Δημ. Πνευματικάτος: Μπουρνούς Vs Στεργίου! Casus Belli το Ντράφι (Αφορμή πολέμου) Νο 2

Άστραψε και βρόντησε, ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ Βαγγέλης Μπουρνούς, μόλις έμαθε τις δηλώσεις του δήμαρχου Πεντέλης-Μελισσίων κ. Στεργίου.

Ο κ. Στεργίου στην κοπή πίτας του συνεταιρισμού «ΟΠΑΝ» Ντραφίου και αφού είχε αποχωρήσει ο δήμαρχος κ. Πιστικίδης, αναφέρθηκε στους παρισταμένους, παρουσία του αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Γιώργου Κοκκόλη, περί της απαραίτητης ένταξης του Ντραφίου στο δήμο του.

Όμως, ο κ. Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος απουσίασε για δυσάρεστο κοινωνικό γεγονός, με ανακοίνωσή του ρίχνει το «γάντι» στον κ. Στεργίου.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα, ότι μετά την αποχώρηση του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Πιστικίδη από την αίθουσα των ΚΑΠΗ Πικερμίου, όπου διοργανώθηκε εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών του συνεταιρισμού Ντραφίου «Ο ΠΑΝ», εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πεντέλης-Μελισσίων κ. Στεργίου. Εκεί παρουσία του αντιδημάρχου Πικερμίου κ. Γ. Κοκκόλη έβγαλε «πύρινο» λόγο περί δήθεν αναγκαιότητας ένταξης του οικισμού Ντράφι στον δήμο Πεντέλης -Μελισσίων και τοποθετήθηκε και για άλλα θέματα που αφορούν το δήμο μας (156 στρέμματα κλπ) ως επαΐων.

Ως απάντηση (καθυστερημένη ομολογουμένως) στην απρέπεια του λόγου του, του απευθύνω τα κάτωθι:

Το χωριό Νταού Πεντέλης αν γινόταν -διότι απαγορεύεται από τον Ν 3852/10, Καλλικράτης-έπρεπε να ανήκει (όπως και οι άλλοι οικισμοί Ντράφι, Καλλιτεχνούπολη, Αιολίς, Διώνη) στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και όχι στο δήμο του. Οι κάτοικοι του εξυπηρετούνται από το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου από τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους έως την οποιαδήποτε αγοραστική τους ανάγκη. Καμία πραγματικά σχέση δεν έχει ο δήμος του με τις ανάγκες των ορεινών οικισμών του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, πλην της ονοματοθεσίας της περιοχής (πρόποδες πεντελικού όρους) όπου ανήκουν.

Ας σταματήσει την «ενασχόλησή» του με το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, όπου χρονολογείται από παλαιόθεν και η οποία δεν σταμάτησε ούτε την προεκλογική περίοδο όπου σπονσονάρησε υποψήφιο δήμαρχο της (Α)ρεσκείας του (Σημ. εννοεί τον κ. Αδαμόπουλο) από την “τοπική» αγορά ψήφων του Πικερμίου.
Πύρινοι λόγοι περί αλλαγής διοικητικών συνόρων δεν τον συμφέρουν γιατί θα εκπλαγεί και πιο πιθανή είναι η επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα, παρά η ευόδωση της προσδοκίας του.

Ας διαβάσει λίγο τον Καλλικρατικό νόμο που διέπει την συγκεκριμένη του πρόταση αλλαγής «συνοριακών » γραμμών. Επιτρέπεται μόνο για ολόκληρες πρώην κοινότητες και όχι για μεμονωμένους οικισμούς.

Ας σταματήσει να «δουλεύει» τους ανθρώπους διότι θα καταστεί γραφικός, αν δεν έχει ήδη γίνει.

Αυτά με τις ευχές μου για Καλή Χρονιά στον αγαπητό συγγενή μου Δημήτρη Στεργίου -δήμαρχο Πεντέλης -Μελισσίων».

Η θέση του κ. Μιχάλη Σταματογιαννάκη

Στην αντιπαράθεση πήρε μέρος και ο κάτοικος Ντραφίου, κ. Μιχάλης Σταματογιαννάκης, που διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Πικερμίου.

Ο κ. Μιχάλης Σταματογιαννάκης, κάνοντας εκτενή αναφορά στην προϊστορία των σχέσεων μεταξύ του οικοδομικού συνεταιρισμού «Ο ΠΑΝ» και του Δημάρχου Πεντέλης, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η παλαιά ταλαιπωρία της Κοινότητας Πικερμίου που είχε προκληθεί από τον δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου και τον συνεταιρισμό του Ντραφίου «Ο ΠΑΝ» επανήλθε από τους ίδιους, μάλλον με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού που έκοψε την πίτα του στο ΚΑΠΗ Πικερμίου με την παρουσία του κ. Στεργίου. Δεν είναι πρώτη φορά που ο συνεταιρισμός συνεργάστηκε με τον κ. Στεργίου για να αποκοπεί το Ντράφι από την πρώην Κοινότητα Πικερμίου. Είχε λάβει μάλιστα σχετική απόφαση στην τότε κοινότητα του την οποία προώθησε στην Περιφέρεια.

