Η διαχείριση των απορριμάτων πρώτο θέμα για τον κ. Φιλίππου

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου με δημάρχους της περιοχής (και με τον Βασίλη Πιστικίδη) στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί για τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής, εξεδόθη Δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Ο κ. Φιλίππου συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Γιάννη Ασπρουλάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου διαδοχικά με τους Δημάρχους Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και Κρωπίας Δημήτρη Κιούση και την επομένη (5/2) με τους Δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη και Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη.

periferiarxis1

Στις παραπάνω συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν και στενοί συνεργάτες των δημάρχων, συζητήθηκε εκτενώς η πρόοδος των εν εξελίξει έργων στους τέσσερεις δήμους αλλά έγινε και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους όσον αφορά σε έργα υποδομής. Παράλληλα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τις μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ώστε να ενταχθούν στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

periferiarxis3

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου τέθηκαν υπό συζήτηση θέματα όπως η διαμόρφωση του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας και οι μελέτες της Περιφέρειας για άλλα ρέματα της περιοχής, η ολοκλήρωση της μελέτης αναβάθμισης της κεντρικής λεωφόρου Φλέμινγκ, καθώς και άλλα έργα αναγκαία για την περιοχή Αιολίδα στο Πικέρμι. Επιπλέον, συζητήθηκε η κατασκευή γηπέδου, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί το λιμάνι της Ραφήνας στην τοπική κοινωνία, το Λιμενικό Ταμείο του οποίου δρα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από τον δήμο.
Εκτός από τα επιμέρους προβλήματα κάθε δήμου, το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον σε όλες τις συσκέψεις ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων και η προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής να υλοποιήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, φιλικό προς το περιβάλλον και προσανατολισμένο στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Σε συνέχεια αυτού του βήματος, διοργανώνεται από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ το τριήμερο 12-14 Φεβρουαρίου διεθνές συνέδριο για μια «βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».

periferiarxis4

Τι έγινε στη συνάντηση Φιλίππου – Πιστικίδη

Να θυμίσουμε τι έγινε στη συνάντηση του κ. Φιλίππου με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου την Πέμπτη. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καλή λειτουργία του δήμου, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή, την αποχέτευση, τον βιολογικό καθαρισμό και την ιεράρχιση των έργων που θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης εξέθεσε στον Περιφερειάρχη τα προβλήματα του Δήμου, που είναι: το θέμα της αποχέτευσης, τις αρμοδιότητες ΟΛΡ στην έκταση της χερσαίας ζώνης, την μελέτη για τη διαπλάτυνση της Λεωφ. Φλέμινγκ, τον ηλεκτροφωτισμό της Λεωφ. Φλέμινγκ, τον παιδικό Σταθμό Πικερμίου, την προωθηση κατασκευης ασφαλτόστρωσης δικτύου υδρευσης και τάπητα σε δρόμους του Αγίου Σπυρίδωνα, την ανάγκη εξεύρεσης νέου χώρου που να καλύπτει τις ανάγκες του Λυκείου Πικερμίου, την Γέφυρα στη Βελανιδιά, τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ρέμα Ραφήνας και τις σημειακές παρεμβάσεις στον Βουτζά, την επισκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού οδών που συνδέουν Καλλιτεχνούπολη και Αιολίδα με Λεωφ. Μαραθώνος, την επισκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων στο κέντρο της Ραφήνας, την επέκταση δικτύου ύδρευσης σε σημεία του Πικερμίου, την αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου στο Πικερμι, την επίλυση των προβλημάτων στη Λεωφ. Αχαιών, τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και την συνδρομή για βοήθεια και στήριξη των απόρων μέσω του ταμείου ευρωπαικής βοήθειας.

Στη συνεδρίαση εκτός του αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου και του δημάρχου κ. Πιστικίδη, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος και μόνιμος κάτοικος Ραφήνας κ. Σπύρος Πάντζας, οι αντιδήμαρχοι Αντ. Παλπατζής, Παν. Καλφαντής, Γ. Κοκκόλης και Δημ. Τσεβά, ο διευθυντής τεχνικών έργων περιφέρειας Αττικής κ. Γ. Ασπρουλάκης, η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Α. Σκαμάγκα και ο διευθυντής Περιβάλλοντος και καθαριότητας κ. Γ. Σκρέκας.

