Δημ. Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου (6/8): Αναμόρφωση προϋπολογισμού ΔΟΠΑΠ και η διαχείριση των αστικών αποβλήτων

Διαφωνίες προκάλεσε το δεύτερο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα στο χθεσινό δ.σ του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΔΟΠΑΠ και μεγάλη κουβέντα το σχέδιο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων .

Ας πάρουμε όμως τα θέματα από την αρχή.

Πριν την ανάγνωση των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων από τον πρόεδρο του δ.σ κ. Μισοκοίλη έγιναν ερωτήσεις από τους κ. Βασιλόπουλο και Μαυρουδή σχετικά με τις εργασίες στο παρκινγκ στην οδό Χρ. Μάντικα αλλά και το κλείσιμο του δρόμου στην οδό Έλλης Αλεξίου.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο κ. Βασιλόπουλος για το παρκινγκ στην οδό Χρ. Μάντικα και ρώτησε αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε τελειώσει.

Απάντηση στο θέμα έδωσε ο κ. Μπουρνούς λέγοντας ότι οι εργασίες έχουν παγώσει μέχρι να πληρωθεί ο εργολάβος από το πράσινο ταμείο.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Β. Πιστικίδης ανέφερε ότι έχουν αποθηκευτεί σκίαστρα που δόθηκαν στο δήμο από το super market Lidl (είχαμε γράψει στο irafina.gr σχετικά) που θα τοποθετηθούν στο νέο παρκινγκ.

Ο κ. Μαυρουδής έκανε ερώτηση σχετικά με τις εργασίες στην οδό Έλλης Αλεξίου που ο δρόμος είναι κλειστός και υπάρχουν παράπονα από κατοίκους.

Διευκρινήσεις έδωσε ο κ. Μπουρνούς αναφέροντας ότι « μας ειδοποίησε ο ΟΤΕ ότι έπρεπε να περάσει καλώδια. Μιλήσαμε με τον ανάδοχο και του δώσαμε προτεραιότητα . Ο ΟΤΕ μέχρι τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του ώστε να αναλάβει ο ανάδοχος που έχουμε ορίσει και να γίνει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου προγραμματίζουμε να γίνει και ο αγιασμός στο Πνευματικό Κέντρο»

Η κα Τόκα ρώτησε αν το πνευματικό είναι εκτός πολεοδομικής άδειας της Ραφήνας και γι αυτό υπάρχει θέμα με τα πεζοδρόμια με τον κ. Μπουρνούς να απαντά ότι είναι εντός πολεοδομικής άδειας.

Στην συνέχεια και συζητήθηκαν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα

1. Λήψη απόφασης περί έγκρισης απολογισμού του 2014 του ΝΠΔΔ Φίλιππος Καβουνίδης

Έγκριση απολογισμού του νομικού προσώπου Φίλιππος Καβουνίδης
Την εισήγηση έκανε ο κ. Χαχολάκης ο οποίος ανέφερε ότι τα έσοδα είναι της τάξεως του 1.256.000 ευρώ, τα έξοδα 1.148.000 ευρώ και υπάρχει ένα χρηματικό υπόλοιπο για το 2014 107.904 ευρώ

Ψηφοφορία : Ομόφωνα 16 ψήφοι

2. Λήψη απόφασης περί έγκρισης 5ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2015 του ΔΟΠΑΠ

Μπουρνούς: επειδή τα Χρυσοστόμεια και η γιορτή της Παντοβασίλλισας . Δεν συμπίπτουν θα χρειαστούν 9000 ευρώ για 4ης εκδηλώσεις που τα περισσότερα από αυτά αφορούν την εξέδρα, τον φωτισμό και την κάλυψη των εκδηλώσεων και επίσης ένα ποσό 16.000 ευρώ που αφορούν τον εξιγχρονισμό αθλητικών κέντρων ώστε να έχουν αδειοδότηση

Πιστικίδης: Τα χρήματα αυτά παρθήκαμε από κωδικούς εξόδων που δεν γίνανε

Βουδούρης: Για τους αθλητικούς χώρους συμφωνώ αλλά για τις άλλες εκδηλώσεις η εποχή είναι πολύ διαφορετική για να δίνουμε 9.000 € για εξέδρες. Θα πρότεινα να αναθεωρηθεί αυτό. Να γίνει κάτι τιμητικό για τους δύο Αγίους αλλά μέσα στα πλαίσια της εποχής

