Healthreport.gr: ΕΟΠΥΥ 5 χρόνια ζωής! Από τον Βουδούρη στον Μπερσίμη

Όταν το 2011 άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας ο ΕΟΠΥΥ, οι αντιδράσεις για τη δημιουργία του νέου Οργανισμού στον οποίο ενσωματώνονταν αρχικά τα τέσσερα βασικά Ταμεία (κλάδοι Υγείας ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.

Οι γιατροί μπροστά στο φόβο το τι θα επακολουθούσε, ξεκίνησαν σκληρές κινητοποιήσεις, απειλώντας μάλιστα να μη συμβληθεί κανένας με τον νέο φορέα.

Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αμήχανη να αντιμετωπίσει το κύμα των αντιδράσεων, μία επικαλούνταν τις απαιτήσεις της τρόικας για σύσταση ενιαίου φορέα, μία τη δική της θέληση να φτίαξει έναν νέο Οργανισμό που θα εξοικονομούσε χρήματα στο σύστημα.

Και ίσως οι τότε αντιδράσεις των γιατρών να μην ήταν και τόσο άδικες, αν σκεφτεί κανείς τι περνά σήμερα ο κλάδος για να μπορέσει να εισπράξει όσα του οφείλονται, από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ενιαίος φορέας όμως δημιουργήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των βασικών κρίκων του που είναι οι γιατροί.

Οι περισσότεροι υπέκυψαν στη μονοψωνιακή / μονοπωλιακή δύναμη του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας ασύμφορες συμβάσεις, αφού βρέθηκαν σε μια σχεδόν πιεστική – εκβιαστική κατάσταση.

Είτε θα έπρεπε να συμπορευθούν με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας με ελάχιστες αμοιβές, που στο μέλλον θα γινόταν όμως ο αποκλειστικός φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας, είτε θα έπρεπε να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο με επίσης άγνωστο επαγγελματικό μέλλον. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή…

Τα αρχικά «παζάρια» με τους γιατρούς έκανε ο πρώτος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ -που διορίσθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- ο γιατρός Γεράσιμος Βουδούρης, πρώην Διοικητής του ΟΑΕΕ αλλά και του ΟΓΑ. Βέβαια η τράπουλα είχε ήδη μοιρασθεί και οι αμοιβές των γιατρών είχαν ήδη προκαθορισθεί πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η τότε συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών, υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε υποχώρηση, αφού οι όροι του παιχνιδιού είχαν ήδη γραφεί πριν ακόμη ξεκινήσει το «ματς».

Τα προβλήματα αποπληρωμής του κλάδου άρχισαν να διαφαίνονται από νωρίς. Οι ολιγόμηνες καθυστερήσεις εξόφλησης, άρχισαν να γίνονται συνήθεια, παρότι ήταν ακόμη υποφερτές.

Τον Γεράσιμο Βουδούρη αντικατέστησε λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012 ο «γαλάζιος» Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, που επίσης είχε υπάρξει Διοικητής του ΟΓΑ όπως ο προκάτοχός του.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 13, ο πολύπαθος ΕΟΠΥΥ αλλάζει πάλι πρόεδρο καθώς ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος υποβάλει με αιχμές την παραίτησή του στον τότε υπουργό Υγείας.

Στη θέση του αναλαμβάνει ο επίσης «γαλάζιος» Δημήτρης Κοντός, και εκείνος με θητεία στον ΟΓΑ.

Ο συνήθως μειλίχιος Δημήτρης Κοντός κατορθώνει να μειώσει το χρόνο αποπληρωμής των γιατρών σε 2-3 μήνες.

Μάλιστα λέγεται ότι λόγω της γνώσης του στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού της Δημόσιας Διοίκησης, κατόρθωνε την τελευταία στιγμή να συγκεντρώνει χρήματα για την εξόφληση έστω ενός μηνός προς τους γιατρούς, μεταφέροντας κονδύλια από τον έναν κωδικό στον άλλο ή παίρνοντας χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών που προορίζονταν για άλλους σκοπούς.

Όλα αυτά βέβαια την τελευταία στιγμή και πριν ξεσηκωθούν οι γιατροί.

Ο Δημήτρης Κοντός αντικαταστάθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 από τον 40αρη Σωτήρη Μπερσίμη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νεαρός σε σχέση με τους άλλους πρόεδρους του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, ήρθε με όραμα για τον Οργανισμό, το οποίο όμως σύντομα έγινε μάλλον…εφιάλτης για τους γιατρούς αφού τα τρίμηνα των καθυστερήσεων έγιναν εξάμηνα και …βάλε.

Μπορεί ο ίδιος να μην ανήκει στο «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι έχει μάλλον περισσότερα ερίσματα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά η δύσκολη οικονομική θέση του φορέα, καθιστά το επαγγελματικό μέλλον των γιατρών πλήρως αβέβαιο.

Η διαχείριση των προβλημάτων ρευστότητας του Οργανισμού, προς ώρας μοιάζει αδύνατη, υπό τις παρούσες συνθήκες τουλάχιστον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η θέση του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ μπορεί να θεωρείται ένα από τα πιο ελκυστικά κυβερνητικά πόστα, αλλά με πολλές απαιτήσεις και προσκόμματα που απαιτούν μαεστρία στο χειρισμό.

Στην πράξη εξάλλου αν δε γνωρίζεις από Δημόσια Διοίκηση και πολιτική, αν δεν επιδίδεσαι επιτυχώς σε παιχνίδια ρόλων και ασκήσεις διεκδικητικότητας, αλλά και σε δραστηριότητες αποκρυπτογράφησης των λεκτικών ερεθισμάτων των πολιτικών προισταμένων σου, προκοπή δεν κάνεις στον ΕΟΠΥΥ…

Δήμητρα Ευθυμιάδου (Πηγή: www.healthreport.gr)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.