Η συνταγή της εβδομάδας: Γαλοπούλα γεμιστή

Γαλοπούλα γεμιστή

Από την Καλή Καλογήρου

Υλικά

1 γαλοπούλα 3-4 κιλών
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι ούζο
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού

Για τη γέμιση

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι τριμμένο
τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
3-4 κουταλιές βούτυρο
50 γρ. κουκουνάρια
50 γρ. σταφίδες
3/4 φλιτζανιού ρύζι
2 φλιτζάνια ζωμό από τη γαλοπούλα
2-3 κουταλάκια κονιάκ
κανέλα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα: Καθαρίζουμε με τσιμπιδάκι τα υπολείμματα από τα φτερά της γαλοπούλας, την πλένουμε με ζεστό νερό πολύ καλά μέσα και έξω και την αλείφουμε παντού με ούζο για να σπάσει η μυρωδιά της. Τη βράζουμε σε κατσαρόλα για 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη το ζωμό της. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί ή σε μεγάλη γάστρα με καπάκι. Την τρίβουμε με φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού και την περιχύνουμε με το χυμό τους. Την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά με το βούτυρο.

Για τη γέμιση: Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα εντόσθια, τον κιμά, 1 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό της γαλοπούλας που έχουμε κρατήσει και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και τον υπόλοιπο ζωμό και όταν βράσουν σε 15 λεπτά περίπου προσθέτουμε τη γέμιση τα κάστανα κομμένα στα τέσσερα, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα, λίγη κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το κονιάκ. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να σταθεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5 λεπτά. Γεμίζουμε την γαλοπούλα και ράβουμε με κλωστή το άνοιγμα της για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Δένουμε με σκοινάκι τα μπούτια της γαλοπούλας, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τη σιγοψήνουμε τόσες ώρες όσες είναι το βάρος της. Ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα μία ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, την περιχύνουμε με το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και την αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και σερβίρουμε χωριστά τη γέμιση και χωριστά τη γαλοπούλα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.