Η «Καραϊβική της Ελλάδος» με τα τιρκουάζ νερά βρίσκεται απέναντι από τη Ραφήνα! (φωτό & βίντεο)

Το αισθάνεστε κι εσείς, έτσι δεν είναι; Αυτές τις… πεταλούδες στο στομάχι, που ανοίγουν τα φτερά τους και επιτείνουν την αδημονία, στέλνουν τον ενθουσιασμό στην στρατόσφαιρα και κάνουν τα γόνατά μας να παλεύουν να μη λυθούν.

Λογικό, κανείς δε μας αδικεί: μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία, λόγω lockdown, κάθε μετακίνηση εκτός νομού απαγορευόταν και το στερητικό σύνδρομο χτύπησε σκούρο κόκκινο, πλέον μπορούμε -πάντα με ασφάλεια και τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα- να πάμε παντού.

Αυτό, εννοείται, για εμάς τις φύσει ταξιδιάρες ψυχές αποτελεί βάλσαμο για την πληγωμένη ψυχή, καθώς πια μας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούμε τα περισσότερα μαγευτικά μέρη της Ελλάδος.

Όπως, για παράδειγμα, την Καραϊβική της: τους Πεταλιούς στην Εύβοια.

Σε μία ώρα από την Αθήνα βρίσκεσαι στο… στέκι των επωνύμων

Ξέρουμε, ξέρουμε. Bλέπουμε (νοερά, έστω) το απορημένο σας βλέμμα. Αναρωτιέστε τι είναι αυτοί οι Πεταλιοί, πού βρίσκονται και από πού και ως πού γίνεται λόγος για «Καραϊβική».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: βρίσκονται στην Εύβοια- μιλάμε, δηλαδή, για μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα- και είναι νησιωτικό σύμπλεγμα και του νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Οι Πεταλιοί ανήκουν γεωγραφικά στο δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά. Όλα τους, πλέον, είναι ακατοίκητα.

Παλαιότερα, βέβαια, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι, που είναι και τα δύο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος.

Μπορεί στο παρελθόν ν’ αποτελούσαν υποτιμημένο προορισμό για την πλατιά μάζα, ωστόσο από τότε που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1960 από τον Εμπειρίκο (τον επιχειρηματία γιο του Ανδρέα) και τον Καρνέση (τον γνωστό επίσης επιχειρηματία) κέρδισαν σαφέστατα πόντους

Παράλληλα, αποτελούσαν μόνιμο ορμητήριο και για την εφοπλιστική οικογένεια του Δαυίδ, που είχε αγοράσει έκταση στο Χερσονήσι το 2016 και έχτισε εκεί πολυτελή έπαυλη. Μάλιστα, το υπάρχον οίκημα που ανακαινίστηκε ήταν ιδιοκτησία της Παλόμα και του Κλοντ Πικάσο, παιδιών του Πάμπλο.

Οι δυο τους ανακαίνισαν τους βασιλικούς στάβλους της βασίλισσας Όλγας και έφτιαξαν ένα θέρετρο με μακρόστενα χρωματιστά δωμάτια, που διακόσμησαν με διάσημους πίνακες του πατέρα τους, τα οποία και πούλησαν στην κόρη Δαυίδ το 2016.

Οι Πεταλιοί και η… ερωτική τους σχέση με τους επωνύμους, αυτούς που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια αλλά και τους σταρ του Χόλυγουντ δε σταματάει στα παραπάνω ονόματα.

Η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία στη Μεγαλόνησο, ενώ στα υπέροχα νερά τους έχουν κολυμπήσει κατά καιρούς και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Ωστόσο, η ιστορία τους πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στον ένδοξο χρόνο: την εποχή λίγο μετά την επανάσταση αποτελούσαν εύγευστο μήλο της έριδος ανάμεσα σε αξιωματούχους και βασιλικούς.

Ήταν μια εποχή που η Ελλάδα σταματούσε στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού και για να ευχαριστήσει τις Μεγάλες Δυνάμεις οι πολιτικοί της θεωρούσαν πως έπρεπε να τους δωρίζουν εκτάσεις γης αφειδώς.

Έτσι, οι Πεταλιοί που έφεραν άρωμα Οθωμανών, με τον Ομέρ πασά να έχει εκεί τα χαρέμια του, δόθηκαν στον τσάρο Νικόλαο Β’ ως δείγμα ευγνωμοσύνης και παρέμειναν στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας μέχρι το 1960. Το 1867, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β’ τα είχε κάνει δώρο στην ανιψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο.

Εν ολίγοις, όπως καταλαβαίνετε, ένας πανέμορφος κοσμοπολίτικος… χαμός.

Η Καραϊβική της Ελλάδας

Φτάνοντας στο σήμερα, οι Πεταλιοί, φυσικά, εξακολουθούν να είναι ένα μέρος από εκείνα που κόβουν με μαθηματική ακρίβεια την ανάσα σου και οι πιθανότητες ν’ ανακτήσει τον παλιό, κανονικό της ρυθμό είναι απειροελάχιστες.

Το σύμπλεγμα των (ακατοίκητων, όπως προείπαμε) νησιών ενδεχομένως να διαθέτει τα πιο ωραία νερά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το χαρακτηριστικό τους τιρκουάζ χρώμα είναι τόσο εξωτικό που αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι ακόμα στη χώρα σου και μια βόλτα με ένα σκάφος από τη μία πλευρά στην άλλη είναι εμπειρία ζωής, από εκείνες που χαράσσονται με ανεξάλειπτο μελάνι στο νου.

Φυσικά, οι σταρ του Χόλυγουντ και οι billionaires (που λέγαμε και μικροί στο χωριό μας) συνεχίζουν να «συρρέουν» κάθε καλοκαίρι. Και πώς όχι, άλλωστε;

Δε μιλάμε για ένα όποιο κι όποιο μέρος- όχι.

Μιλάμε για τους Πεταλιούς, την γαλανόλευκη Καραϊβική.

Αλήθεια, τι γίνεται μ’ εκείνες τις πεταλούδες που λέγαμε νωρίτερα;

Δείτε ξανά τα βίντεο του κειμένου και πείτε μας με το χέρι στην καρδιά, αν μπορείτε, πως σταμάτησαν να πετούν…

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.