Νεκτ. Καλαντζής: Στους χαμηλότερους μέσους όρους στους χώρους πρασίνου, για 2η χρονιά ο Δήμος Παλλήνης

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσίευσε η WWF Ελλάς για δεύτερη συνεχή φορά και αφορά το 2017, με 9.000 πολίτες να αξιολογούν 1.710 χώρους πρασίνου σε 126 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο δήμος Παλλήνης αξιολογήθηκε και βαθμολογήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους του, στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά.

Όπως το 2016, έτσι και το 2017 το WWF Ελλάς έδωσε στα χέρια των πολιτών μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη και οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό τους εργαλείο το κινητό τους.

Στους 54 καταγεγραμμένους χώρους πρασίνου στο δήμο Παλλήνης, ο μέσος όρος βαθμολογίας και αξιολόγησης από τους κατοίκους είναι με το ζόρι η βάση, μόλις 5 με άριστα το 10, από τους χαμηλότερους μέσους όρους πανελλαδικά.

Μια αντικειμενική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα ιδρύματα Στ. Νιάρχου και Ι. Λάτση και με τη βαθμολογία των πολιτών να αφορά τρεις κατηγορίες: α) την ποιότητα και την ποσότητα πρασίνου β) το επίπεδο καθαριότητας και γ) το είδος και την ποιότητα των υποδομών, αποδεικνύεται ότι στο δήμο Παλλήνης και πιο συγκεκριμένα στο Γέρακα, στην Παλλήνη, την Ανθούσα και την Κάντζα παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, παρά την συνεχιζόμενη δόμηση, πρόβλημα στο πράσινο, με παντελή απουσία οργανωμένων χώρων πρασίνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής με αφορμή την έρευνα της WWF Ελλάς δηλώνει την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σε ότι αφορά το πράσινο και τις υποδομές γύρω από αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά : ΄΄Είναι πράγματι λυπηρό ο δήμος Παλλήνης να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά σε ότι αφορά το πράσινο στις πόλεις και σε μια αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα της WWF Ελλάς που δεν χωρά αμφισβήτηση, αφού οι ίδιοι οι πολίτες βαθμολογούν κάτω από τη βάση τις υποδομές και την ποιότητα και ποσότητα πρασίνου σε Γέρακα, Παλλήνη και Κάντζα.

Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο χώρος πρασίνου στην Κριεζή βαθμολογήθηκε με 2,1 , στην Αθηνάς Παλληνίδος με 2,5 , ενώ και η Αριστείδου και Αγ. Ι.Θεολόγου στο Γέρακα βαθμολογήθηκαν εξίσου χαμηλά΄΄.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής κλείνοντας μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής νέων πρακτικών στο πράσινο, έχοντας παράδειγμα πόλεις του εξωτερικού, δηλώνοντας : ΄΄Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή ο κάτοικος να πληρώνει ακριβά δημοτικά τέλη και ο δήμος να μην μπορεί να παρέχει στα παιδιά της περιοχής σημαντικές υποδομές, ούτε καν τις βασικές, σε χώρους πρασίνου και πάρκα.

Αυτή τη στιγμή αν εξαιρέσουμε το πάρκο της Κάντζας και τον χώρο του κολυμβητηρίου-θερινό σινεμά στο Γέρακα, δεν έχουμε καμία υποδομή σε χώρους πρασίνου και σύγχρονο πάρκο, με αυτό δίπλα στο νεκροταφείο Γέρακα να μην έχει γίνει, όπως και ο αφημένος στην τύχη του περιπατητικός χώρος στην Ανθούσα στο θεατράκι.

Θα πρέπει να εξετάσουμε την εξεύρεση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους και σύγχρονους χώρους πρασίνου σε κάθε γειτονιά μέσα στην πόλη και να μην παραμείνουμε στο παρελθόν, σε μια άλλη εποχή, που φτιάχνονταν πάρκα, φυτεύοντας 10 δέντρα που σε λίγο καιρό ξεραίνονταν.

Θα πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, έχοντας ως όπλο την γνώση και την εξωστρέφεια και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω για να φτιάξουμε μια διαφορετική και πιο σύγχρονη πράσινη πόλη σε κάθε γειτονιά, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της πόλης και τα παιδιά΄΄ κατέληξε ο κ. Καλαντζής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.