Αν και οι εκτιμήσεις διίστανται από που προήλθε η ιδέα με τη συνταγή κοτόπουλο tikka masala, το σίγουρο είναι ότι ο Αλί Αχμεντ Ασλάμ, ινδικής καταγωγής σεφ του εστιατόριου Σις Μαχάλ της Γλασκόβης το έκανε διάσημο. O Αλί Αχμέντ πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών σύμφωνα με την «Glascow Live».
Ο Aλί Αχμέντ άνοιξε το Σις Μαχάλ στην Gibson Street το 1964, παίρνοντας παράδειγμα από τον πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε αυτό που πολλοί θεωρούν ως το πρώτο ινδικό εστιατόριο της Γλασκώβης, το Green Gates. Στη δεκαετία του 1970, ο Αλί Αχμέντ ή «κύριος Άλι» όπως τον αποκαλούσαν οι ντόπιοι λάτρεις του κάρυ, λέγεται ότι άλλαξε για πάντα την τοπική κουζίνα εφευρίσκοντας το κοτόπουλο tikka masala.
Το θρυλικό πλέον πιάτο πιστεύεται ότι προέκυψε αφού ένας πελάτης παραπονέθηκε ότι το κοτόπουλο tikka ήταν λίγο στεγνό. Οι σεφ απάντησαν δημιουργώντας μια μοναδική νέα σάλτσα χρησιμοποιώντας μια κονσέρβα ντοματόσουπας Heinz και πρόσθετα μπαχαρικά.
We are sorry to hear of the recent death of Glaswegian curry pioneer Ali Ahmed Aslam, AKA Mr Ali. He created the first ever chicken tikka masala at the Shish Mahal in the 70s using various spices soaked in a tin of tomato soup. Thank you for your legacy. Pic: Shish Mahal website pic.twitter.com/PXVeDZR8L1
— Scoffable (@Scoffable) December 21, 2022
Το εστιατόριο και μερικά εξέχοντα πρόσωπα της Γλασκώβης προσπάθησαν να αποκτήσει το πιάτο καθεστώς «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» το 2009 – κάτι που θα σήμαινε ότι τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο θα άλλαζαν τα μενού τους για να το αποκαλούν «Glasgow Tikka Masala». Ωστόσο, η προσπάθειά τους απέτυχε, καθώς πολλά άλλα καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται επίσης ότι εφηύραν το πιάτο.
athensvoice.gr