Αλλαγή Προγράμματος στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

u0398u03b5u03acu03c4u03c1u03bfu03c5 u03a4u03adu03c7u03bdu03b7u03c2

Στο πλαίσιο της στήριξης του νεοελληνικού έργου και σε συνεργασία με το Θέατρο Στοά, το Θέατρο Τέχνης φιλοξενεί από τις 19 Δεκεμβρίου και για 10 μόνο παραστάσεις στο Υπόγειο, το μονόλογο του Γιάννη Τσίρου “Διαλέξεις αθλιότητας”. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

theatro texnis1Ο μονόλογος αφορά έναν πρόσφατα καταδικασμένο για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικό, που τώρα, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματα του πολιτικού στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο, αδιαφορώντας για τις μεθόδους που θα ακολουθήσει ο πολιτικός προκειμένου να τις ικανοποιήσει. Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο πολίτης θα βρεθεί κατηγορούμενος, αλλά έτσι που να αμφιβάλλει κανείς για το άδικο του πολιτικού και το δίκιο του πολίτη. Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας στο έργο του Τσίρου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ό,τι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του».

Όσον αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα της σκηνής του Υπογείου, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η “Ανταλλαγή” του Κλωντέλ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη που είχε προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2015, κατά τη δεύτερη περίοδο της σεζόν, υπό τη θεματική “Ποιητικά κείμενα/άγρια εποχή/ο θάνατος της αθωότητας μέσα από Γάλλους συγγραφείς”, ματαιώνεται λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας του σκηνοθέτη.

Αντί της “Ανταλλαγής” το Θέατρο Τέχνης, θα παρουσιάσει την ίδια περίοδο, “Το νησί των σκλάβων” του Μαριβώ, το ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725 και σήμερα μοιάζει πιό επίκαιρο από ποτέ.

Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να “νιώσουν τι σημαίνει πόνος” και να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα… Ποιό θα είναι το τέλος;

Το έργο, του οποίου οι πρόβες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, επιλέχθηκε σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (που στηρίζει τη δεύτερη περίοδο της σεζόν του Υπογείου, αφιερωμένη στους Γάλλους συγγραφείς). Πρωταγωνιστούν οι: Ιωάννα Παππά, Νίκος Αλεξίου (ήταν και οι δύο στη διανομή της “Ανταλλαγής”), Βίκυ Βολιώτη, Αινείας Τσαμάτης. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση-σκηνοθεσία της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννας Κάλμπαρη. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, η μουσική επιμέλεια του Νέστορα Κοψιδά, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Θεοδώρα Καπράλου.

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιούτο Ελλάδας η βραδιά “Pathos”( “Πάθος” / αφιέρωμα σε κλασικά γαλλικά κείμενα που μιλούν για τον έρωτα). Ενα θεατρικό αναλόγιο με τους(αλφαβητικά): Κάτια Γέρου, Χρήστος Λούλης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρένη Πιττακή, Αιμίλιος Χειλάκης. Προσκεκλημένη του Γαλλικού Ινστιτούτου, η Marie-Armelle Deguy.

Η πρεμιέρα της παράστασης «Η Λίλα λέει» του Σιμώ, με τη Λένα Δροσάκη και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, μετατίθεται για τις 24 Φεβρουαρίου 2015.

Τον Ιανουάριο στο Υπόγειο συνεχίζονται οι παράστασεις: «Με τα δόντια» του Θόρντον Γουάιλντερ σε ελεύθερη διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (έως 18 Ιανουαρίου) , «Αλεξάνδρεια» από την ομάδα Elephas Tiliensis σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη-Δέσποινας Αναστάσογλου (έως 24 Ιανουαρίου), «Υπόγειο στο φως» σε σύνθεση κειμένων –σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη (κάθε Κυριακή-Δευτέρα έως 5 Απριλίου) και «Κόκκαλα» (Εφηβική Σκηνή-κάθε Σάββατο έως 5 Απριλίου).

Στη Φρυνίχου η ομάδα blitz συνεχίζει με επιτυχία την παράσταση: “Vanya. 10 χρόνια μετά» (έως 25 Ιανουαρίου), ενώ «Το θηρίο στη ζούγκλα» από την ομάδα Προτσές έχει πάρει παράταση (κάθε Δευτέρα έως 19 Ιανουαρίου) . Στην Παιδική Σκηνή «Το φάντασμα του Κάντερβιλ»(κάθε Κυριακή έως 5 Απριλίου). Θα ακολουθήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, οι δύο παραστάσεις της δεύτερης περιόδου της σεζόν σε σκηνοθεσία Γιάννη Περλέγκα και Λένας Κιτσοπούλου υπό τη θεματική ‘Ποιητικά κείμενα/άγρια εποχή/θάνατος της πνευματικότητας’.

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site του Θέατρου Τέχνης www.theatro-technis.gr ή καλέστε απευθείας στα ταμεία του θέατρου : 2103228706 (Υπόγειο) και 210 3222464 (Φρυνίχου) προκειμένου να ενημερωθείτε για τις ώρες και ημέρες των παραστάσεων. Ηλεκτρονική προπώληση στο http://www.viva.gr/tickets/venues/theatro-texnis/

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.