Σπάτα-Αρτέμιδα: Φοβικές Διοικήσεις – Δημοτικό «ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ»

Τι σημαίνει η λέξη κονκλάβιο; «Είναι μια λατινική σύνθετη λέξη conclave (con + clave) δηλαδή μια αίθουσα που να μπορεί να κλειδωθεί με κλειδί!!… ο λαός αποφασίζει να τους κλείσει σ΄ ένα δωμάτιο του μεγάρου, με μία τρύπα στην οροφή για να τους παρέχουν ψωμί και νερό για όσο διάστημα κρατούσε η συνεδρίαση».

Παρότι οι δύο πόλεις Σπάτα, Αρτέμιδα, αποτελούν ένα ενιαίο δήμο, ο οποίος διοικείται από δημαρχοκεντρικό μοντέλο, «Το κράτος είμαι εγώ, διακήρυττε με αλαζονεία ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΔ. Απόλυτος δηλαδή άρχων, απόλυτος συγκεντρωτισμός». Ο Δήμος είμαι εγώ… έτσι λένε οι δήμαρχοι!

Θα εστιάσω το παρόν άρθρο μου, στην πολυπληθέστερη και πιο αδικημένη πόλη του Δήμου την Αρτέμιδα.

Η Αρτέμιδα, την εποχή της ανάπτυξής της, από το 1960 και μετέπειτα, κατά τρόπο τινά έπαιξε το ρόλο της πίσω «αυλής» της Αθήνας. Ότι άχρηστο πετιόνταν, ότι παράνομο κτιζόταν εδώ. Βέβαια η ανοχή των Κοινοταρχών και μετέπειτα Δημάρχων ήταν κάτι περισσότερο από δεδομένη.

Εξασφαλισμένη!…

Το γεγονός της αυθαιρεσίας, συνέτεινε μια πόλη πλούσια σε φυσικά αγαθά να συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται σε υποανάπτυκτο «χάλι».

Αυτό είναι επακόλουθο των εκάστοτε διοικήσεων. Οι περισσότερες διοικήσεις που πέρασαν, από τον πρώην Δήμο Αρτέμιδος, κύριο μέλημα είχαν την επιβίωση των μελών τους και όχι το όραμα της ανάπτυξης της πόλης. Εν ολίγοις ήταν φοβικές να μη θίξουν συμφέροντα και χάσουν την επόμενη εκλογή. Αυτό επικρατεί και σήμερα!!!

Καιρός είναι, στις επόμενες εκλογές να εγκαταλειφθεί το δημαρχοκεντρικό σύστημα που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες, να δημιουργηθούν συμμαχίες, με όραμα την εφαρμογή των νόμων βάζοντας στην άκρη τα μικροσυμφέροντα και την ικανοποίηση των πελατών της ψήφου.

Ακούγονται ότι στις επόμενες εκλογές, 2023, θα υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, με πρόθεση τη κατάκτηση της διοίκησης. Θεμιτό και δημοκρατικό!!!

Όμως πόσο ωφέλιμο είναι ο διασκορπισμός των πολιτικών δυνάμεων;

Πρόταση μου είναι, να συγκεραστούν-συνεργαστούν κάποιοι πολιτικοί διεκδικητές, που καθαρό στόχο θα έχουν την ανάπτυξη του Δήμου και ειδικά της Αρτέμιδος, ώστε από ουραγός πόλη της Ανατολικής Αττικής να γίνει πρωτοπόρος .

Αυτές οι δυνάμεις να επιλέξουν δυναμικά στοιχεία-υπάρχουν αρκετά- αδιαφορώντας ποιος θα είναι ο πρώτος που μέλημα και στόχο τους θα έχουν τις καθαρές κουβέντες στους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή οι κυριαρχούσες πολιτικές δυνάμεις στο δήμο είναι δύο. Η Παράταξη του νυν δήμαρχου, κ. Μάρκου, «Στοχεύουμε μαζί» και η παράταξη της «Ανάσσα» με αρχηγό την κ. Ραφτοπούλου.