Πιστικίδης : Έχετε δίκιο ότι τα έξοδα μας πρέπει να μειωθούν και εμείς βαδίζουμε πάνω σε αυτό το πνεύμα. Χαρακτηριστικά η εκδήλωση για την πανσέληνο στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που ήταν μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχω παρακολουθήσει ,ήταν φοβερά μικρό. Μιλάμε κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται από τους τρεις κατεξοχήν συλλόγους της περιοχής μας οι οποίοι ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Σύλλογος Ραφήνα Σ’ αγαπώ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πικερμίου. Δεν είναι εκδηλώσεις που θα προκαλέσουν. Έχουν στόχο την παράδοση. Θα έχουν καλεσμένους κάποιους συλλόγους για τους οποίους καλύπτουμε κάποια έξοδα. Ο δήμος προσπαθεί να βοηθήσει τους συλλόγους γιατί πραγματικά πιστεύει ότι παράγουν έργο.

Τόκα: Σε συνέχεια αυτών που είπε ο κ. Βουδούρης και όσο αφορά την εξέδρα να κάνετε έρευνα αγοράς και επειδή δεν υπάρχει αναλυτική οικονομική κατάσταση εγώ δεν θα το ψηφίσω.

Μπουρνούς: Εμείς περνάμε από το δσ τον προϋπολογισμό που ψήφισαν ομόφωνα τα μέλη του ΔΟΠΑΠ για να τον εγκρίνουμε.

Πιστικίδης: Προσπαθήστε να είστε ποιο κοντά στους συλλόγους για να αντιλήφθητε τα προβλήματα που έχουνε

Τόκα: Όλα αυτά θα πρέπει να κατά γράφονται.

Κατσούδα: Είμαι μέλος του ΔΟΠΑΠ και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον οργανισμό. Αν υπάρχει κάποια αντίρρηση από κάποιο μέλος του δσ γιατί να υπάρχει αυτή η μομφή δια λογοπαιγνίου. Θα μπορούσε να υπάρχει μια ανάλυση

Πιστ. Με παρεξήγησε η κα. Κατσούδα. Δεν αποδέχομαι τους χαρακτηρισμούς στον όρο διάλογο. Προσπάθησα να εξηγήσω στην κα. Τόκα.

Μαυρουδής: Συμφωνώ με τον κ. Βουδούρη. Από την στιγμή που είναι τακτικές εκδηλώσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τον ΔΟΠΑΠ . Το έκτακτο, ότι είναι σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες δεν δικαιολογούν το ύψος του ποσού

Πιστικίδης: Πέρσι που η δική σας παράταξη ήταν απερχόμενη είπε στους συλλόγους «ναι συμφωνώ» και έριξε το μπαλάκι στην νέα διοίκηση.

Οι κύριοι Μαυρουδής και Βουδούρης είπαν ότι δεν ανήκαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή και δήλωσαν ότι στην παράταξη που βρίσκονται σήμερα είναι συνεργαζόμενοι.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος πήρε τον λόγο και είπε ότι « δεν γίνεται τα ίδια πρόσωπα να έχουν διαφορετικές θέσεις σύμφωνα με την θέση που κάθονται και να έχουν αντιρρήσεις για πράγματα που έχουν ψηφίσει »

Πέρασε κατά πλειοψηφία με τους κ.κ Μαυρουδή , Βουδούρη και Τόκα να ψηφίζουν κατά

3. Λήψη απόφασης περί έκθεσης κατάστασης εσόδων – εξόδων του ΝΠΔΔ Φίλιππος Καβουνίδης β’ τριμήνου του 2015

Την εισήγηση έκανε ο κ. Χαχολάκη λέγοντας ότι τα βεβαιωθέντα έσοδα και εισπραχθέντα είναι 628.347 ευρώ , τα έξοδα είναι 568.544 ευρώ και τα πληρωθέντα είναι 559.577 ευρώ

Ψηφοφορία: Ομόφωνα

4. Λήψη απόφασης περί επιστροφής χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα

Την εισήγηση έκανε ο κ. Μπουρνούς: Επειδή έγινε αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική όσο αφορά στην χρέωση των δημοτικών τελών και ειδικά στην Αιολίδα υπήρχε μια αλλαγή σε ένα δίμηνο που ο ένας μήνας ανήκε στο 2014 και ο άλλος στο 2015. Σε κάποιους έγινε ολόκληρη η χρέωση με το καινούργιο τιμολόγιο και αυτοί οι άνθρωποι έρχονται να ζητήσουν το μέρος των δημοτικών τελών που αντιστοιχεί στην επιστροφή.

