Εκδήλωση για τη σχολική βία από την Τριγλία. Όσοι δεν πήγατε, χάσατε!

«Σχολική – εξωσχολική βία και παρενόχληση και τρόποι αντιμετώπισής τους» ήταν το θέμα που συζητήθηκε χθες Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ραφήνας με ομιλήτρια την διακεκριμένη συμβουλευτική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου MSc, PsyD. Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο ΑΟ Τριγλίας και την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος και μέλος του δσ του συλλόγου Γιάννης Γκαραβέλας.

Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα από μόνο του προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον και θα έπρεπε οι γονείς τουλάχιστον και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής να δίνουν το παρόν σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αφορούν τα παιδιά και η ενημέρωση πάνω σε αυτά τα θέματα κρίνεται αναγκαία. Αυτό το λέμε όχι για να δικαιολογήσουμε την πικρία και την απογοήτευση του Βαγγέλη Σολδάτου για την μη προσέλευση των γονέων, «αφορά όλους μας, δεν είναι αθλητικό το θέμα» έλεγε χαρακτηριστικά, αλλά γιατί όταν γυρίζουμε την πλάτη σε τέτοια ζητήματα, θα τα βρούμε μπροστά μας και δεν θα ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Παρόντες εκτός από τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου, τον Βαγγέλη Σολδάτο, τον Μάριο Διαγγελάκη, τον Δημήτρη Μισοκοίλη, τον Κώστα Κοζή, τον Γιάννη Βατίστα και τον Δημήτρη Καλαμπόγια, ο Δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παροικάκης, οι προπονητές των Ακαδημιών της Τριγλίας Ανδρέας Ντερτινής, Άγγελος Κονταρίνης και Μιχάλης Χονδροκούκης, η γραμματέας του συλλόγου Αγγελική Ευθυμιάδη, γονείς και κάτοικοι.

Στον σύντομο πρόλογό του ο Γιάννης Γκαραβέλας (με σχετικό τρακ) καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μίλησε για το θέμα της σχολικής και εξωσχολικής βίας και για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα σωματεία και ο αθλητισμός γενικά, στα παιδιά και στην διαμόρφωση των χαρακτήρων τους και πως τους βοηθάει να διαχειρίζονται καταστάσεις.

gkarabellas bulling

Ο Βαγγέλης Σολδάτος στάθηκε στο γεγονός ότι το πολύ μεγάλο ζήτημα της βίας και της παρενόχλησης είτε στα σχολεία είτε εκτός σχολείου, είναι υπόθεση όλων μας. Εκδήλωσε την πικρία του για τη μη προσέλευση πολλών γονέων, είπε ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει αυτές τις ενημερώσεις και ευχήθηκε την επόμενη φορά να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή.

soldatos bulling

Ο δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης, ο οποίος μιλώντας με την ιδιότητα του καθηγητή, είπε ότι το φαινόμενο «bullying», κρατάει χρόνια, μπορεί τότε τα παλαιότερα χρόνια να μην υπήρχε αυτή η ονομασία, όμως πάντα υπήρχε ένας «νταής», ας το πούμε έτσι, στο σχολείο που προκαλούσε προβλήματα στα άλλα παιδιά, είτε γιατί είχαν περισσότερα κιλά, είτε γιατί φορούσαν γυαλιά, είτε γιατί είχαν κάτι άλλο.

triglia pistikidis

Η διακεκριμένη συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου MSc, PsyD ανέλυσε πλήρως το θέμα. Μίλησε για τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι «θύτες» και τα «θύματα», όπως τα χαρακτήρισε, πως μπορούν να αντιδράσουν τα παιδιά και οι γονείς, τι πρέπει να κάνουν, πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις, που να απευθυνθούν τόσο σε θέματα βίας και παρενόχλησης εντός του σχολείου, όσο και εκτός. Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην διαδικτυακή παρενόχληση, πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς, τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν. Όλα αυτά ακούστηκαν δια στόματος της κ. Θεοδωρακοπούλου και παράλληλα γινόταν και προβολή των λεγομένων της.

triglia omilitris

Ήταν πραγματικά μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση βάση στατιστικών στοιχείων, αλλά και εμπειριών το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησαν ερωτήσεις και από τον Δήμαρχο αλλά και τους άλλους παρευρισκομένους. Η κ. Θεοδωρακοπούλου έλυσε τις απορίες και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, κατέληξε δε, λέγοντας πώς όταν της έγινε η πρόταση από τον Γιάννη Γκαραβέλα και την Τριγλία, να έρθει να μιλήσει, δέχθηκε αμέσως και είναι μεγάλη της χαρά που ένα αθλητικό σωματείο δείχνει τέτοιες ευαισθησίες, σε τόσο σοβαρά θέματα. Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του κ. Γκαραβέλα στην κ. Θεοδωρακοπούλου και σε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Εμείς από την μεριά μας να συγχαρούμε την Τριγλία και τον Γιάννη Γκαραβέλα για την εκδήλωση, ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία και η συζήτηση και σίγουρα γίναμε σοφότεροι όσον αφορά τα θέματα του «bullying» και στο πως αντιμετωπίζονται. Θεωρούμε πως όλοι οφείλουμε να συμμετέχουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις και να τις προβάλλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Βαγγέλης Ιωάννου 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.