“Οι Εκκεντρικοί”, στο Σινέ Αελλώ στη Ραφήνα

Ένας βετεράνος στρατιωτικός που υπηρετεί στο Αφγανιστάν, o Μάρκους, επιστρέφει στην πατρίδα του για να αναλάβει την επιμέλεια της κόρης του, μετά από τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η έφηβη κοπέλα, αποξενωμένη εδώ και καιρό από εκείνον, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα τους πραγματικότητα, ούτε να αντιμετωπίσει αυτή την οδυνηρή απώλεια, αλλά και τη βία του πατέρα της, που ξεσπάει κάθε ώρα και στιγμή. Κι ενώ για τον Μάρκους, το δυστύχημα μοιάζει να ήταν ένα τραγικά τυχαίο γεγονός, εμφανίζεται ξαφνικά ο Ότο, ένας άλλος επιβάτης του τρένου που παθιάζεται με τη μελέτη των πιθανοτήτων και των συμπτώσεων, μαζί με δύο εκκεντρικούς του συναδέλφους, τον Λέναρτ και τον Εμεντάλερ.

Ο παράξενος άνδρας είναι πεπεισμένος ότι αυτή η τραγωδία οφείλεται σε μια προσχεδιασμένη επίθεση που έγινε από την εγκληματική οργάνωση των «Riders of Justice», ωθώντας τον Μάρκους να αναζητήσει τους υπαίτιους και να τους εκδικηθεί.

Ο Άντερς Τόμας Γιένσεν, ένας από τους κορυφαίους Σκανδιναβούς σεναριογράφους και από τους πρώτους που υποστήριξαν το «Δόγμα», παίρνει μια ομάδα δυσλειτουργικών ανθρώπων, που έχασαν τη διάθεση και την πίστη τους στη ζωή, και τους βάζει σε ρόλο εκδικητών χωρίς όρια. Ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στο δράμα, το θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία και φλερτάροντας ενίοτε με το γκροτέσκ, καταφέρνει να διαχειριστεί μια πολύ βαριά κατάσταση, όπως η απώλεια, με ανελέητο χιούμορ, που δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που έχουμε συνηθίσει σε ανάλογες κινηματογραφικές απόπειρες.

Έτσι πετυχαίνει να φωτίσει μια σειρά από θέματά: τον ρατσισμό, το στίγμα της ψυχικής ασθένειας, την απομόνωση, αλλά τον μηδενισμό των σύγχρονων κοινωνιών, χωρίς να χαθεί μέσα την πολυπλοκότητα των αναζητήσεων του. Αντίθετα, με την απορία ενός ανθρώπου μπροστά στο χάος αλλά και το θαύμα της ζωής, καταγραφεί τι μας συμβαίνει στις οριακές καταστάσεις, όπως κι αν ονομάζονται αυτές, μένει μακριά από ηθικολογίες και εύκολες ψυχαναλυτικές διαπιστώσεις, επαναφέρει το θέμα της μοίρας που ο ανθρωποκεντρισμός της Δύσης έχει εξορίσει και παραδίδει μια ελεγεία για τη δύναμη της αγάπης, μένοντας μακριά από μελοδραματισμούς.

ΟΙ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ

RIDERS OF JUSTICE

Σκηνοθεσία: Άντερς Τόμας Γιένσεν.

Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Νικολάι Λι Καάς.

Διάρκεια: 116 λεπτά

Ώρα έναρξης: Δευτέρα – Πέμπτη 20.30 (Μια προβολή)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.