Τριπλή ορκωμοσία, για πρώτη φορά, στη Βουλή – Ποιος κάθισε που, ποιός φόρεσε γραβάτα

Χωρίς απρόοπτα ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής η προγραμματισμένη ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις 25 Ιανουαρίου. Της διαδικασίας προήδρευσε ο απερχόμενος πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης.

vouli5

Οι πέντε μπροστινές μύτες των εδράνων της Βουλής έχουν μοιραστεί ως εξής:

Από δεξιά προς τα αριστερά τις δύο πρώτες καταλαμβάνουν οι βουλευτές της ΝΔ, τις δύο επόμενες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή, το ΚΚΕ με τον, νεοεισερχόμενο στη Βουλή, γενικό του γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο δεύτερο διάζωμα των εδράνων: Η Χρυσή Αυγή παραμένει στις θέσεις που είχε, στην άκρα δεξιά πτέρυγα με όλους τους βουλευτές της παρόντες, ακόμη και τους προφυλακισμένους.

Στην κεντρική πτέρυγα, δίπλα δίπλα βρίσκονται οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς δίπλα στην τέταρτη πτέρυγα κάθονται οι βουλευτές του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει φορέσει μια μαύρη γραβάτα.

Στα κυβερνητικά έδρανα φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθίσει στη θέση του πρωθυπουργού και δίπλα βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, μετά την ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο που έγινε παρουσία του του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ακολούθησε η ορκωμοσία στο Κοράνι για τους μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος δόθηκε ο πολιτικός όρκος από όσους βουλευτές το επιθυμούσαν.

Μοναδικός απών ο υπουργός Οικονομικών και πρώτος βουλευτής της Β΄ Αθήνας Γιάνης Βαρουφάκης που βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Παρασκευή η Βουλή θα συνεδριάσει για να εκλέξει πρόεδρο της Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα αναγνώσεις τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

fw7

vouli9

Στατιστικά στοιχεία ανά ΚΟ

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την δύναμή της κατά 78 βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Πλέον, αριθμεί 149 βουλευτές, 105 άνδρες και 44 γυναίκες. Από αυτούς οι 61 είχαν εκλεγεί και το 2012 ενώ οι 87 είναι νεοεκλεγέντες.

Η ΚΟ της ΝΔ αριθμεί 76 και είναι μειωμένη κατά 53 βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Οι 14 είναι νεοεκλεγέντες ενώ οι γυναίκες είναι μόλις δέκα. Για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν προταθεί οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Αδωνης Γεωργιάδης, για γραμματέας ΚΟ ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και για αντιπρόεδρος Βουλής ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Η Χρυσή Αυγή μείωσε την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά μόλις έναν βουλευτή. Από τους 17 οι τέσσερις εκλέγονται για πρώτη φορά και οι δύο είναι γυναίκες.

Το «Ποτάμι» είναι το μόνο νέο κόμμα που εισέρχεται στην Βουλή. Η κοινοβουλευτική του δύναμη ανέρχεται σε 17 βουλευτές από τους οποίους οι τρεις είχαν εκλεγεί και το 2012 με την ΔΗΜΑΡ ενώ οι 4 είναι γυναίκες. Για την μια θέση του αντιπροέδρου της Βουλής που δικαιούται έχει προταθεί ο κ. Σπύρος Λυκούδης.

Αυξημένη κατά 3 βουλευτές είναι η ΚΟ του ΚΚΕ. Από τους συνολικά 15 βουλευτές οι πέντε ελέγχτηκαν πρώτη φορά και οι τέσσερις είναι γυναίκες. Στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα είναι οι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος και αντιπρόεδρος Βουλής ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης.

fw2

vouli10

Κοινοβουλευτικό οκταήμερο «φωτιά» για την κυβέρνηση

Κοινοβουλευτικό οκταήμερο «φωτιά» ξεκινά σήμερα με το διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον να εστιάζεται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που επιφέρει ο ευρωπαϊκός μαραθώνιος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να επιτύχουν νέα συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στο Σώμα τον δικό της «οδικό χάρτη».

Το τριήμερο των προγραμματικών που ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο αποτελεί για την κυβέρνηση την πρώτη άσκηση ισορροπίας μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της και των ενδεχόμενων νέων δεδομένων που δημιουργούν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Εταίροι, βουλευτές και κοινωνία θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στην Ολομέλεια προκειμένου να ακούσουν τις θέσεις των υπουργών για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επαναπροσλήψεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» κ.α.

Πιθανότατα, την ίδια ημέρα η νέα Πρόεδρος θα εγγράψει σε ημερήσια διάταξη την διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Σώματος. Την κυβέρνηση υποστηρίζουν 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων περιλαμβάνει μόνο την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Η ομιλία του κ. Τσίπρα αναμένεται να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου (18:00-20:00). Την Κυριακή θα τοποθετηθούν υπουργοί και βουλευτές το ίδιο και την Δευτέρα. Από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία θα κλείσει με την τελική τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

fw6

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο 6.2 η Πρόεδρος της Βουλής θα εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα γίνει με την ολοκλήρωση πέντε ημερών, δηλαδή την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.