Παναγ. Καλφαντής για το Μεγάλο Ρέμα: Προέχει η διαφύλαξη ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών σε συνδυασμό με την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος

Μέσα στο φορτισμένο κλίμα από τους νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στην Δυτική Αττική η μεγάλη νεροποντή και η υπερχείλιση του ρέματος Σούρες καλούμαστε ως Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη στις 8μμ να γνωμοδοτήσουμε…

… επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων που προτείνονται από το Υπουργείο Υποδομών για την διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας.

Το ρέμα σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση με πολλά μπαζώματα, καταπατήσεις, παράνομα κτίρια στην ζώνη του και συνεχείς επιχώσεις της κοίτης του από τα φερτά υλικά που παρασύρει με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ενεργού διατομής του, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία στην γέφυρα Ευβοϊκού.

Με την παρούσα ενεργό διατομή, υπολογίστηκε από τους μελετητές ότι θα έχουμε πλημμύρες στη πόλη της Ραφήνας κάθε τρία –τέσσερα χρόνια και στην βροχόπτωση 50ετιας, δηλαδή 10-12 ώρες συνεχούς βροχής στην λεκάνη απορροής, θα πλημμυρίσουν 1000 στρέμματα και εκατοντάδες σπίτια στον ιστό της πόλης όπως φαίνεται στην 2η φωτογραφία με ποσότητες απορροών της τάξης των 500 μ3/δλδ (!!!)

Μετά από 15ετη καθυστέρηση επανέρχεται η μελέτη και προβλέπει οριοθέτηση της κοίτης στα ανάντι 15 Χλμ από την εκβολή ,με τοιχώματα σκυροδέματος στο 1,5 Χλμ και επενδύσεις με συρματοκιβώτια κροκάλων η γεωπλέγματα στα 13,5 χλμ. Επίσης προβλέπει έργα στα συμβάλλοντα ρέματα, ανακατασκευές γεφυρών και σε 2η φάση φράγμα ανάσχεσης στην πεδιάδα των Σπάτων που θα λειτουργεί στις οριακές βροχοπτώσεις σαν αμορτισέρ με κατάκλιση της έναντι λεκάνης που θα δημιουργηθεί. Τέλος στην εκτός Ρυμοτομικού Σχεδίου παραρεμάτια περιοχή προβλέπεται συνεχής ζώνη απαλλοτρίωσης, πλάτους εννέα μέτρων, όμορη και σε επαφή με τη γραμμή διευθέτησης – οριοθέτησης του ρέματος σε μήκος 2 Χλμ ώστε να οριοθετηθεί συνεχής ζώνη πρασίνου παράλληλα με οδό περιπάτου και ποδηλατοδρόμο όπως φαίνεται στην 3η φωτογραφία

Σημειώνω όπως φαίνεται και στην 4η φωτογραφία ότι το ρέμα Ραφήνας έως την Λ. Σπάτων είναι διευθετημένο με κοίτη σκυροδέματος διατομής 20 χ 4 μ περίπου, κατασκευασμένο ως παράλληλο αποστραγγιστικό έργο της Αττικής οδού.

Από τις συζητήσεις στα όργανα του Δήμου προβλήθηκαν διαφορές προτάσεις που παραθέτω.
1. Να μην επενδυθούν οι παρειές με σκυροδέματα η συρματοκιβώτια άλλα να παραμείνουν χωμάτινες.Η πρόταση απορρίφθηκε από την ομάδα μελέτης ως ανεδαφική δεδομένου τα χωμάτινα πρανή θα καταπίπτουν συνεχώς λόγω των μαιανδρισμών του ρέματος.
2. Το ρέμα να οριοθετηθεί στην φυσική του κοίτη χωρίς έργα διευθέτησης .Η πρόταση οδηγεί σε απαλλοτριώσεις περίπου 3000 στρεμμάτων και 1000 κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστουν με απαγορευτικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
3. Η επένδυση με συρματοκιβώτια η γεωπλέγματα δεν δημιουργεί νέο βιότοπο στο ρέμα.
Είναι βέβαιο ότι οι οικοδομικές εργασίες διευθετησης,εκσκαφες και επενδυσεις,θα επηρεάσουν δραστικά την υπάρχουσα πανίδα και χλωρίδα και θα υπάρχει κοπή και απομάκρυνση μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων από την κοίτη, αλλά στην μελέτη προβλέπεται η φύτευση 1300 νέων μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων ….πλατάνια, λεύκες, ιτιές, ευκάλυπτοι, στις όχθες καθώς και φύτευση των συρματοκιβωτίων και των επιχωμάτων με θάμνους και έρποντα φυτά, άρα η πανίδα θα επανέλθει σε κάποιο βαθμό και σε βάθος χρόνου.
4. Να προβλεφθούν έργα ορεινής υδρονομείας που περιορίζουν τις ροές άλλα και την μεταφορά φερτών από την λεκάνη στην εκβολή. Στην πρόσφατη πλημμύρα στην Μάνδρα η καταστροφή προσήλθε εκτός από τα νερά που κατέκλυσαν τα πεδινά και από την λάσπη που μεταφέρθηκε. Επίσης να προβλεφθούν δράσεις μαστευσης και επαναχρησιμοποίησης όμβριων υδάτων από τα κτίρια ώστε αυτά να μην καταλήγουν στο ρέμα,χρήση διαπερατών υλικών επικάλυψης στην οδοποιία και στις πλακοστρώσεις κοινοχρήστων χώρων και κατασκευή φυτεμένων δωμάτων στα κτίρια… Είναι μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση και συμβατά με το περιβάλλον και ο Δήμος μας προκρίνει την εφαρμογή τους.
5. Να προταχθεί η κατασκευή του φράγματος χωρίς τα υπόλοιπα έργα διευθέτησης. Η πρόταση απορρίφθηκε από την ομάδα μελέτης επειδή το απαιτούμενο μέγεθος του για να συμβάλλει μονό του στην αντιπλημμυρική προστασία προϋποθέτει φαραωνική διαστασιολογηση …
6. Να κατεδαφισθεί το τοίχωμα στο Πάρκο Καραμανλή ώστε να αποδοθεί στο ρέμα χώρος για την απρόσκοπτη απορροή του στην θάλασσα. Σημειώνω ότι στην θαλασσιά απόληξη δεν προβλέπεται από την μελέτη κάποια επέμβαση με τοιχώματα η εκσκαφές.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα λάβει υπόψιν του στην γνωμοδότηση όλες τις εύλογες προτάσεις που θα κατατεθούν στα όργανά του, άλλα προέχει η διαφύλαξη ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών σε συνδυασμό με την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Παναγιώτης Καλφαντής

Αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.