Ψηφοφορία: Ομόφωνα

5. Λήψη απόφασης περί έγκρισης σχεδίου τοπικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

Τσεβά: Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την διαλογή των απορριμμάτων θα γίνονται από τον κάθε δήμο. Η διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων ανά κάτοικο στην Αν. Αττική ξεπερνά τον εθνικό μέσο δείκτη. Οι προτάσεις θα δοθούν μέχρι τις 31 Σεπτέμβρη. Εμείς είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τα περισσότερα από αυτά. Το πρόβλημα είναι να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι. Είναι σημαντικό για το πρόγραμμα να συμμετέχουν οι κάτοικοι αλλιώς το πρόγραμμα δεν θα έχει συνέχεια.

Τόκα : Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Ποιο είναι το κατεπείγον και το φέρνουμε σήμερα;

Μπούκα Όλγα (μελετητής): Έπρεπε τα τοπικά σχέδια να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου. Για αυτό και το κατεπείγον

Τόκα: Έχουμε προβλήματα στην διαδικασία. Έπρεπε να έχει έρθει σε δημόσια διαβούλευση

Μπουρνούς: θα γίνει από τον ενιαίο σύνδεσμο.

Λεγάκη: Απαιτήθηκε ασφυχτικά από την περιφέρεια να συντάξουμε αυτό το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αστικών αποβλήτων με βάση ένα σχέδιο που έχει βγάλει η περιφέρεια. Δεν απαιτείται σε αυτήν την φάση να περάσει από διαβούλευση, ούτε από επιτροπή ποιότητας. Από την στιγμή που θα ψηφιστεί από το δ.σ θα το περάσουμε στον ενιαίο διαβαθμιστικό σύλλογο που συλλέγει όλα τα σχέδια της Αττικής. Ο δήμαρχος από την αρχή έχει ζητήσει για το αν χρειάζεται να περάσει από επιτροπή ποιότητας ζωής και από διαβούλευση. Μας είπαν ότι δεν απαιτείται γιατί θα ενταχθεί στο συλλογικό πρόγραμμα που θα περάσει από διαβούλευση.

Βουδούρης: Θέλω να συμπληρώσω στα όσα ανέφερε η κα. Λεγάκη επειδή υπήρξα μέλος της επιτροπής ότι είναι άρτια επιστημονικά επεξεργασμένο και είναι ένα θετικό βήμα ως προς την διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Η κα. Τόκα πήρε τον λόγο αναλύοντας τις προτάσεις της παράταξης της .

Ερώτηση έκανε ο κ. Σίμος σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των πράσινων σημείων με την κα. Μπούκα να απαντά ότι είναι ενδεικτικά.

Ο δήμαρχος Β. Πιστικίδης εξήγησε τι σημαίνει πράσινο σημείο ότι το δ.σ θα διαλέξει τελικά ποια θα είναι τελικά αυτά τα πράσινα σημεία και για τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στο υπόλειμμα που θα πηγαίνει για ταφή.

Ο κ. Μπουρνούς μίλησε για το χρονοδιάγραμμα που έπρεπε να ακολουθηθεί, για τα χρήματα που ο δήμος είχε προβλέψει να έχει για την υλοποίηση αλλά και για τους χώρους που θα πρέπει να επιλεχθούν. Ακόμα μίλησε για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ραφήνας και τον εκσυγχρονισμό που θα πρέπει να γίνει.

Ψηφοφορία : Ομόφωνα

6. Λήψη απόφασης περί αποδοχής χορηγίας εταιρείας ΕΛΠΕΝ ΑΕ του ποσού των 23.000 ευρώ για την αγορά επίπλων για το Πνευματικό Κέντρο

Ο δήμαρχος Β. Πιστικίδης ενημέρωσε ότι υπάρχει επιστολή από τον κ. Πενταφράγκα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας την από διάβασε στο δ.σ με τον κ. Μπουρνούς να αναφέρει ότι θα πρέπει να αποστείλει ο δήμος ευχαριστήρια επιστολή.
Ο κ. Βουδούρης ρώτησε αν θα μπει κάποια μαρμάρινη επιγραφή για τους χορηγούς με τον Β. Πιστικίδη να αναφέρει ότι υπάρχει σκέψη και βρίσκονται σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Προύσης που θα βρίσκεται στη Ραφήνα για τον εορτασμό του Αγίου Χρυσόστομου Σμύρνης, μαζί με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας να τελέσουν τον αγιασμό στα εγκαίνια του Πνευματικού κέντρου.

Ψηφοφορία : Ομόφωνα με 14 ψήφους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.