Σοκ και δέος από την αιφνιδιαστική υποτίμηση κατά 14% του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Τι αλλάζει στους δανειολήπτες

Η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ προκαλεί σοκ και ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους περίπου 65.000 εγκλωβισμένους δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο με το ελβετικό νόμισμα.

Η ισοτιμία ευρώ – φράγκου έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 14%. Κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως και το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών, που πληρώνουν σε ευρώ, αυξάνεται κατά 15% σε μία περίοδο μάλιστα που η κρίση στη χώρα μας έχει πλήξει σημαντικά τα εισοδήματα τους. Παράλληλα αναμένεται απ’ τον επόμενο μήνα κιόλας σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους ενώ ήδη από τραπεζικά στελέχη εκφράζεται ο φόβος για σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων σε φράγκο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ, αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διαπραγματεύεται το ευρώ στο 1,03 σε σχέση με το ελβετικό νόμισμα, έχοντας χάσει ποσοστό 14%, αφότου ανακοινώθηκε η κίνηση. Πρόσκαιρα μάλιστα η ισοτιμία είχε φθάσει μέχρι το 0,85 του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%. Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου, οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να επιβάλει τον Σεπτέμβριο του 2011 πλαφόν στην ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ στο 1,20 και έκτοτε όσοι είχαν πάρει ήδη δάνειο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σταθεροποίηση της οφειλής τους, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους.
Μόνο που τώρα τα πράγματα παίρνουν ακόμα πιο άσχημη τροπή γι αυτούς με την ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών του φράγκου που οδηγεί αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το άληκτο Κεφάλαιο παρά το γεγονός ότι ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετές φορές και τα ελληνικά Δικαστήρια όπου έχουν προσφύγει δανειολήπτες. Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για δεύτερη φορά έδωσε λύση στο πρόβλημα δυο δανειοληπτών με μία γενναία απόφαση, υποχρεώνοντας την Τράπεζα να υπολογίσει τα δάνεια με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης.

Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες αυτούς, η Τράπεζα υποχρεώνεται να υπολογίσει τα δάνειά τους με τις ισοτιμίες (ευρώ/ελβετικού φράγκου) που ίσχυαν κατά τις ημερομηνίες εκταμίευσής τους !

Πηγή: www.newmoney.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.