Kαι η ΕΡΤ για τις ανασκαφές στο Πικέρμι

Στα βάθη της προϊστορίας χάνεται η ρίζα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Κι αν μέχρι σήμερα τα ευρήματα έδειχναν ότι ο διαχωρισμός του κλάδου του προανθρώπου από τον κλάδο του χιμπατζή έγινε στην Αφρική νέα στοιχεία φέρνουν την ανατροπή με τους επιστήμονες να έχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο πρώτος προάνθρωπος εμφανίσθηκε στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, και γιατί όχι στην Ελλάδα.

Ομάδα ερευνητών με την συμμετοχή και διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων μελετώντας δύο σπάνια απολιθώματα του Γκρεκοπίθηκου, μία κάτω γνάθο που ανακαλύφθηκε το ’44 στην Ελλάδα στην περιοχή του σημερινού πάρκου Τρίτση(βλ. Φωτογραφία εξωφύλλου) και έναν άνω προγόμφιο, που είχε ανακαλυφθεί στη Βουλγαρία βρήκαν ότι έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία, περίπου 7,2 εκατομμυρίων ετών.

Αυτή η νέα υπόθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σήμερα σε μια δημοσίευση στο περιοδικό «PLOS One» από ερευνητική ομάδα του University of Tübingen υπό την Μαντλέν Μπέμε. Η επιστημονική ομάδα βάσισε την έρευνά της σε δύο απολιθώματα που ήταν ήδη γνωστά και τα οποία μελετήθηκαν ενδελεχώς σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που, βάσει υποθέσεων, επικρατούσαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια στα σημεία που εντοπίστηκαν τα απολιθώματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ο διαχωρισμός των δύο εξελικτικών κλάδων έγινε πολύ πριν εμφανιστεί ο Σαχελάνθρωπος του Τσαντ πριν από έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική.

Αν και το πρώτο βήμα έγινε οι Έλληνες παλαιοντολόγοι τονίζουν ότι θα χρειαστεί να βρεθούν περισσότερα απολιθώματα του Γκρεκοπίθηκου, ήδη μάλιστα πραγματοποιούνται ανασκαφές στο Πικέρμι.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ Κατερίνα Γράβου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.