Ευχάριστα νέα! Σε ύφεση η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ντράφι, Διώνη, Δασαμάρι και Παλλήνη

Η πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας, καθώς πνέουν ακόμα ισχυροί άνεμοι που ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Στα 113 χλμ./ώρα έφτασαν οι άνεμοι στις 04:50 σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανέμους 7 με 8 μποφόρ, ριπές 9-10 μποφόρ τις επόμενες ώρες. Αποκλιμάκωση μετά το απόγευμα, αλλά το μελτέμι διατηρείται τόσο ώστε να δυσκολεύει το έργο των δυνάμεων.

Η φωτιά επεκτάθηκε τα ξημερώματα στην Ανθούσα και στον Γέρακα ενώ μέσα σε σύντομο διάστημα, οι φλόγες έφτασαν στην Παλλήνη. Τιτάνια είναι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς η ένταση των ανέμων είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και τη διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Τέλος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, κ. Γιάννης Αρτοποιός, διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από τις 5:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ενεργά μέτωπα

Νωρίτερα στην τρίτη ενημέρωση της ημέρας από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, αποτυπώθηκαν τα ενεργά μέτωπα στον παρακάτω χάρτη ενώ επισημάνθηκε ότι το πλεόν ενεργό μέτωπο βρίσκεται στα ανατολικά όρια Διώνης – Δασαμάρι όπου επχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό:

Ενα μικρότερο μέτωπο βρίσκεται δυτικά του οικισμού Ντράφι
διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα
δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Μαραθώνος για περιορισμό μετώπου στα βόρεια της λεωφόρου

Βελτίωση στο υπόλοιπο τμήμα του πύρινου μετώπου, ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός

Ενημέρωσε επίσης ότι στη μάχη βρίσκονται εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα για ενάέριο συντονισμό

Μέσω του 112 έγιναν οργανωμένες απομακρύνσεις σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους

30 είναι οι διακομιδές μεταξύ αυτών τρεις εγκαυματίες

τρεις πυροσβέστες συγκαταλέγονται στους τραυματίες

50 άτομα από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν απομακρυνθεί

έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus

Στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά από το Ντράφι, διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στην Ανθούσα, ενώ υπάρχουν δυνάμεις κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Επιπλέον, όπως είπε νωρίτερα, έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

«Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε.

Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Copernicus: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς έχει σημανθεί το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής βάσει του χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης μαίνεται.

Επιπλέον, σε κατάσταση ακραίου κινδύνου βρίσκονται επίσης η Λακωνία και η Δυτική Ελλάδα, ενώ σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου βρίσκονται Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από πυρκαγιά σε Πεντέλη

Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, έχει διασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών media για την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Στην ανατολική πλευρά, αυτήν του Πανοράματος της Παλλήνης βρίσκονται πλέον οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς, γνωστοποίησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλες διάσπαρτες εστίες.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια και επιχειρήσεις σε Γέρακα, Ανθούσα και Παλλήνη. Το μέγεθος και τον ακριβή αριθμό τους θα γνωρίζουμε από αύριο» είπε ακόμη. «Το μέτωπο εκτείνεται σε διάφορα σημεία (…) Πιστεύαμε αρχικά ότι ήταν μια φωτιά που θα ελεγχόταν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζούτσος.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τις φλόγες σε πέντε σημεία, με τις ριπές ανέμων έως και 113 χιλιόμετρα να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες επιχειρούν ακατάπαυστα.

Δεν άντεξε και αυτοκτόνησε 80χρονος – Τρεις εγκαυματίες στο «Γεώργιος Γεννηματάς»

Ένας 80χρονος άνδρας που είδε τη φωτιά να περικυκλώνει το σπίτι του στην περιοχή ανάμεσα σε Πεντέλη και Ανθούσα, δεν άντεξε και αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο ηλικιωμένος φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο. Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, Ντράφι, Γέρακα, αφήνει πίσω της και ένα θύμα.

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Τρεις εγκαυματίες προσήλθαν την Τρίτη στο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς» από τη φωτιά στην Πεντέλη σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου. Ο ένας, εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων με εκτεταμένα εγκαύματα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, στην εφημερία της 19/7/2022, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

O ασθενής Μ.Ε. 54 ετών προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.

Ασθενής Α.Ν. θήλυ, 28 ετών, από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία.

Ασθενής Β.Γ. άρρεν 35 ετών προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.