Η συνταγή της εβδομάδας: Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Από την Καλή Καλογήρου

Υλικά (για 35-40 κομμάτια)

1 φλ. ρύζι καρολίνα
χυμός από 1 λεμόνι
1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-1/2 φλ. νερό
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
6-7 κλωναράκια δυόσμο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
35-40 φρέσκα αμπελόφυλλα, τρυφερά ή 1 βάζο (250 γρ.) αμπελόφυλλα σε άλμη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το ρύζι κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Σε μια κατσαρόλα νερό που βράζουμε ρίχνουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε για 2 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα σουρώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα από το βάζο, απλώς τα ξεπλένουμε από την άλμη.

Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε πάνω σε ένα πιάτο με την γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του μίσχου προς το μέρος μας. Με ένα κουταλάκι βάζουμε στο κέντρο του φύλλου λίγη γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και κλείνουμε το ντολμαδάκι ρολάροντας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Στρώνουμε τη βάση της κατσαρόλας με μερικά φύλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε ομόκεντρους κύκλους σε στρώσεις. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.