Συνάντηση και ενημέρωση γονέων στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Κερατέας, με αφορμή το κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας

Την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 6.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση γονέων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κερατέας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ιώσεις και τις μικροβιακές λοιμώξεις σε σταθμούς, με αφορμή μεμονωμένο περιστατικό ιογενούς μηνιγγίτιδας.

Στην εκδήλωση παρέστη η εκπρόσωπος -παιδίατρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Α. Μπάκα, η οποία κάλυψε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν ιώσεις-λοιμώξεις και τρόπους μετάδοσής τους. Ειδικότερα, ενημέρωσε για τα συμπτώματα, τα αίτια, τη θεραπεία και τον επιπολασμό της νόσου της μηνιγγίτιδας, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε στην προσπάθειά μας για έλεγχο των ιώσεων και των λοιμώξεων.

Η κ. Μπάρκα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των γονέων και τους υπενθύμισε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ απαντά και σε ιδιώτες 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα όταν θεωρούν ότι έχουν ερωτήματα σχετικά με την φροντίδα της υγείας των παιδιών τους. Έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος κλεισίματος των σταθμών είτε πρόκειται για κρούσμα ιογενούς , είτε μικροβιακού τύπου μηνιγγίτιδας, αλλά απλά ακολουθείται διαφορετική προληπτική αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση. Στην ιογενή μηνιγγίτιδα δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην μηνιγγίτιδα μικροβιακής αιτιολογίας δίνεται χημειοπροφύλαξη εφάπαξ σε όσους ήρθαν σε στενή επαφή με τον νοσούντα .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ευθύνη όλων των γονέων ο περιορισμός των ασθενών νηπίων στο σπίτι τους, μέχρι να αναρρώσουν πλήρως , ώστε να περιορίζουμε την μεταδοτικότητα.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Κέφαλος» κ. Δήμητρα Πάλλη, η οποία τόνισε ότι, προκειμένου να υπάρξει εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης από ελάχιστο αριθμό γονέων που είχαν θορυβηθεί υπερβολικά, έκλεισε ο σταθμός για μια εβδομάδα και έγινε απολύμανση ανάλογη με αυτή που πραγματοποιείται σε νοσοκομειακές μονάδες. Παρόλα αυτά, η τακτική αυτή εφαρμόστηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους και δεν αποτελεί τη συνήθη συνιστώμενη τακτική από το ΚΕΕΛΠΝΟ . Ακόμη, ανέφερε πως οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι χώροι όπου συγχρωτίζονται πολλά νήπια είναι εστίες δυνητικής διάδοσης μικροβίων και ιών και γι ’αυτό το λόγο, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (νεογέννητα μωρά στο σπίτι , έγκυες μητέρες ή ανοσοκατασταλμένοι ηλικιωμένοι) θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι αυξάνεται η έκθεσή τους σε νοσογόνους παράγοντες, άρα και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από επιπλοκές.

Τα οφέλη της κοινωνικοποίησης των παιδιών στους σταθμούς είναι αναντικατάστατα, οπότε η συχνή ταλαιπωρία από ιώσεις δεν πρέπει να θεωρείται λόγος αποχής υγιών νηπίων από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Βεβαίως, η οποιαδήποτε επιπλοκή δεν μπορεί ποτέ να προβλεφθεί, παρά τα αυστηρά μέτρα για άμεση απομάκρυνση από το σταθμό όσων νηπίων έχουν κάποια ίωση ή λοίμωξη. Τα νήπια, λόγω της ηλικίας τους, δεν μπορούν ούτως ή άλλως να περιοριστούν στην έκφρασή τους (βήχας, φτάρνισμα, άγγιγμα κ.ο.κ ), γιατί αυτό θα έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στην επιθυμία τους να παραβρίσκονται στο σταθμό κοντά στις νηπιαγωγούς τους.

Όλοι μας επιθυμούμε υγιή σωματικά και ψυχικά νήπια, τα οποία, μέσα από τους σταθμούς, δημιουργούν ικανό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και ορθή κοινωνική συμπεριφορά σεβασμού, μέσα από την υγιή αλληλεπίδραση.

Τέλος, είμαστε όλοι ευτυχείς για την ταχύτατη και πλήρη ανάρρωση του νηπίου ,στην επιπλοκή της μηνιγγίτιδας που αντιμετώπισε.

[pro_ad_display_adzone id=”72175″]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.