Ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ραφήνας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, ψηφίστηκε ο κανονισμός καθαριότητας και πρασίνου, ο οποίος καθορίζει τις υποχρεώσεις των κατοίκων και του δήμου στην προσπάθεια περιορισμού ρύπανσης του περιβάλλοντος, για την υγιεινή διαβίωση του ανθρώπου και τον περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών με τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Όπως αναφέρει στα διάφορα άρθρα του, η τήρηση των διατάξεων του κανονισμού είναι υποχρεωτική απ’ όλους και η επιτυχία και εφαρμογή του στηρίζεται κυρίως στη συνεχή συνεργασία των κατοίκων με τις Δημοτικές Υπηρεσίες, χωρίς να παραλείπει την αναφορά σε επιβολή προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του κανονισμού.

Σύμφωνα με το dimotisnews.gr, το ύψος αυτών ξεκινά από 50 ευρώ και φθάνει στα 1.000€, ενώ πολλαπλασιάζεται στους κατά συρροή παραβάτες.
Ο Κανονισμός αναφέρει αναλυτικά τις υποχρεώσεις των δημοτών απέναντι στο δήμο και τα πρόστιμα που απορρέουν από την παράβαση των διατάξεων του κανονισμού. Επίσης αναφέρει και τις υποχρεώσεις του δήμου απέναντι στους δημότες του.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Βασίλης Πιστικίδης «ο πρώην Δήμος Ραφήνας, είχε κανονισμό καθαριότητας, όμως μετά τη συνένωσή του με την πρώην Κοινότητα Πικερμίου πρέπει να επικαιροποιηθεί».

Υποχρεώσεις κατοίκων για τα μη ογκώδη αστικά απορρίμματα (οικιακά)

Τα απορρίμματα αυτά δεν εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους ανάλογα το περιερχόμενο τους:

– Στους πράσινους κάδους τα οικιακά απορρίμματα
– Στους κίτρινους κάδους (κίτρινο καπάκι) μόνο τα χαρτιά
– Στους κώδωνες μόνο τα γυάλινα μπουκάλια
– Στους μπλε κάδους, τις χάρτινες συσκευασίες και τα αλουμινένια κουτάκια, τις γυάλινες συσκευασίες, τις πλαστικές συσκευασίες τις λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.

Υποχρεώσεις του δήμου

Με βάση τον παρόντα κανονισμό, στις υποχρεώσεις του Δήμου περιλαμβάνονται:

– Η περισυλλογή, αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των μη ογκωδών αστικών απορριμμάτων, γίνεται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει η αρμόδια Υπηρεσία.
– Τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται από τους κατοίκους στους ειδικούς κάδους πριν τη διέλευση των απορριμματοφόρων.
– Τα απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα του Δήμου ή μισθωμένα οχήματα, όπου ορίσει ο Σύνδεσμος Δήμων Νομού Αττικής στον οποίο ανήκει ο Δήμος μας.
– Για την αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των ογκωδών αστικών απορριμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί με απόφαση του να καθορίσει ειδικό τέλος αποκομιδής των ογκωδών αστικών απορριμμάτων. Η αποκομιδή θα γίνεται βάσει ιδιαιτέρου προγράμματος και αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος.

Η καθαριότητα των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή όλες οι εργασίες περισυλλογής και απομάκρυνσης σκουπιδιών και απορριμμάτων που βρίσκονται σε οδούς, πλατείες, πάρκα, κοινόχρηστους χώρους γενικώς.

Ο Δήμος έχει την ευθύνη να τοποθετεί τους κάδους απορριμμάτων σε θέσεις ή και σε ειδικές εγκοπές των πεζοδρομίων, που κρίνονται κατάλληλες από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή για ανακύκλωση απορριμμάτων, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών σε όλη την έκταση του Δήμου ή σε προεπιλεγμένες συνοικίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι o έλεγχος των παραβάσεων και επιβολής προστίμων απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο και πολύ δύσκολα μπορεί να αποκτηθεί από τη διοίκηση.
Προτεραιότητα και ίσως δαπάνη πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και πειθώ των Δημοτών, για την αναγκαιότητα διατήρησης καθαρής πόλης, περιβάλλοντος και εξοικονόμησης πόρων από την ανακύκλωση, παρά προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων και πόρων «αστυνόμευσης» μιας έκτασης που για την κάλυψή της θα χρειαστούν… στρατιές υπαλλήλων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.