Χωρίς ίχνος επιφύλαξης διατυπώνω την άποψη ότι και οι δυο είναι μακριά από την ολοκλήρωση των «ονείρων» και τα «θέλω» των δημοτών.

Η μεν πρώτη-η διοίκηση- «βαδίζει» με πολύ αργούς ρυθμούς σε έργα που έχουν ανάγκη οι δημότες, και, όνειρό της είναι η τρίτη δημαρχιακή περίοδος. Η δεύτερη, έχει φανερώσει πως αυτοσκοπός είναι μόνο η κατάκτηση της εξουσίας. Γι’ αυτό έχει περιοριστεί σε μοναδικό αντιπολιτευτικό σκοπό, να πλήξει το δημαρχιακό γόητρο του κ. Μάρκου, μη καταθέτοντας και μη λαμβάνοντας θέση σε καίρια ζητήματα, που μπορεί να θίξουν το εκλογικό της κοινό. Πρόσφατο τρανό παράδειγμα είναι η αδικαιολόγητη (κατ’ εμέ) αποχή από το Δ.Σ. κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, χωρίς καν να κατατεθεί από την πλευρά της, όπως ο νόμος ορίζει, κάποια εναλλακτική πρόταση επί του προϋπολογισμού.

Παρωχημένες από κάθε άποψη και οι δύο παρατάξεις.

Επανέρχομαι στην πρόταση μου. Οι δύο νέες δυνάμεις, παρά το βραχύτατο βίο τους στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι οι κ. κ. Χαράλαμπος Στρατίκης και Φίλιππος Αργυρός. Άσχετα ποιος θα είναι ο πρώτος, αν συνενωθούν και επιλέξουν στελέχη ικανά, παλιά και νέα, μπορεί να κερδίσουν τη δημαρχία και να φέρουν την ανάπτυξη στο Δήμο και ειδικά στην Αρτέμιδα.

Βέβαια αυτό είναι δύσκολο, στα ελληνικά δεδομένα όλοι θέλουν να παίζουν τη «μπαγκέτα», όχι όμως ακατόρθωτο. Για αυτό έφερα σαν παράδειγμα το κονκλάβιο. Οι φίλοι τους, που ταυτίζεται η άποψή τους με αυτή μου την πρόταση, μαζί με τα επιλεγμένα στελέχη να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο, μέχρις ότου βγει «άσπρος καπνός» της πολιτικής συμφιλίωσης και ομονόησης όχι μόνο στο θέμα του πρώτου, αλλά και στη δράση που θα πρέπει ακολουθηθεί.

Θα αναφέρω μερικά γνωστά ονόματα (εν ενεργεία και μη) που έχουν δείξει μαχητικότητα και καθαρό λόγο και μπορεί να συνδράμουν στη νέα «τάξη» διοίκησης του Δήμου.

Βέβαια η επιλογή των ατόμων που θα πλαισιώσουν τη νέα παράταξη έγκειται στις επιλογές των δύο πρωτεργατών. Σαν αρχή παραθέτω τα ονόματα των κ. κ. Πέτρου Πουλάκη, Νίκου Κρόκου, Σωτήριου Δούρου, Σπύρου Αρμύρου, Χρήστου Σερέτη, Αντώνη Φύτρου, Αντώνη Νομικού, Παναγιώτη Λάμπρου, Βασίλη Τσιγάρα, Στέφανου Κατή, Ελευθερίας Εμφιετζή, Ελένης Φράγκοu, Μυρτώς Βαρβιτσιώτη, Μαρία Ζήση, Λίας Ντελάκη, Κάτιας Πουλακη, Δέσποινας Ινιωτάκη, Περικλή Χαμψα, Χαραλαμπιδη Σαράντη, Σελιμη Κώστα κ.λ.π.

Βέβαια η επιτυχία, ή, η αποτυχία κάθε προσπάθειας, κάθε εγχειρήματος, κάθε κίνησης, κρίνεται από το αποτέλεσμά της και πάντως από τον πολίτη και μόνο, που είναι ο μοναδικός γνήσιος εκφραστής, στο τέλος κάθε δημοτικής περιόδου…

Του Δημήτρη Πνευματικάτου

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.