Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Πόσο κοντά είναι η κορύφωση των επιτοκίων;

Μερικές εβδομάδες πριν η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αιφνιδίασε την κοινότητα των αναλυτών με την στροφή της (pivot), στον ρυθμό αύξησης των παρεμβατικών της επιτοκίων από την ευρέως αναμενόμενη ανύψωση του 0,5% σε 0,25%.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο ακολούθησαν με παρόμοιες αποφάσεις οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Νορβηγίας. Πολύ συχνά στο παρελθόν οι παραπάνω τράπεζες αποδείχθηκαν προπομποί αλλαγών ή προσαρμογών νομισματικής πολιτικής για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, Ευρωζώνης και Αγγλίας. Είναι αυτό κάτι το οποίο θα πρέπει να αναμένουμε στον παρόντα αυξητικό κύκλο;

Μια σειρά από ομιλητές της FED την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι προτίθενται στις επόμενες συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσουν σε αυξήσεις έτσι όπως προεξοφλούνται από τις προθεσμιακές αγορές (2 αυξήσεις από 0,5% στις συνεδριάσεις Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου και μία της τάξης του 0,25% σ’ αυτήν του Μαΐου ή του Ιουνίου).Μετά από 4 διαδοχικές αυξήσεις της τάξης του 0,75% διακρίνεται ήδη η επιβράδυνση στον ρυθμό έτσι όπως προκύπτει από την προεξόφληση.

Να θυμίσουμε ότι η διακοπή του αυξητικού κύκλου δεν οδηγεί οπωσδήποτε και στην εγκαινίαση ενός νέου πτωτικού. Η διακοπή των αυξήσεων της τρέχουσας φάσης έτσι όπως προεξοφλείται επι του παρόντος, οδηγεί σε σταθεροποίηση των παρεμβατικών επιτοκίων στα υψηλά του 5-5,25% για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του 2023 και ακολουθεί η κατιούσα.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin την οριστικότητα του υψηλού των επιτοκίων και την διάρκεια της παραμονής τους εκει, θα καθορίσουν οπωσδήποτε τα μάκρο δεδομένα, όπως η πορεία του πληθωρισμού, η σοβαρότητα μιας μελλοντικής ύφεσης ή ο βαθμός σύσφιξης της αγοράς εργασίας με την εξ αυτής επηρεαζόμενη πορεία του μισθολογικού κόστους.

Στην πορεία δεν θα έπρεπε βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις θετικές όπως η αποκλιμάκωση της ένδειξης του επιπέδου του πληθωρισμού του Οκτωβρίου, αλλά και αρνητικές όπως η δήλωση του προέδρου της Fed του St. Louis ότι τα ρυθμιστικά επιτόκια θα πρέπει να αρθούν μέχρι το επίπεδο του 7% προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Αναφερόμενοι στα δεδομένα των αγορών, οι αισιόδοξοι αυτήν την περίοδο θεωρούν ότι τα επιτόκια διακυμαίνονται κοντά στην κορυφή τους, η ύφεση είναι προεξοφλημένη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ανεπηρέαστη, με τις αγορές συνεπώς να βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα.

Ανήκουμε στους αισιόδοξους και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη ή αρνητική ειδησεογραφία θα οδηγεί σε προσπάθειες επαναβεβαίωσης των αντοχών των προηγούμενων χαμηλών, συνθήκες οι οποίες θα είναι όχι απλά ελκυστικές αλλά μελλοντικά, μοναδικά κερδοφόρες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.