Υπόδικος ο Μάρκου για τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων! Με ποια διάταξη παραπέμπεται σε δίκη

Το θέμα το είχαμε αναδείξει στην POLIS με επιτόπιο ρεπορτάζ και με τη βοήθεια του ΔΣ κ. Δημήτρη Μποτζιολή. Όμως παρά το ρεπορτάζ, παρά τις προειδοποιήσεις και τα πρόστιμα η αδιαφορία της Διοίκησης για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίες για τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στο παλαιό Δημαρχείο Αρτέμιδας και όχι μόνο, είναι κυριολεκτικά ανήκουστη.

Τώρα βέβαια το πράγμα έφθασε στο μη περαιτέρω και μετά την εισαγγελική παρέμβαση ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου καλείται πλέον να παραστεί ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου.

Το θέμα ασφαλώς δεν είναι αστείο, ούτε προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες και πολύ περισσότερο δεν προσφέρεται για ανάλαφρα σχόλια στο Facebook, από κάποιους που βγάζουν για δικούς τους λόγους «χολή» εναντίον του συνδικαλισμού αλλά και των εργαζόμενων στο δημόσιο τους οποίους θεωρούν συλλήβδην «κηφήνες».

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται στόχος. Την προηγούμενη φορά ήταν επί «Τρόικας» -παρεμπιπτόντως η επιτροπεία εξακολουθεί να υφίσταται – όταν όλα τα Μέσα κατά παραγγελία των κυβερνήσεων των μνημονίων, προσπαθούσαν να βγάλουν σκάρτους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα ώστε να περάσουν τις απολύσεις και τη μείωση των μισθών, τη μείωση των εφάπαξ, των συντάξεων, των επικουρικών,τη διάλυση της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και όλων των ανταποδοτικών ωφελημάτων.

Μόνο όταν οι τεράστιες περικοπές μισθών και ποιότητας ζωής παρέσυραν όλους μας και την αγορά μαζί, και αντιληφθήκαμε ότι μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των πολυεθνικών ωφελούνται, ενδεχομένως καταλάβαμε (εδώ βέβαια σηκώνει πολλά ερωτηματικά) ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η μόνη που οδηγεί σε δρόμους συνοχής.

Για να επιστρέψουμε όμως στο μεγάλο θέμα μας, δηλ. αυτού της αδιαφορίας της Διοίκησης Μάρκου για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα δεν είναι αστείο. Εδώ μιλάμε για πραγματικό κίνδυνο και για ανθρώπους και όχι για… γινάτια και ποιος έχει την εξουσία.

Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα (και προσοχή θύμα δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατος αλλά και ένας σοβαρός τραυματισμός) για να… ξυπνήσουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους;

Μήπως δηλ. η Διοίκηση του κ. Δημήτρη Μάρκου να αφυπνιστεί έστω την τελευταία στιγμή, και όχι υπό το βάρος της επερχόμενης δίκης, και αντί να μοιράζει εκατομμύρια στους εργολάβους (βλέπε σελίδα 12) να αποφασίσει να διασφαλίσει τις απαραίτητες εκ του νόμου συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής;
Όπως διαβάζουμε πάντως και από την ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων φως δεν φαίνεται άμεσα καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμο για τον ίδιο λόγο. Το αυτί του Δημάρχου δεν ιδρώνει…. τουλάχιστον όχι ακόμη…

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Νέο πρόστιμο επέβαλαν οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος για παράβαση της Νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Συγκεκριμένα, μετά από σχετική καταγγελία των εκπροσώπων των εργαζομένων (Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων Αρτέμιδος, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος), οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας του Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησαν έλεγχο στο Κεντρικό Δημαρχείο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, στο παλαιό Δημαρχείο των Σπάτων και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημαρχείου Αρτέμιδος και μεταξύ άλλων διαπίστωσαν την παντελή έλλειψη χώρων αποδυτηρίων με ιματιοφυλάκια για τους εργαζόμενους των εξωτερικών συνεργείων που φορούν ειδικά ρούχα εργασίας (Καθαριότητα, Ύδρευση, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμός, Τεχνική Υπηρεσία κ.λπ.) σε όλες τις παραπάνω εγκαταστάσεις του Δήμου, όπως ρητά προβλέπεται στο Π.Δ. 16/1996.
Παρότι, οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. είχαν ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από την Διοίκηση του Δήμου, η Δημοτική Αρχή αγνόησε πλήρως τα Δελτία Ελέγχου των Επιθεωρητών και τις αυστηρές υποδείξεις τους για άμεση συμμόρφωση, με αποτέλεσμα την επιβολή κι άλλου προστίμου (δεύτερο) στο Δήμο για παράβαση της Εργατικής Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και την Υγεία των εργαζομένων.
Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος! Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά, υποτιμούν και απαξιώνουν πλήρως τους εργαζόμενους, την ασφάλειά τους και την προστασία της υγείας τους.
Δεν τους πτοεί καν το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Πανελλαδικό επίπεδο, ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών παρέπεμψε τον Δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος στο αρμόδιο Τριμελές Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης των διατάξεων του Π.Δ. 16/1996 «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/E.O.K.» μετά από τις σχετικές μηνυτήριες αναφορές που υπέβαλαν η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων Αρτέμιδος».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Σ.Δ.Υ.Α.-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.