Δημήτρης Μακρής: Ο ραφηνιώτης που μας διδάσκει ιστορία του τόπου μας

Ο ερευνητής τοπικής ιστορίας Δημήτρης Μακρής, δεν είναι γνωστός μόνο για τις εκδηλώσεις και πολιτιστικές περιηγήσεις του στην Ραφήνα, στο Πικέρμι και στις γύρω περιοχές, είχε ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά, έχει γράψει βιβλία και ο σκοπός του είναι να μάθουμε όλοι από τα μικρά παιδιά μέχρι και τους μεγάλους την ιστορία του τόπου μας.

Αυτό μας διεμήνυσε την τελευταία φορά που βρεθήκαμε, όπου πάνω στον καφέ μάθαμε πολλά πράγματα για τον αγώνα που κάνει και την τεράστια συμβολή του στον τόπο μας. Η προσφορά του φίλου, συμπολίτη και φανατικού αναγνώστη μας είναι ανεκτίμητη. Τελευταία ανέλαβε υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού για τις περιοχές Ραφήνας, Πικερμίου, Πεντέλης ,Ν. Μάκρης, Μαραθώνα.

kiousi makris

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε στη Ραφήνα το 1949 και μετά το 6τάξιο Γυμνάσιο, τελείωσε σχολή ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ.) και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Σ.Σ.Σ.Α). Εργάστηκε πολλά χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Διετέλεσε Κοινοτικός Σύμβουλος από το 1987 μέχρι το 1990, από το 1991 έως το 1994. Αντικοινοτάρχης από το 1989 μέχρι το 1992 και Δημοτικός Σύμβουλος από το 1999 μέχρι το 2002.

Ο πατέρας και η μάνα του ήταν λιγνιτωρύχοι, γεννημένοι στη Σέριφο και στην Κύμη αντίστοιχα. Στο πατρικό του σπίτι, όπου και ζει σήμερα, στον οικισμό των λιγνιτωρύχων Διασταύρωσης Ραφήνας, είχε τα πρώτα ακούσματα και από κει έχει τα βιώματά του και το έναυσμα για την ενασχόλησή του από το 1960 μέχρι και σήμερα, με την ιστορία των λιγνιτωρυχείων/λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας στα πλαίσια της οποίας,

• Αποτύπωσε σε τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, 53 εισόδους των στοών που έχει βρει απ’ την έρευνά του, 350 τραβέρσες και 3000 γαλαρίες
• κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, λαογραφικά στοιχεία (ήθη-έθιμα κλπ) των λιγνιτωρύχων έχει ασχοληθεί με τον πολιτισμό των 10 φυλών των λιγνιτωρύχων, που προέρχονταν από την Κύμη και την Κάρυστο Ευβοίας, τη Σέριφο, την Τριγλία Μ. Ασίας, την Κω, την Κρήτη, το Λαύριο, τα Μεσόγεια, τη Μάντρα Αττικής, χωριά της Ηπείρου και τους Σαρακατσάνους της Νταού Πεντέλης συγκεντρώνοντας φωτογραφικό και άλλο υλικό (έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία, κεντήματα κ.ά)
• ασχολείται με την έρευνα της Κυμαϊκής διαλέκτου

Επίσης έχει καταγράψει την ιστορία του «σανατορίου» Νταού Πεντέλης, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού της Διασταύρωσης Ραφήνας. Ευελπιστεί ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς για να αναστηλωθούν τα διατηρητέα τμήματα από τις εγκαταστάσεις του σανατορίου και σε κάποιο από αυτά να στεγαστεί ένα μικρό μουσείο που θα φιλοξενεί το υλικό (φωτογραφικό και άλλο υλικό) που διαθέτει ο ίδιος και ό,τι υπόλοιπο έχει απομείνει στο νοσοκομείο. Στοχεύει να εκδοθεί λεύκωμα με το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό που έχει στην κατοχή του και ιστορικό σχολιασμό του .

