“Σίγησε” το μπουζούκι του ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ

u039cu03c0u03acu03bcu03c0u03b7 u0393u03bau03bfu03bbu03ad

Σε ηλικία 68 ετών «έσβησε» ο μεγάλος ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές, ο οποίος συνέβαλε όσο ελάχιστοι στην αναβίωση του κλασικού ρεμπέτικου τραγουδιού και το «πάντρεμά» του με το λαϊκό. Είχε γεννηθεί στην Πάτρα, στη συνοικία Ταμπάχανα και ως αυτοδίδακτος μουσικός ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.

Είχε την ευκαιρία να δει και ν’ ακούσει από κοντά τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Τζουανάκο, τον Καζαντζίδη, την Πόλυ Πάνου και άλλους σπουδαίους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες στις εμφανίσεις τους στα πατρινά πανηγύρια της δεκαετίας του ’50. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να γίνει κι εκείνος επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας τα παλιά ρεμπέτικα που πια είχαν ξεχαστεί και δεν παίζονταν στα κέντρα.

gkoles2
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα “Τα παιδιά από την Πάτρα” στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία “Τσάρκα στα παλιά”.

Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.