Στη φυλακή η σπείρα με τους καταλύτες – Πώς τους έκλεβαν

Με φυλακή «πλήρωσε» η σπείρα, που ρήμαζε τους καταλύτες ακριβών αυτοκινήτων στα Νότια Προάστια, καθώς το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έστειλε στη φυλακή δύο από τους πέντε κατηγορούμενους, για τις κλοπές, με θύματα μεταξύ άλλων και την Ολυμπιονίκη Πηγή Δεβετζή.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους πέντε κατηγορούμενους, για εγκληματική οργάνωση, κλοπή και διακεκριμένη κλοπή, καθώς τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έξι ετών, ενώ οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν στη φυλακή και ένας πήρε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Αντίθετα απαλλάχθηκε από την κατηγορία ο φερόμενος ως κλεπταποδόχος, καθώς κρίθηκε ότι δεν συμμετείχε και στις κλοπές.

Η Πηγή Δεβετζή ανάμεσα στα θύματα

Ανάμεσα στα θύματα ήταν η ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, γνωστός δικηγόρος, που συμμετέχει ως υπερασπιστής κατηγορουμένου σε μεγάλη δίκη, αλλά και ένας επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης, με πολύ γνωστά εστιατόρια της Αθήνας.

Πώς δρούσε η σπείρα

Τέσσερα από τα μέλη της σπείρας, που φέρεται ότι, είχε αδυναμία στα πολυτελή οχήματα, Land Rover και Lexus, συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο, από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τα εναντίον τους στοιχεία, χρησιμοποιούσαν ένα αυτοκίνητο και υποδύονταν τους πλανόδιους παλιατζήδες, μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες από την περιοχή του Ζεφυρίου, όπου διέμεναν, στα νότια προάστια προς αναζήτηση πολυτελών οχημάτων, κατά κύριο λόγο τύπου τζιπ με ιδιαίτερη αδυναμία στα Land Rover και τα Lexus.

Το καμουφλαρισμένο αμάξι τους ήταν πάντοτε φορτωμένο με πλήθος αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία έκρυβαν και τα εργαλεία της δουλειάς.

Μόλις εντόπιζαν το αμάξι-στόχο δρούσαν απολύτως οργανωμένα και κάποιοι εξ αυτών άρχιζαν να προσεγγίζουν περιμετρικά τον χώρο πεζή.

Κύκλωναν τον στόχο και ένα μέλος τους έφτανε με έρπινγκ κάτω από το πολυτελές αυτοκίνητο.

Στόχος τους οι καταλύτες – Πόσα χρήματα έβγαζαν

Χρησιμοποιούσαν ειδικό φορητό ηλεκτρικό κοπτικό εργαλείο, με το οποίο έκοβαν και αφαιρούσαν τον καταλύτη, ενώ στη συνέχεια απέκρυπταν τη λεία τους στο πλήθος των αντικειμένων, που είχαν ως καμουφλάζ στο αυτοκίνητο τους.

Οι καταλύτες παραδίδονταν σε μέλος που ήταν επιφορτισμένο με την περαιτέρω διάθεση σε εταιρίες ανακύκλωσης μετάλλων-καταλυτών, αποκομίζοντας περίπου 350 ευρώ ανά καταλύτη. Η σπείρα κατάφερε να αφαιρέσει συνολικά 45 καταλύτες, αποκομίζοντας περισσότερα από 15.000 ευρώ.

Από τις καταθέσεις των θυμάτων προέκυψε ότι, η αφαίρεση ενός καταλύτη, που απέδιδε 400 ευρώ στους κατηγορουμένους, προκαλούσε ζημιά 1.000 – 1.500 ευρώ στους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου, που καλούνταν να πληρώσουν το κόστος επισκευής.

Απολογούμενοι, οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ελάχιστες από τις πράξεις που τους αποδόθηκαν, ενώ απέδωσαν την εγκληματική τους δράση στην οικονομική ένδεια, λόγω της καραντίνας του κορονοιού.

 

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.