Φιλίππου: Κάνουμε καταγραφή των προβλημάτων

Για την συνάντηση ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι: «Κάνουμε αυτές τις επαφές στην Περιφέρεια Αν. Αττικής με όλους τους δήμους και κάναμε μία ιεράρχηση των έργων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού της περιφέρειας τον επόμενο Μάρτη. Κάνουμε μία ανάλυση και μία καταγραφή. Εκτός βεβαίως από τα έργα υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα, συζητάμε το θέμα της διαχείρισης των απορρημάτων διότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε ένα συνέδριο ως περιφέρεια που θα δώσει και τις κατευθυντήριες γραμμές, πώς θα ξεκινήσουμε τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορρημάτων. Αυτό που προχωράμε έχει να κάνει με την ανακύκλωση στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων και όλα αυτά τα πράγματα. Και βέβαια συζητάμε για την αποχέτευση ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική που είναι ένα γενικότερο θέμα και για αυτό θα γίνει ειδική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους δήμους».
Και συνέχισει ο κ. Φιλίππου: «Στο νέο ΕΣΠΑ τα περισσότερα κονδύλια θα δοθούν στην στήριξη της κοινωνίας, για άπορους, άστεγους, άνεργους. Το πρόγραμμα που έχουμε βγάλει για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, για την στήριξη νέων επιχειρηματιών, και ότι έχει σχέση με την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Έργα τα οποία κατά βάση σαν τομείς και σαν άξονες υπάρχουν στο περιφερειακό πρόγραμμα. Έχουν να κάνουν με τη αποχέτευση των ακαθάρτων, με την διαχείριση των απορρημάτων, με την αντιπλημμυρική προστασία. Κάποια λιγότερα χρήματα για κάποιες υποδομές σε παιδικούς σταθμους και σχολεία. Τα υπόλοιπα κονδύλια θα είναι για την στήριξη της κοινωνίας και για αυτό θα κάνουμε δεύτερο κύκλο επαφών. Ένα τέτοιο είναι ένα πρόγραμμα φτώχειας 300 εκατ. ¨Εχουμε να κάνουμε τρεις κύκλους συναντήσεων μέχρι τον Μάρτιο».

Πιστικίδης: Να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση ΟΛΡ -Δήμου

Από την μεριά του ο Βασ. Πιστικίδης δήλωσε: «Έθιξε αρκετά θέματα ο αντιπεριφερειάρχης, βρισκόμαστε πίσω σε αρκετούς τομείς και θα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Θα έλεγα σε όλα αυτά τα οποία ανέφερε μία μοναδική προσθήκη, είναι η σχέση πόλης – λιμανιού που είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Είναι σημαντικό πιστεύω να υπάρχει η παρουσία της αυτοδιοίκησης στους οργανισμούς λιμένων ή σε όποιο είναι το διάδοχο σχήμα που σκέφτεται σήμερα η κυβέρνηση και αφορά τα λιμάνια».

«Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή μπροστά σε μια αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας που θα συζητηθεί σύντομα. Από τη μεριά μου θα ήθελα να εντάξω το θέμα της αποχέτευσης το οποίο θα το συζητήσουμε με τη περιφέρεια και με τους αρμόδιους υπουργούς. Θέλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή από εμάς παρέκκλιση από αυτα τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν και πρέπει να μπουν πάνω στο τραπέζι».

Για το θέμα του ΟΛΡ και τις σχέσεις με τον Δήμο ο κ. Πιστικίδης είπε:

«Συζητήσαμε σε γενικότερα θέματα τι συμβαίνει στην Ραφήνα με το θέμα του λιμανιού, τις αρμοδιότητες του οργανισμού λιμένα Ραφήνας την έκταση της χερσαίας ζώνης. Είναι σαφές ότι ζητήσαμε την βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη αλλά και της κ. Δούρου σε ζητήματα που έχουμε σκοπό να θέσουμε όπως είναι να περάσει ο οργανισμός λιμένα Ραφήνας και οι άλλοι στους δήμους και βέβαια αν αυτό δεν καταστεί δυνατό να συμμετέχει εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα διευρυμένο συμβούλιο του οργανισμού λιμένα».

Για το Λύκειο του Πικερμίου και την Βελανιδιά τόνισε:

«Είναι ανάγκη ενός καινούριου χώρου για το Λύκειο, διότι σε συζητήσεις με τον Λυκειάρχη βλέπουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Θέσαμε το θέμα της γέφυρας στην Βελανιδιά αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αποκόπτει ένα κομμάτι του οικισμού πίσω από την Βελανιδιά από την λεωφόρο Φλέμινγκ, θεωρούμε ότι είναι έργο το οποίο έχει σχέση και με την σωστή πυροπροστασία της περιοχής. Υπάρχουν ζητήματα αντιπλημμυρικών που αφορούν το ρέμα της Ραφήνας ή αφορούν σημειακές παρεμβάσεις είτε στον Βουτζά στην οδό Υακίνθου είτε σε αγωγούς που πάνε προς το ρέμα αλλά έχουν προβλήματα όπως πίσω από το ΚΕΠ στην διασταύρωση».

Για το θέμα του γηπέδου ο κ. Πιστικίδης είπε ότι:

«Έχει προχωρήσει η μελέτη για το νέο γήπεδο των 65 στρεμμάτων στην Αρίωνος. Βέβαια, η χρηματοδότηση που υπολογίζουμε δεν θα φτάσει για την ολοκληρώσει του έργου αλλά θα είναι η αρχή. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας απόρων, είναι μια κοινωνική σύμπραξη που συμμετέχει και ο Δήμος μας καθώς επίσης και η Περιφέρεια, ασχολείται με την στήριξη και την συνδρομή αλλά και ακόμα με επισιτιστική στήριξη απόρων».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.