2013: Όταν το Μεγάλο Ρέμα έπνιξε τη Ραφήνα (φωτό & βίντεο)

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013: Μια μέρα που θα στοιχειώνει τη Ραφήνα για πολλά χρόνια, τουλάχιστον, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί η επόμενη μεγάλη πλημμύρα.

Η φύση έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να «επιστρέφει» στον άνθρωπο τις πράξεις του.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, το ρέμα της Ραφήνας ξεχείλισε προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές σε πολλές περιοχές στα Μεσόγεια.

Ο κόσμος των περιοχών που επλήγησαν ξεσηκώθηκε, οι Αρχές υποσχέθηκαν νέες μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Τα Μεσόγεια άλλαξαν. Το αεροδρόμιο πήγε στα Σπάτα, η Αττική Οδός έφερε μόνιμους κατοίκους στα παλαιά εξοχικά προάστια, δημιουργήθηκαν μεγάλα εμπορικά κέντρα, οι άλλοτε αγροτικές περιοχές χτίστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ρέμα της Ραφήνας είναι σήμερα αποδέκτης των επιφανειακών απορροών όχι μόνο από το αεροδρόμιο και μεγάλου μέρους της Αττικής Οδού, αλλά και από τα εμπορικά κέντρα Smart Park και McArthur Glen στη Γυαλού.

Ιστορικό πλημμυρών

Η ανάπτυξη των Μεσογείων επιβάρυνε ένα ρέμα που ήδη δεχόταν νερό από δεκάδες μικρότερα ρέματα.

Στο Μέγα Ρέμα καταλήγουν τα ρέματα Καλλιτεχνούπολης, Αγίας Παρασκευής, Σπάτων, Γέρακα, Λεονταρίου, Βακαλόπουλου, ο Βαλανάρης, το Λυκόρεμα. Επιπλέον, στο ρέμα της Ραφήνας έχει εκτραπεί ο άνω ρους του Ποδονίφτη.

Η έκταση που “αποχετεύει” το ρέμα της Ραφήνας φθάνει τα 140 τετ. χλμ., όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τόσο σημαντικού ρέματος δεν έχει διαμορφωμένη διατομή ενώ σε πολλά σημεία έχει εκφυλιστεί, δεν έχει πια βάθος. Ετσι με την παραμικρή μπόρα, το ρέμα πλημμυρίζει.

Μεγάλες πλημμύρες στο παρελθόν προκάλεσαν όχι μόνο υλικές ζημιές αλλά και ανθρώπινα θύματα (1977), υπερχειλίσεις και καταστροφές τεχνικών έργων και γεφυρών (1988, 2013) και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές (πλημμύρα 22ας Φεβρουαρίου 2013, κατά την οποία πλημμύρισαν οικήματα και εγκαταστάσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.