Ζαφειρόπουλος: Επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε όλους ανεξαιρέτως

Επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε όλους, όχι μόνο στους άνω των 60 ετών, ζητά ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Προκειμένου να βγει η χώρα από τον στενό «κλοιό» της πανδημίας, σε μια δύσκολη συγκυρία μετά και από την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», ζητά ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

«Το πρόσφατο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί οι άνω των 60 ετών είναι αυτοί που γεμίζουν τις κλίνες ΜΕΘ. Βέβαια το όριο που βάζουμε ότι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Φεβρουάριο και δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος για να έχουν προστασία σημαίνει ότι θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε όχι αυτό αλλά το επόμενο κύμα που θα έρθει γύρω στο Πάσχα», σχολιάζει στο iefimerida.gr ο κ. Ζαφειρόπουλος και συνιστά προσοχή στην τήρηση των μέτρων και ψυχραιμία, καθώς απαιτείται χρόνος προκειμένου οι επιστήμονες να διερευνήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η νέα μετάλλαξη.

Ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη μετάλλαξη «Όμικρον»
«Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία είναι πολύ λίγα. Έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αφορούν σε άτομα νεαρής ηλικίας. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, να δούμε μεγαλύτερες ηλικίες να μολύνονται, να δούμε πόσοι θα μπουν στα νοσοκομεία, πόσοι θα νοσήσουν σοβαρά για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», λέει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, ο οποίος μετείχε στην επιστημονική ομάδα που ανέλυσε το ύποπτο PCR Test του ομογενούς στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Όμικρον στον Έλληνα ταξιδιώτη.

ECDC: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες
Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρει, είναι ότι το εν λόγω στέλεχος, το οποίο μπορεί να κυκλοφορούσε ήδη πολύ καιρό πριν εντοπιστεί, φέρει μεταλλαγές που είναι πολύ ανησυχητικές. «Η «Όμικρον» ακολουθεί τη σειρά εξέλιξης του κορωνοιού, δεν ήρθε από το πουθενά. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα. Δηλαδή, στο γονίδιο S, που είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για τον ιό, μέχρι τώρα σε όλα τα στελέχη βλέπαμε 8 ή 9 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Ξαφνικά χωρίς να έχουμε ενδιάμεσες καταστάσεις βλέπουμε 32 νέες μεταλλάξεις», σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν αυτό το στέλεχος εξελιχθεί και συνεχίσει να είναι τόσο μεταδοτικό όσο φαίνεται, θα έχουμε αρκετά στοιχεία.

Είχαμε τα εργαλεία στα χέρια μας και δεν τα χρησιμοποιήσαμε
Στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι να ανακόψει για ακόμα μία φορά την εξέλιξη του ιού, ο οποίος όσο του επιτρέπεται να πολλαπλασιάζεται αλλάζει συνέχεια. «Κάθε νέα μετάλλαξη που βγαίνει είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Όσο περισσότερες είναι οι αλλαγές που φέρει το κάθε στέλεχος τόσο πιο ριζικές θα πρέπει να είναι οι προσεγγίσεις μας στην αντιμετώπισή του. Είναι νωρίς για να πούμε τι θα χρειαστεί να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αλλά σίγουρα υπάρχει χρόνος δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση. Θα πρέπει να ανασχεδιαστούν τα εμβόλια, γι’ αυτό θα χρειαστούμε μερικούς μήνες και τα φάρμακα. Το θέμα είναι ακόμα και αν ανασχεδιαστούν θα τα χρησιμοποιήσουμε ή θα καθόμαστε να συζητάμε πάλι αν πρέπει ή δεν πρέπει, θέλουμε ή δε θέλουμε; Γιατί είχαμε τα εργαλεία στα χέρια μας από τον Σεπτέμβριο με επάρκεια και δεν τα χρησιμοποιήσαμε», καταλήγει.

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.