Αντιδράσεις για το lockdown στην εστίαση (βίντεο)

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες της εστίασης στα νέα μέτρα καθώς βλέπουν να επαναλαμβάνεται ο περσινός χειμώνας.

Σε νέο καθεστώς μέτρων μπαίνουν από σήμερα Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ σε ισχύ μπαίνει και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Στα νέα μέτρα αντιδρούν οι καταστηματάρχες της εστίασης που ενώ έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους για την νέα σεζόν βλέπουν και πάλι να επαναλαμβάνεται η περσινή εικόνα. Πολλοί αυτούς μάλιστα που δουλεύουν νύχτα ουσιαστικά θα κλείσουν τα καταστήματά τους.

Ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης πατσατζίδικου στη Θεσσαλονίκη που δουλεύει κυρίως μετά τα μεσάνυχτα με τον κόσμο που φεύγει από τα νυχτερινά μαγαζιά να αποτελεί μεγάλο όγκο της πελατείας του.

«Η εστίαση είναι η πρώτη που μπαίνει στο στόχαστρο. Κατανοώ όλα τα θέματα υγείας αλλά υπάρχουν εργαζόμενοι που γίνονται «φυσαρμόνικα». Εγώ πλέον δεν μπορώ να είμαι ανοιχτός, δεν θα υπάρχει νύχτα από μπουζούκια, μπαρ, κλαμπ οπότε και εγώ θα είμαι κλειστός. Η προετοιμασία μας ήταν για μια κανονική σεζόν, κάναμε προσλήψεις και τώρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός καταστήματος. Αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήγουμε. Έχουμε κάνει τα πάντα, τηρούμε τα μέτρα, είμαστε εμβολιασμένοι και πληρώνουμε τη νύφη» λέει ο επιχειρηματίας με απόγνωση μιλώντας στην κάμερα του Open. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει την ώρα που ο ίδιος δεν θα δουλεύει στις πλατείες συνεχίζεται ο συνωστισμός.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης περιέγραψε στο ThessToday.gr τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες των καφετεριών και νυχτερινών μαγαζιών. «Ήδη, δέχτηκαν με δυσκολία την είσοδο στα καταστήματά τους μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τα νέα μέτρα που αναγκάζονται να κλείνουν πριν τις 1 το βράδυ και να λειτουργούν χωρίς μουσική. Οι καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης βιώνουν έναν γολγοθά δίχως τέλος.», επισημαίνει. Οι επιχειρηματίες μπορεί να πήραν μια ανάσα την καλοκαιρινή περίοδο όπου σημειώθηκε έντονη τουριστική κινητικότητα στην Καβάλα αλλά από τη μέρα έναρξης του lockdown, τα νυχτερινά μαγαζιά με λειτουργία μετά τις 12 είναι σε αναστολή και χωρίς καμία κρατική οικονομική στήριξη. «Για μια ακόμη φορά πλήττονται μόνο τα καταστήματα ψυχαγωγίας», τονίζει ο κ. Βαφείδης.

Όπως επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα θα φανεί τον χειμώνα με τους εσωτερικούς χώρους και τους εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. «Θα είναι οικονομικό πλήγμα για πολλές επιχειρήσεις δυστυχώς αφού το πελατολόγιο περιορίζεται και αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε με το ποσοστό των εμβλιασμένων το οποίο δεν υπερβαίνει το 50%.»

Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις οι λόγοι που οδήγησαν την Καβάλα στο μίνι lockdown είναι κυρίως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι συναυλίες και ο συνωστισμός που ήταν αναπόφευκτος, όπως και η έλευση των Βαλκάνιων τουριστών στην περιοχή.

Ποια τα αιτήματά τους

Τα αιτήματα των ιδιοκτητών τα οποία έχουν καταθέσει ήδη στους αρμόδιους αφορούν κυρίως τα οικονομικά μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με τον κ. Βαφείδη, ζητούν βοήθεια στα ενοίκια και επιστρεπτέες για τον κλάδο τους που έχει υποστεί αρκετούς περιορισμούς ως προς την λειτουργία του και έχει άμεση ανάγκη για οικονομική στήριξη.

«Στενάζει» και η Κατερίνη

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Κατερίνης, Νίκος Ντούλας δήλωσε στο ThessToday.gr ότι «μας ήρθε απότομο το νέο μίνι lockdown στην Κατερίνη και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί. Μετά το καλοκαίρι το οποίο πήγε πολύ καλά για εμάς, κυρίως μετά τον Ιούλιο, τώρα είμαστε πάλι στα ίδια με πέρσι.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 60% των κατοίκων στην Πιερία είναι ανεμβολίαστο και δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Δεν κρύβει τον φόβο του, μάλιστα ο πρόεδρος για λουκέτο σε περισσότερα καταστήματα εστίασης τον χειμώνα υπό συνθήκες με διαρκή lockdown, ενώ κάνει λόγο για υπομονή μέχρι να απαλλαγούν από τα περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Καβάλα, Δράμα, Καστοριά και Ξάνθη ισχύουν μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.