Πόσο επιβαρύνεται η τσέπη των πολιτών και σε ποια προιόντα απο τον νέο ενιαίο ΦΠΑ

Σκληρη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών γίνεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον ενιαίο ΦΠΑ καθώς και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σθεναρά τις θέσεις τους και αναζητούν τη μέση λύση. Σε 2,5% με 3% υπολογίζεται ότι θα ανέλθει η συνολική επιβάρυνση στο βασικό «καλάθι» προϊόντων και υπηρεσιών, εάν εφαρμοσθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18%

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ μπορεί να είναι μεταξύ του 15% και 16% ωστόσο με πιέσεις των δανειστών το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να μην είναι χαμηλότερο από το 18% καθώς ο σημερινός βασικός συντελεστής είναι στο 23%.
Παράλληλα με τον βασικό συντελεστή θα υπάρξει και ένας μειωμένος συντελεστής, ο οποίος κανείς δεν γνωρίζει σε τι ποσοστό θα κυμαίνεται. Σήμερα υπάρχει ένας υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% στον οποίο υπάγονται μεταξύ άλλων τα φάρμακα και υπάρχει και ο συντελεστής 13% στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον νέο μειωμένο συντελεστή θα συμπεριλαμβάνονται σίγουρα τα φάρμακα και πιθανότατα κάποια βασικά είδη διατροφής. Ωστόσο ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην πρώτη ύλη και όχι στο τελικό προϊόν με αποτέλεσμα εάν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει ορισμένα προϊόντα όπως το ψωμί, θα πρέπει να καταρτίσει ένα μεγάλο κατάλογο με πρώτες ύλες όπως το αλεύρι ή τα δημητριακά.

Τι θα σημαίνει όμως για την τσέπη των νοικοκυριών ο ενιαίος ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και γενικά στην αγορά προιόντων
Ο ενιαίος ΦΠΑ θα σημαίνει φθηνότερα ακίνητα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης- υπόδησης και καύσιμα αλλά ακριβότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, μη αλκοολούχα ποτά και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται: είδη ένδυσης – υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά.

Αυτά τα είδη, στο σενάριο του ενιαίου συντελεστή 16%, θα κερδίσουν σημαντική μείωση στις τιμές τους.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% από την άλλη πλευρά, σήμερα υπάγονται: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς,συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά. Σε αυτά τα είδη, θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών καθώς ο ΦΠΑ από 13% θα αυξηθεί σε 16%.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται σήμερα: φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκεται αυτά τα είδη να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή και ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια προσθήκη – έκπληξη σε μια προσπάθεια να «κλέψει» η κυβέρνηση τις εντυπώσεις… Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Με βάση το σενάριο περί εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% θα επέλθουν οι ακόλουθες αλλαγές:

* Τα είδη ένδυσης και υπόδησης, οι τηλεπικοινωνίες, ορισμένες υπηρεσίες, τα έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, τα καύσιμα, τα οικοδομικά υλικά, τα αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ρολόγια που σήμερα εντάσσονται στον ανώτατο συντελεστή 23% θα έχουν συντελεστή 18%, μειωμένο δηλαδή κατά 21,7%.

* Τα τρόφιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, οι υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, τα άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά. που σήμερα επιβαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή 13% θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 18%, κάτι που συνιστά αύξηση του ΦΠΑ κατά 38,46%.
* Η διαμονή σε ξενοδοχεία που σήμερα υπάγεται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, εξετάζεται να επιβαρυνθεί με συντελεστή 9%.

* Φάρμακα εφημερίδες και περιοδικά διατηρούνται στο 6,5%, ενώ δεν αποκλείεται να υπαχθούν στον πολύ μειωμένο αυτό συντελεστή τα πολύ βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, όπως ισχύει σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Οι συντελεστές σήμερα είναι 5%, 9% και 16%. Οι συντελεστές αυτοί καταργούνται και θα διαμορφωθούν στο 6,5% για τα φάρμακα, τις εφημερίδες τα περιοδικά και τα είδη πρώτης ανάγκης και στο 18% για όλα τα υπόλοιπα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό με βάση το σενάριο για αύξηση του ΦΠΑ στο 9% από 6,5% που είναι σήμερα η επιβάρυνση στις τιμές θα είναι για τα ξενοδοχειακά καταλύματα της τάξης του 2,4%. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η εν λόγω κατηγορία υπαχθεί σε ΦΠΑ 18% τότε οι ανατιμήσεις θα υπερβαίνουν το 10%.

Το ερώτημα, βεβαίως, που γεννάται κάθε φορά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ είναι εάν οι αυξήσεις, ή τουλάχιστον μέρος αυτών, απορροφηθούν από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο και δεν περάσουν στην τελική τιμή καταναλωτή. Το ενδεχόμενο αυτό, με δεδομένο την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, μοιάζει ελάχιστα πιθανό. Αυτό που μένει, επίσης, να δούμε είναι εάν και οι μειώσεις περάσουν όλες στην τελική τιμή του καταναλωτή, καθώς σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν συνέβη ή συνέβη με σημαντική χρονική υστέρηση.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.