Επιστολή “παρέμβαση” Μπουρνούς για τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας


Με επιστολή του ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς παρεμβαίνει πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στο οποίο θα συζητηθεί όπως αναμένεται και το θέμα του λιμανιού της Ραφήνας και το πόσα πλοία θα εκτελούν δρομολόγια από αυτό.

Ο κ. Μπουρνούς ζητά να μην εμφανιστούν προχειρότητες στο σχεδιασμό και να ληφθούν υπόψιν οι πραγματικές δυνατότητες λιμανιού, πόλης , οδικών υποδομών ( πολύ σημαντικός παράγοντας), και να μην προχωρήσει άκριτα η δρομολόγηση νέων πλοίων.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μπουρνούς αναφέρει:

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση αποφάσεων για δρομολόγηση πλοίων από το λιμένα Ραφήνας του  Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ραφήνας -Πικερμίου εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού στην λειτουργία του Λιμανιού, σε σχέση με την πόλη και τον οικιστικό ιστό.

Την 6η Ιουλίου 2017 και λόγω των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετώπισε για μια ακόμη φορά η πόλη, το λιμάνι, οι κάτοικοι αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες των ταξιδιωτών, από την εν πολλοίς ακατανόητη απόφαση του ΣΑΣ να δρομολογήσει μέσα σε διάστημα μίας ώρας (δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα) 8 αφιξοαναχωρήσεις πλοίων, συμβατικών και μη, δημιουργώντας καταστάσεις χάους στους δρόμους από και προς το λιμάνι της πόλης, που αδυνατούσαν να απορροφήσουν τον όγκο της ταυτόχρονης άφιξης χιλιάδων οχημάτων που επέβαιναν στα πλοία και πολυαριθμότερα αυτών, εκείνα που ήταν σταθμευμένα τριγύρω του λιμένα και περίμεναν τους αφιχθέντες ταξιδιώτες να τα παραλάβουν.

Δείτε ακόμα:  Περιφέρεια Αττικής: Προχωρά ο σχεδιασμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Γραμματικού

Εξ αυτού του λόγου αναγκαστήκαμε να αποστείλουμε επιστολή ( Α.Π. 7803/6-7-2017) στην οποία εκτέθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η πόλη της Ραφήνας, επιβαρύνεται από την έλλειψη σχεδιασμού στη σημερινή λειτουργία του Λιμανιού και παράλληλα σας απευθύνθηκε έκκληση για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Ακολούθησαν, αν και κάπως αργά για να ανασταλούν δρομολογημένες αποφάσεις, συναντήσεις και συσκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τα μέτρα και οι αποφάσεις για το εναπομείναν πρακτικά διάστημα της Θερινής περιόδου που πέρασε, δεν έλυσαν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα, απλώς διευκόλυναν οριακά την κρατούσα κατάσταση. Η κατάσταση που συνολικά επικράτησε το καλοκαίρι που πέρασε, είναι αδιανόητο, για οποιονδήποτε εξ ημών και υμών να επαναλφθεί.

Επειδή το προλαμβάνειν είναι πάντα καλύτερο του θεραπεύειν και με αφορμή τα όσα, πάντα εν τη απουσία μας, ακούγονται αναγκάζομαι να επανέλθω, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες χάους και ταλαιπωρίας του περασμένου καλοκαιριού για πόλη, λιμάνι, κατοίκους και ταξιδιώτες.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσα από τα 12.108 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα (23/1) στην Ανατολική Αττική

Φημολογείται ήδη η έγκριση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών , της αύξησης των δρομολογίων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας, από 10 σε 15, όταν πέρυσι αδυνατούσε πρακτικά να «καλύψει» λειτουργικά τα όσα είχαν δρομολογήσει, στις ώρες που τα είχε δρομολογήσει, όπως αναλυτικά παραπάνω σας εκθέτω, η δε έξοδος των οχημάτων και από τον μικρό (κάτω του 1 Κm) ευρύτερο χώρο του λιμένα εμφάνιζε καθυστερήσεις που υπερέβαιναν πολλάκις το 20- λεπτο.

Με την παρούσα επιστολή ζητώ να μην εμφανιστούν προχειρότητες στο σχεδιασμό και βεβαίως χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι πραγματικές δυνατότητες λιμανιού, πόλης , οδικών υποδομών ( πολύ σημαντικός παράγοντας), και να μην προχωρήσει άκριτα η δρομολόγηση νέων πλοίων.

Μια τέτοια απόφαση, χωρίς σχεδιασμό, ή πρόνοιες για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού φόρτου, θα επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που βιώνουν οι Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες μας αλλά και οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Ραφήνας για τις μετακινήσεις τους. Πρακτικά θα δημιουργηθούν – αν επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα- αντί δρομολογίων, εξυπηρέτησης και ανάπτυξης, νέα συσσωρευμένα προβλήματα και ταλαιπωρημένους “πελάτες” των ακτοπλοϊκών γραμμών και πολύ φοβούμαστε εκρηκτικά φαινόμενα .

Δείτε ακόμα:  Συνεχίζεται η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 στον Δήμο Μαραθώνος

Την ώρα που οι πολίτες του Δήμου, αλλά και οι χιλιάδες των επιβατών περιμένουν δραστικές λύσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων , μια τέτοια εξέλιξη, από την πλευρά του ΣΑΣ, θα ήταν τουλάχιστον εκτός κάθε λογικής και αποδεκτής αιτιολόγησης.

Για τη δημοτική αρχή η αξιοπρεπής και ομαλή διαβίωση των πολιτών αλλά και η αξιοπρεπής εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, μέσα στον οικιστικό ιστό του Δήμου μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο Δήμος Ραφήνας–Πικερμίου να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και μέσα από διαβουλεύσεις να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση .

Ως Δημοτική Αρχή θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να προστατεύσουμε την πόλη μας και τους κατοίκους της από την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν εδώ και δεκαετίες.

O Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

Ευάγγελος Μπουρνούς