Υποψήφιος με 20.988 μόρια δεν περνά στη σχολή που θέλει! “Είμαι τελειόφοιτος και αποτυχημένος άριστος”

Aνοικτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε ένας μαθητής της 3ης Λυκείου στην οποία εκφράζει τα παράπονά του για τον τρόπο βαθμολόγησης των ειδικών μαθημάτων και το πως αριστούχοι μαθητές δεν κατάφεραν να περάσουν στις πρώτες σχολές επιλογής τους.

Σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύει το alfavita.gr, o μαθητής Διονύσης Κατάκαλος, παρ΄ ότι συγκέντρωσε 20.988 μόρια, εντούτοις δεν κατάφερε να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ειδικά μαθήματα.

Αναλυτικά η επιστολή του μαθητή

Αξιότιμη κα. υπουργέ,

Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρ΄ ότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στη δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Και

Πώς καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;

Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική;

Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;

Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μη στερήσετε τη θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.

Με εκτίμηση

Κατάκαλος Διονύσιος

1o πρότυπο λύκειο Αθηνών

Αντιδράσεις για τις ΕΒΕ

Ο παραπάνω μαθητής ωστόσο δεν είναι ο μόνος που είδε τα όνειρά του να κατακρημνίζονται λόγω των ΕΒΕ. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ψαλίδισμα» χιλιάδων μαθητών της Γ’ Λυκείου στα δημόσια πανεπιστήμια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στον αποκλεισμό τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων.

Ακόμα και την ύστατη ώρα, τόσο οι γονείς όσο και η αντιπολίτευση ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος η ΕΒΕ, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για φέτος, ήτοι 77.500.

Ωστόσο, από την πλευρά του το υπουργείο ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού και η προθεσμία εκπνέει την Τετάρτη 28 Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μην μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή, ενώ κάποιοι ακόμα, με καλύτερες βαθμολογίες, να μην έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκείνες που επιθυμούσαν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.