Ευάγγελος Μαυρουδής: Η αποχέτευση στη Ραφήνα και ο… φούρνος του Νασρεντίν

Με αφορμή την ημερησία διάταξη της 27ης Απριλίου 2015 στο Δ.Σ. Ραφήνας – Πικερμίου ο ιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος Ευάγγελος Μαυρουδής αναφερόμενος στο πρόβλημα της αποχέτευσης παίρνει θέση και θέτει ένα ερώτημα προς την δημοτική αρχή…

Για δεύτερη φορά και με επίσης έμμεσο τρόπο έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο το σοβαρότερο πρόβλημα του δήμου μας, το αποχετευτικό.

Την πρώτη φορά η αποχέτευση συζητήθηκε με αφορμή την ενημέρωση της προσφυγής του δημάρχου στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 34611/1-8-2014. Η ΚΥΑ αυτή ρυθμίζει τον επιμερισμό των Ευρωπαϊκών προστίμων στους δήμους. Η δική μας εμπλοκή αφορά το μερίδιο που θα παρακρατηθεί από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του δήμου μας, ώστε να πληρωθεί από το κράτος το πρόστιμο των 11.514.081 ευρώ εφάπαξ καθώς και η ποινή των 47.462 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης μέχρι τη συμμόρφωσή μας και τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων.

Αύριο 29/4/2015 έρχεται προς συζήτηση στο Δ.Σ. Ραφήνας-Πικερμίου η συμμετοχή μας στη σχεδιαζόμενη προγραμματική σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος με το Ε.Μ.Π. για την διαχείριση των λυμάτων των περιοχών μας μέσω της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το ερώτημά μου προς τη δημοτική αρχή είναι το εξής:

Ποιος εμπαίζει ποιον όταν εισηγείται να ξαναψηφίσουμε ήδη αποφασισμένες μελέτες για εναλλακτικές λύσεις που έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ παραμένει εκτός ημερήσιας διάταξης η λύση που προτείνει το κράτος;

Πότε και με ποια απόφασή του το Δ.Σ. Ραφήνας-Πικερμίου έχει απορρίψει την πρόταση για τη δημιουργία ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ μέσα σε ένα πάρκο με επιπλέον δενδροφύτευση 83 στρεμμάτων στη θέση ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ, όπως περιγράφεται στο υπ’ αριθμ. 1216/31-10-2013 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος;

Απ’ όσο γνωρίζω το Δ.Σ. Ραφήνας-Πικερμίου έχει απορρίψει ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ στην ίδια θέση κατά τη συνεδρίαση της 30/7/2013 (απόφαση 118/2013). Η πρόταση του Υπουργείου και της ΕΥΔΑΠ, που αναφέρω, δε συζητήθηκε ποτέ ούτε στο προηγούμενο ούτε στο παρόν Δ.Σ. της πόλης μας. Επί πλέον στην ίδια απόφαση (118/2013) έχει εγκριθεί το ποσό των 10.000 ευρώ για την άμεση ανάθεση προμελέτης για την όδευση των λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Και ενώ από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, το ζήτημα της Ψυττάλειας επανέρχεται λόγω της παραπάνω πρότασης του γειτονικού δήμου. Ωστόσο το υπουργείο έχει εξηγήσει ήδη (1216/31-10-2013) ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ την εναλλακτική λύση της μεταφοράς των λυμάτων μας στην Ψυττάλεια.

Θα είναι μεγάλο λάθος να επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο στις ίδιες αποπροσανατολιστικές διαδικασίες αναζήτησης θέσεων ή λύσεων, οι οποίες έχουν ήδη αναζητηθεί και απορριφθεί, όταν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τον αρμόδιο φορέα.

Η αποχέτευση στην περιοχή μας κινδυνεύει να πάρει την όψη του φούρνου του Νασρεντίν, τον οποίον ο χότζας τοποθέτησε πάνω σε ένα κάρο, ώστε να περιστρέφεται για να ικανοποιεί τις αλλεπάλληλες υποδείξεις που αφορούσαν τον προσανατολισμό του. Ένας καινούργιος κύκλος περιστροφών (αλλά και ανάθεσης απραγματοποίητων μελετών) στοιχίζει πλέον στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου 8.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο ημερησίως (πέραν του 1.900.000 ευρώ περίπου – το μερίδιό μας στο εφάπαξ πρόστιμο που έχει ήδη επιβληθεί).

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μερική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (206/2013) και η νομοθετική επικύρωσή της (416/9-9-2014) μεταφέρει πλέον όλες τις ευθύνες στο παρόν δημοτικό συμβούλιο.

Ευάγγελος Μαυρουδής
ιατρός – δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.