Ημερίδα στον δήμο για την πρόληψη πυρκαγιών (έργο FLIRE)

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Στρογγυλό Τραπέζι πραγματοποιήθηκε συζήτηση της ομάδας του έργου FLIRE με τοπικούς φορείς, υπηρεσίες και εκπροσώπους κατοίκων.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ως γνωστόν συνεργάζεται με την ομάδα του έργου FLIRE που συντονίζεται από το ΕΜΠ και στην οποία συμμετέχουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, η εταιρεία ALGOSYSTEMS σε συνεργασία με το Imperial College από την Αγγλία και Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του FLIRE στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ για την περιοδική, μεσοπρόθεσμη (μηνιαία-εβδομαδιαία) εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή και οι πληροφορίες αυτές εντάσσονται στις υπηρεσίες που προσφέρει το έργο.

Το έργο FLIRE υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Όργανο LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει σκοπό τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων για την υποστήριξη και την τεκμηρίωση αποφάσεων διαχείρισης φυσικών κινδύνων με έμφαση στις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών φαινομένων.

Οι υπηρεσίες του έργου FLIRE που παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες στη συνάντηση λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες πληροφόρησης της ΓΓΠΠ προκειμένου να δώσουν σε τοπικό επίπεδο περισσότερο αναλυτικές και λεπτομερείς πληροφορίες και να υποστηρίξουν το έργο πολιτικής προστασίας στο επίπεδο του Δήμου.

imerida flire1

Οι πληροφορίες τις οποίες δημιουργεί και οπτικοποιεί χαρτογραφικά το σύστημα FLIRE για τις δασικές πυρκαγιές αφορούν:

– Εκτιμήσεις για το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς σε μηνιαία, εβδομαδιαία και ημερήσια βάση
– Εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά της φωτιάς στο χώρο για την υποστήριξη του σχεδιασμού μέτρων προστασίας
– Εκτιμήσεις για την εξάπλωση της πυρκαγιάς για την βελτίωση του συντονισμού και των αποφάσεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς

(Αντίστοιχες πληροφορίες δίνει το σύστημα FLIRE και για τις πλημμύρες)

Με τις πληροφορίες αυτές θα μπορεί ο Δήμος σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να εκτιμήσει τις δυσκολίες της πυροπροστασίας και τις περιόδους που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη των πυρκαγιών. Επιπλέον η εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί μια πιθανή πυρκαγιά θα βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπισή της και την προστασία των κατοίκων, των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου σε εξουσιοδοτημένους χρήστες των υπηρεσιών του Δήμου και των συναρμόδιων φορέων προκειμένου να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τις χρησιμοποιήσουν για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών και για την αποτελεσματικότερη προστασία των κατοίκων και των φυσικών πόρων της περιοχής.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν

– Χάρτες με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (2015) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα λήψης σχετικών προληπτικών μέτρων
– η διαδικτυακή υπηρεσία εκτίμησης εξάπλωσης πιθανής πυρκαγιάς με επίδειξη των προβλέψεων με βάση υποθετικά σενάρια και
– μέτρα και προτάσεις πρόληψης και μείωσης των επιπτώσεων από δασικές πυρκαγιές σε κατοικημένες δασικές και περιαστικές περιοχές

Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2015 θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου και της ομάδος του έργου FLIRE αξιολόγηση των υπηρεσιών αυτών και τα επόμενα χρόνια ο Δήμος θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποία θα εντάξει τις πληροφορίες του συστήματος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία και τους άλλους συναρμόδιους φορείς.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ενεργά ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Β. Πιστικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Π. Φιλίππου, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κα Γ. Τσούπρα, ο προϊστάμενος της ΓΓ Πολ. Προστασίας στο ΥπΕσΔΑ κ. Δ.Αλεξανδρής, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Α. Παλπατζής και κ. Π. Λάμπρου, ο Διοικητής του Α/Τ Ραφήνας-Πικερμίου κ. Π. Αλεξανδρόπουλος, εκπρόσωπος του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Μάκρης, εκπρόσωπος του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφ. Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχου κ. Α. Τζοϊτη, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ραφήνας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων και των κατοίκων της περιοχής.

imerida flire2


Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.