Μάτι: Έτοιμη η αναδάσωση – Αναρτήθηκαν οι νέοι δασικοί πίνακες

Με την πολύπαθη Ανατολική Αττική και τις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές περιοχές Μάτι και Ραφήνα συνεχίζεται το νέο κύμα αναρτήσεων δασικών χαρτών το οποίο θα περιλαμβάνει την πράξη αναδάσωσης.

Με αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσει και το επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι, καθώς το δασαρχείο δεν έδινε τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άδεια επισκευής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος «οι αποφάσεις κήρυξης ως αναδασωτέων των εκτάσεων των πυρκαγιών του Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες έγκαιρα, σε χρόνο πολύ μικρότερο των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία και τις επόμενες ημέρες, πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της έντυπης έκδοσης του «Ελεύθερου Τύπου»:

Έρχονται

Στις 19 Οκτωβρίου, όμως, πρόκειται να αναρτηθούν χάρτες και σε Δυτική Αττική, Δράμα, Κοζάνη και Κυκλάδες.

Ειδικότερα:

Στην Ανατολική Αττική η ανάρτηση των δασικών περιοχών αφορά τις περιοχές (προκαποδιαστριακούς ΟΤΑ) Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης.

● Στη Δυτική Αττική η ανάρτηση θα γίνει στην περιοχή των Μεγάρων.

● Στη Δράμα η ανάρτηση θα γίνει στο σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

● Στην Κοζάνη η ανάρτηση περιλαμβάνει χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.

● Στις Κυκλάδες τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Ανω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου, Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου.

Επόμενες

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται αναρτήσεις που θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων – Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.

Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για την Ανατολική Αττική πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, με το δασικό χάρτη Μεγαρέων κλείνει η ανάρτηση για όλη τη Δυτική Αττική, όπως αντίστοιχα το ίδιο γίνεται και με το δασικό χάρτη της Δράμας.

Σημειώνεται πως οι δασικοί χάρτες της Δράμας και των Κυκλάδων είναι χάρτες που υλοποιήθηκαν άμεσα από τις ίδιες δασικές υπηρεσίες με δικά τους μέσα και προσωπικό και περιλαμβάνονται στο τελευταίο κύμα καταρτίσεων χαρτών που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο από μελετητές ή συγκεκριμένες δασικές υπηρεσίες (Δράμας, Κυκλάδων, Καβάλας).

Παράλληλα, στην Κοζάνη γίνεται χρήση πρόβλεψης του νόμου 4389/2016 των δασικών χαρτών περί συμπληρωματικής ανάρτησης σε μετέπειτα χρόνο των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Η διαδικασία για αντιρρήσεις

Για να δει ο πολίτης το δασικό χάρτη πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www. ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).

Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λπ., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο προκειμένου να συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.

Επιλογές

Εφόσον η έκτασή σας έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή χΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975 είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

● Αίτηση εξαγοράς.

● Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

● Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975. Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

● Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).

● Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)

dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.