Κορονοϊός: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Μετάλλαξη Όμικρον, λέει ο ΠΟΥ

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του ενημέρωση, είπε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί καλύτερα ο βαθμός στον οποίο η Όμικρον μπορεί να κάμψει την ανοσία που προέρχεται είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενη μόλυνση.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα ανησυχητική μετάλλαξη Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας σχόλια που έγιναν από αξιωματούχους του σε διαδικτυακή ενημέρωση την Τρίτη.

Για πρώτη φορά από τότε που η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα ταξινομήθηκε ως μετάλλαξη «ανησυχίας» τον Απρίλιο, το ποσοστό των ακολουθιών Δέλτα που καταχωρήθηκαν στην παγκόσμια επιστημονική βάση δεδομένων GISAID μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, που επίσης προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας το 99,2% των σχεδόν 880.000 αλληλουχιών που μεταφορτώθηκαν στο GISAID, με δείγματα που συλλέχθηκαν τις τελευταίες 60 ημέρες. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται πως έχει συντελέσει επίσης στην πτώση του ποσοστού των στελεχών του ιού που ήταν κυρίαρχα στα πρώτα «κύματα» της πανδημίας, όπως η Άλφα, η Βήτα και η Γάμα. Από το σύνολο των αλληλουχιών που έχουν καταχωρηθεί στο GISAID, περίπου 3.755 (0,4%) αφορούν την Όμικρον, ενώ τα στελέχη Άλφα, Βήτα και η Γάμα ήταν μαζί 401, λιγότερο από 0,1% το καθένα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.