Ζαούτης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, που έγινε από κοινού με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Αρχικά, αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι, βάσει δεδομένων από τη Νότια Αφρική, φαίνεται να είναι αυξημένη αλλά δεν απέχει πολύ από το στέλεχος Delta.

Δεύτερον, κενά διαπιστώνονται στις γνώσεις μας για τη νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης αλλά πάλι φαίνεται ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Τέλος για το αν η μετάλλαξη Όμικρον καλύπτεται από τα φάρμακα και το εμβόλιο, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες αλλά βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, είναι πιθανόν το εμβόλιο να παρέχει ανοσία αλλά το ποσοστό της παραμένει άγνωστο.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πού γίνονται δωρεάν rapid test την Τετάρτη 12/1

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης. Εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, πρόκειται για Έλληνα ο οποίος ήρθε από τη Νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη. Έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και γίνεται ιχνηλάτηση, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Δείτε ακόμα:  Νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους σε εστίαση, διασκέδαση - Ολοι οι κλάδοι που βγαίνουν σε αναστολή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test που ήταν αρνητικό. Στις 29 Νοεμβρίου βγήκε θετικό το rapid test και ακολούθησε έλεγχος με μοριακό τεστ, που βγήκε θετικό. Το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα πρωί Πέμπτης (2.12).

Εχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών του, στις οποίες έχουν γίνει τεστ και όλα είναι αρνητικά, όμως παραμένουν σε καραντίνα και παρακολουθούνται.

Δείτε ακόμα:  Δάγκωσε αστυνομικό που προσπάθησε να του κάνει έλεγχο – Έκοψε κομμάτι από το πιγούνι του

newsbeast.gr