Την τακτική τους αυτή δεν μπορούν να την αρνηθούν γιατί έκαναν διάφορες εκδηλώσεις ακόμη και στην κοινότητα Πεντέλης, σε μία μάλιστα που έγινε στο κτίριο της Κοινότητας παραβρέθηκαν κάτοικοι του Ντραφίου που ήταν αντίθετοι στην απόσπαση και μεταξύ αυτών και εγώ προσωπικά. Μετά την τοποθέτηση του κ. Στεργίου και εκπροσώπων του συνεταιρισμού έλαβα τον λόγο και με επιχειρήματα μεταξύ των οποίων και απόφαση του ΣτΕ απέρριψα τα δικά τους…

Ακολούθησε επιστολή στην Περιφέρεια και η απάντηση της ήταν αρνητική για την ικανοποίηση του αιτήματος τους για απόσπαση του Ντραφίου από το Πικέρμι. Διάβασα στο διαδίκτυο ότι στην κοπή της πίτας του συνεταιρισμού που έγινε στο ΚΑΠΗ Πικερμίου την 17 Ιαν.2016 έλαβε τον λόγο και ο κ. Στεργίου και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά αφενός στην απόσπαση του Ντραφίου και την ενσωμάτωση του στον Δήμο Πεντέλης και αφετέρου στα 156 στρέμματα που διεκδικεί για δεκαετίες ο συνεταιρισμός.

Για ποιό σκοπό προσκλήθηκε ο κ. Στεργίου από τον συνεταιρισμό στην κοπή της πίτας; Ήταν παρόντες και δήμαρχοι όμορων δήμων της Ραφήνας – Πικερμίου; Φυσικά όχι. Ποιό σκοπό εξυπηρετεί η ομιλία του κ. Στεργίου και η αναφορά του στην ένταξη του Ντραφίου στον Δήμο Πεντέλης και στα 156 στρέμματα;

Η τοποθέτηση του κ. Στεργίου ήταν αδιανόητη και απαράδεκτη για το πρόσωπο του αλλά και για τα καθήκοντα του. Δεν είναι λογικό αλλά και δυνατόν, ένα δημόσιο πρόσωπο να τοποθετείται εκτός του χώρου που ζει, γνωρίζοντας ότι προκαλεί την πλειονότητα των κατοίκων του Ντραφίου που όχι μόνο δεν θέλουν να φύγουν από τον σημερινό δήμο Ραφήνας – Πικερμίου αλλά απεναντίας να φύγει ο συνεταιρισμός από το Ντράφι για να επιλυθούν τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

Ως δήμαρχος που είναι (ο κ. Στεργίου) πιστεύω ότι δεν είναι δημοκρατικό και πιθανώς νόμιμο να τοποθετείται για τη διάλυση άλλου δήμου. Ο κάθε δήμαρχος έχει την υποχρέωση να ασχολείται με την περιοχή του και όχι να επεμβαίνει στις περιοχές άλλων δήμων. Προβάλλοντας με την ομιλία του τέτοια σοβαρά θέματα, να αποκαλύψει και τις επιδιώξεις του καθώς και τις σχέσεις του με τον συνεταιρισμό.

Σε ότι αφορά την απόσπαση του Ντραφίου επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό είναι απαραίτητο να απαντηθεί επισήμως από τον δήμο, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνει διότι θα χρειασθεί τροποποίηση του νόμου Καλλικράτη και ο δήμος είναι αντίθετος. Για τα 156 στρέμματα δεν διάβασα λεπτομέρειες αλλά είναι αυτονόητο ότι θα είπε ο κ. Στεργίου ότι ανήκουν στον συνεταιρισμό.

Μπορεί ο συνεταιρισμός να επικαλείται την απόφαση της επιτροπής ενστάσεων του κτηματολογίου ότι δικαιώθηκε τελεσίδικα, γεγονός που δεν ευσταθεί επειδή ο δήμος έχει το δικαίωμα να καταφύγει στα δικαστήρια διότι με βάση τη νομοθεσία και πολλών δικαστικών αποφάσεων τα 156 στρέμματα ως κοινωφελείς χώροι ανήκουν στον Δήμο. Πρέπει λοιπόν ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου να πάρει αμέσως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να καταφύγει στα δικαστήρια για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να τελειώσουν οι ταλαιπωρίες των κατοίκων.

Στεργίου, Δήμαρχος Πεντέλης

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γράφων με τον κ. Στεργίου μας είπε: «Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι του Ντράφι να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μου και να ανήκουν σε άλλο Δήμο. Όσο για την αιχμή του κ. Μπουρνούς, τον πληροφορώ ότι ο κ. Αδαμόπουλος τον οποίο πράγματι στήριξα στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές, είναι παιδικός μου φίλος».

Πιστικίδης, Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

«Αν ο κ. Στεργίου δεν ήταν πρόχειρος στο λόγο του, καλό θα ήταν να ξαναδιαβάσει το άρθρο 283 του «Καλλικρατικού» Νόμου και την παράγραφο 5, η οποία αναφέρει τα εξής:

«…Επίσης, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του ίδιου Υπουργού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των οικείων συμβουλίων δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων ή εκπροσώπου τοπικής κοινότητας και γνώμη του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να συγχωνεύονται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή να εντάσσονται σε άλλον όμορο δήμο ύστερα και από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του δήμου στον οποίον εντάσσονται. Σαφέστατα ο νομοθέτης αναφέρει, συνεχίζει ο κ. Πιστικίδης, ότι μπορεί να συγχωνεύονται ΜΟΝΟ δημοτικές, ή τοπικές κοινότητες. Το Ντράφι είναι οικισμός και οικισμοί δεν αναφέρονται στο νόμο».

Και καταλήγει ο κ. Πιστικίδης. «Ίσως, ο κ. Στεργίου, να είχε υποσχέσεις, ότι με την εκλογή Πικερμιώτη δήμαρχου να γινότανε η συγχώνευση του Πικερμίου με το Δήμο του. Δυστυχώς ατύχησε».

Δημήτρης Πνευματικάτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.