Επίσης έχει καταγράψει πολλά θέματα τοπικής ιστορίας της Ραφήνας και του Πικερμίου,καθώς και των γύρω οικισμών.

makris2

Σε συνδυασμό με την παραπάνω έρευνα,

• έχει φέρει στο φως για όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη λίθινη εποχή και πέρα, αρκετές δεκάδες αρχαίες οδούς, 80 περίπου αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από 100 θολωτές κατασκευές και περίπου 80 άλλους αρχαιολογικούς χώρους (υδραγωγεία, αγωγούς, ναούς, οικισμούς κ.ά) και
• έχει καταθέσει στη Β΄ Εφορία Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) δυο τοπογραφικά υπόβαθρα από την περιοχή της Ραφήνας όπου έχει σημειώσει τη θέση των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται στην πόλη και
• τους έχει υποδείξει στο έδαφος αρκετά μνημεία στη Ραφήνα και στους όμορους Δήμους (Σπάτων, Αρτέμιδος, Πικερμίου, Πεντέλης και Ν. Μάκρης)
• έχει συγκεντρώσει αρκετά παλαιοντολογικά στοιχεία για την Πικερμίδα που θα υποδείξει στην αρμόδια υπηρεσία.
• πήρε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση εκδηλώσεων με την ευκαιρία διαφόρων επετείων της περιοχής:
στο μνημόσυνο για τους Λιγνιτωρύχους της Ραφήνας, παρουσίασε «την πρόσκληση ιστορικής μνήμης» στην εορτή της προστάτιδάς τους Αγ. Βαρβάρας στις 4/12/1998
«για τα 90 χρόνια από την άφιξη των λιγνιτωρύχων στη Ραφήνα» (12/11/2006)
«για τα 40 χρόνια απ’ το κλείσιμο του έργου του λιγνιτωρυχείου» προς τιμήν των Κρητών Λιγνιτωρύχων (3-5/8/2007)
«στο πανηγύρι της Αναλήψεως» (Μάϊος 2008)
«Ιστορία των Κρητών Λιγνιτωρύχων» (Ιούνιος 2009)
στις οποίες έλαβε μέρος με ομιλίες και παρουσίαση εκθέσεων λαογραφικού υλικού (φωτογραφιών και αντικειμένων-εργαλείων), συνεργαζόμενος με Δημοτικούς Συμβούλους, το Σωματείο Συνταξιούχων Ραφήνας, το Π.Κ. Δήμου Ραφήνας, τη Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ραφήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Οικισμού των Λιγνιτωρύχων «η Ενότητα», το Σύλλογο Κρητών Ραφήνας, το Λύκειο των Ελληνίδων Ραφήνας, το Σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας και τον Α.Π.Ο. «Θύελλα» Ραφήνας.
• Συνεργάστηκε με το Δήμο της Κύμης για την ίδρυση του ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κύμης τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Μάρτιο του 2010
• σε συνεννόηση με Δήμους που είχαν μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία και υπό την αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής και της Περιφερειακής ενότητας Ανατ.Αττικής με τη διοργάνωση του ΕΚΤ&Π πραγματοποιήθηκε ΗΜΕΡΙΔΑ για την ανάδειξη της ιστορίας των λιγνιτωρυχείων και μεταλλείων της Ελλάδας με τίτλο «στα ίχνη των Λιγνιτωρύχων και Μεταλλωρύχων .υπό την αιγίδα ,στο Λαύριο (10 Δεκεμβρίου.. 2013)
• Τον Οκτώβριο του 2013 στην Επιστημονική Συνάντηση Ανατ. Αττικής παρουσιάστηκε η δουλειά του πάνω στην Τοπική Ιστορία Ραφήνας-Πικερμίου
• Συνεχώς με εκδηλώσεις και πολιτιστικές περιηγήσεις κάνει γνωστή την Τοπική ιστορία της Ραφήνας στους νέους κατοίκους της και στους μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Τέλος έχει εκδώσει τα βιβλία «Το οχυρό της Ραφήνας» , «4 Δεκεμβρίου, το έθιμο της Αγ.Βαρβάρας» και «Αραφηνίδαι Αλαί, Λιμάνι και παραλιακή ζώνη της Ραφήνας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.