Κλασικός Μαραθώνιος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η Αθήνα γιορτάζει την άφιξη του μεγαλύτερου δρομικού event. Ο Κλασικός Μαραθώνιος, ο Αυθεντικός θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου, με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν από τις 8 του μήνα.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το πρόγραμμα

Μήνες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς ολοκληρώνονται και η χαρά της συμμετοχής (και ολοκλήρωσης) σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα είναι συγκινητική και εμψυχωτική για τους αθλητές – ερασιτέχνες και μη – οι οποίοι συμμετέχουν.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ιστορία, το περιεχόμενο και τα… παράξενα του Μαραθωνίου.

* Η ιδέα για την καθιέρωσή του Μαραθωνίου στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ανήκει στον φιλόσοφο Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος έπεισε τον Πιερ ντε Κουμπερντέν να τον ενσωματώσει στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ως φόρο τιμής στη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα, το 490 π.Χ.

* Ο πρώτος Μαραθώνιος δρόμος έγινε στις 10 Μαρτίου του 1896, και ήταν αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Νικητής αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ενώ ο μετέπειτα νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο θρυλικός Σπύρος Λούης, τερμάτισε πέμπτος.

* Μαραθώνιος στην Αθήνα ξαναέγινε στις 2 Οκτωβρίου 1955 και συμμετείχαν 21 αθλητές: 12 Έλληνες, 4 Αιγύπτιοι, 2 Γιουγκοσλάβοι, 1 Ιταλός, 1 Γερμανός και 1 Φιλανδός – και έπεσαν σε μια ζούγκλα. Τελικός νικητής, ήταν ο φιλανδός Βέικο Κάρβονεν με χρόνο 2:27:30.

* Το καθιερωμένο μήκος της διαδρομής είναι 42.195 μέτρα και ορίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1924.

* Ο αγώνας όπως είναι σήμερα, στην κλασική διαδρομή, και με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ, καθιερώθηκε το 1983, με νικητές τον Θεοφάνη Τσιμιγκάτο στους άνδρες και τη Μεταξία Μπερτζελέα στις γυναίκες. Από το 1983 ξεκίνησε και η αρίθμηση του αγώνα, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή και Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

* Τα ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής κατέχουν ο Φίλιξ Κάντι Κιπτσιρτίρ από την Κένυα με 2:10:37 από το 2014 και η Μιζούκι Νογκούτσι από την Ιαπωνία με 2:26.20 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

* Θεωρείται ως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες Μαραθωνίου στον κόσμο, καθώς οι αθλητές καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα ανηφόρας για να καταλήξουν σε έναν από τους πιο όμορφους τερματισμούς στην Ευρώπη και όνειρο κάθε δρομέα, το Καλλιμάρμαρο. Παρά τη δυσκολία της διαδρομής και την παρατεταμένη ανηφόρα, χρόνο με το χρόνο περισσότεροι δρομείς από κάθε γωνιά του κόσμου συμμετέχουν στο αθλητικό αυτό γεγονός.

* Στην 36η διοργάνωσή του, ο φετινός αυθεντικός Μαραθώνιος σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών που φτάνει τους 55.000 δρομείς, από 105 χώρες, οι οποίοι θα τρέξουν τόσο στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όσο και στους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ, στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και στους αγώνες για παιδιά και Special Olympics.

* Το όριο των εγγραφών στη μαραθώνια διαδρομή ξεπεράστηκε κατά 200 άτομα και για πρώτη φορά καλύφθηκε σχεδόν δύο μήνες πριν από την έναρξη του αγώνα. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να ζήσετε κάτι κοντινό στην όλη εμπειρία, παραμένουν ανοικτές θέσεις για τα 5 χλμ. της απογευματινής διαδρομής – κάτι είναι και αυτό.

* Ζωτικό στοιχείο του αγώνα είναι οι εθελοντές του, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς βοήθεια σε όλο το μήκος της κλασικής διαδρομής. Η αίτηση εθελοντισμού για τον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, είναι διαθέσιμη εδώ.

* Τα ευτράπελα – όπως θα περίμενε κανείς – είναι και αυτά μέρος του προγράμματος: τύποι ντυμένοι Σπαρτιάτες, άλλοι ντυμένοι Μπάτμαν ή Αρχαίοι Έλληνες, μέχρι και στολές κοτόπουλου (!) έχουμε δει στις διαδρομές του αυθεντικού Μαραθωνίου.

in2life.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.