Elpen: Μετά το ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα, fast track επένδυση 55 εκατ. στην Κερατέα!

Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων εντάχθηκε νέα επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Elpen, που αφορά στη δημιουργία μιας ακόμη παραγωγικής μονάδας στην Κερατέα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 και θα ενισχύσει σημαντικά την εξαγωγική της δραστηριότητα, και στη λειτουργία νέου ερευνητικού κέντρου στα Σπάτα, με ορίζοντα υλοποίησης το 2022. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Το ύψος του επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Elpen, ο χαρακτηρισμός της επένδυσης ως στρατηγικής δείχνει τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που έχει ο κλάδος του φαρμάκου.

Το business plan

Το εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα θα έχει δύο μονάδες και η παραγωγή θα επικεντρωθεί σε στερεά ιδιοσκευάσματα και σκευάσματα για αναπνευστικές παθήσεις.

Το νέο ερευνητικό κέντρο της Elpen θα ανεγερθεί στο επιχειρηματικό πάρκο στα Σπάτα. Στόχος της φαρμακοβιομηχανίας είναι να αποτελέσει το μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης βιοϊατρικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει στην ιδιοκτησία της περίπου 10 χιλ. τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων στο Πικέρμι, όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής και το ερευνητικό της τμήμα, που ιδρύθηκε το 1996. Το Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό Κέντρο (ΕΕΠΚ), το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο Πειραματικής- Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Επενδύει περισσότερο από το 9% του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε ερευνητικά προγράμματα και εστιάζει διαχρονικά στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών που προκύπτουν από το εγχώριο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως σημειώνει, πραγματοποίησε περισσότερες από 200 προσλήψεις. Το προσωπικό της εταιρείας ξεπερνά σήμερα τα 1.000 άτομα σε επίπεδο ομίλου.

Σύμφωνα με τον τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (2018), ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 95,5 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα περιόδου μετά από φόρους τα 4,3 εκατ. ευρώ. Η φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί εξαγωγές 30 σκευασμάτων και έχει ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως.

Σειρά επενδύσεων

Η επένδυση προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων στον χώρο του φαρμάκου που λαμβάνουν τόπο τους τελευταίους μήνες, μετά το νέο κυβερνητικό πλαίσιο που προβλέπει πως όσες φαρμακευτικές πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα του R&D, θα έχουν μείωση της επιβάρυνσης από το clawback, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών (με τις οποίες βαρύνονται οι επιχειρήσεις για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ-δημόσιων νοσοκομείων και στις τελικές δαπάνες του φαρμάκου).

Όπως αναφερόταν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης φαρμάκων, δύνανται να απομειώνουν ισόποσα το ποσό της αυτόματης επιστροφής. Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της κλινικής έρευνας, αλλά και η αμεσότερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υπό ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασία και η ενίσχυση της οικονομίας.

Ήδη προχωρά το επενδυτικό σχέδιο του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer για τη δημιουργία digital hub στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέσα 2020, ενώ ως το 2021 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Και η φαρμακοβιομηχανία Demo υλοποιεί ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

Είχε προηγηθεί η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για δεύτερη παραγωγική μονάδα στις Σάπες, στη Ροδόπη. Πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης, μια καινοτομία που έχει αναπτύξει ερευνητικά η βιομηχανία.

capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.