Πισπιρίγκου: Έντονος διάλογος Κούγια-Ηλιάδη στη Δίκη – Μήνυση στον αναισθησιολόγο

Ξεκινώντας την εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, ο Αλέξης Κούγιας θέλησε να μάθει για ποιο λόγο ο μάρτυρας συνοδευόταν από δικηγόρο, με την πρόεδρο να απαγορεύει την ερώτηση καθώς δεν αφορά, όπως εξήγησε, στην υπόθεση.

«Υπάρχει μια ΜΕΘ σε όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα. Το τηλέφωνο έγινε από το Καραμανδάνειο και απάντησε ο συνάδελφος μου κ. Κοτσώνης και κανονίστηκε η διακομιδή. Αμέσως με ενημέρωσε. Βρισκόμουν στο σπίτι μου και όταν δέχτηκα το τηλέφωνο του είπα να ετοιμάσει την κατάσταση και ξεκίνησα για τη νοσοκομείο. Αυτό έγινε πρέπει να έγινε μισή ώρα πριν φτάσει το παιδί» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Γιατί σας τηλεφώνησε ο κ. Κοτσώνης;

Μάρτυρας: Από το 2007 που έχω αναλάβει ζητάω να ενημερώνομαι για όλα τα περιστατικά. Και θέλω να είμαι εκεί. Ακούγεται ουτοπικό…Θέλω να είμαι παρών σε κάθε δύσκολο περιστατικό.

Κούγιας: Ύποπτο ακούγεται…

«Ρώτησα τον κ. Κοτσώνη αυτά που θέλω να ξέρω. Ότι το παιδί είναι εν ζωή, είναι 7,5 ετών κι έρχεται στη ΜΕΘ παίδων. Δε χρειάζεται να ξέρουμε κάτι παραπάνω εκείνη τη στιγμή» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε πως την ανάνηψη έκανε ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος και πως ο χρόνος ανάνηψης ήταν μεγάλος.

Κούγιας: Σας είπαν συνολικό χρόνο διαδικασίας ανάνηψης;

Μάρτυρας: Η συνομιλία ήταν σύντομη. Μου είπε ότι η καρδιακή αναζωογόνηση διήρκησε 40-50 λεπτά. Ήταν μεγάλος χρόνος.

Κούγιας: Πότε ειδοποιήθηκε το νοσοκομείο του Ρίου;

Μάρτυρας: Ήμουν περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα πριν φτάσει το περιστατικό στο νοσοκομείο. Εγώ δηλαδή έφτασα περίπου στις 20.00 και το περιστατικό 20.30.

Κούγιας: Το περιστατικό έγινε στις 18.30. Σας έχει απασχολήσει ο χρόνος της ανακοπής, ο χρόνος που διήρκεσε, ο χρόνος που ειδοποιηθήκατε;

Μάρτυρας: Είναι πολύ σημαντικά αυτά που ρωτάτε και μπορώ να τα αναλύσω.

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου επέμεινε σχετικά με τους χρόνους που συνέβησαν όλα, υποστηρίζοντας ότι η Τζωρτζίνα επανήλθε στις 19.30 και έφτασε στο νοσοκομείο του Ρίου στις 20.30, δηλαδή μια ώρα αργότερα. «Οι διαδικασίες είναι σε χώρο εκτός της αρμοδιότητας μου. Δεν ήμουν παρών, δεν μπορώ να γνωρίζω» απάντησε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Έχει σημασία ο χρόνος ανάνηψης;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Πρέπει να γίνεται άμεσα.

Κούγιας: Πρέπει να αντιμετωπιστεί στα 4 λεπτά όπως λέει η καρδιολογική εταιρία;

Μάρτυρας: Ορθότατο.

Κούγιας: Με ποιο τρόπο χορηγείται το οξυγόνο;

Μάρτυρας: Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουν οι θωρακικές συμπιέσεις και μετά το οξυγόνο.

Κούγιας: Δε χρειάζεται διασωλήνωση και οξυγόνο;

Μάρτυρας: Δεν είναι το πιο σημαντικό. Αν καταφέρει ο επαγγελματίας υγείας να αερίσει με ασκό μπορεί να καταφέρει τη διάσωση του εγκεφάλου.

Κούγιας: Γιατί προσπαθεί κάποιος ενώ έχουν περάσει 50 λεπτά και έχουν επέλθει οι εγκεφαλικές βλάβες;

Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα είμαστε συγκεντρωμένοι στο να σωθεί ο άνθρωπος. Δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι έκβαση θα έχει. Ειδικά στα παιδιά έχουμε φτάσει πολλές φορές 40 και 60 λεπτά.

Μήνυση στον αναισθησιολόγο

Νωρίτερα, στην υποβολή μήνυσης για ψεύδη κατάθεση σε βάρος του αναισθησιολόγου Γιάννη Χασαπόπουλου προχώρησε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, ζητώντας να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

«Ο μάρτυρας για πρώτη φορά στο ακροατήριο είπε ότι η Τζωρτζίνα είχε πολλά σάλια και δυσκολεύτηκε στη διασωλήνωση. Κάτι τέτοιο δεν έχει γραφτεί στα ιατρικά έγγραφα ούτε ειπώθηκε στην ανάκριση» ανέφερε ο κ. Κούγιας συμπληρώνοντας ότι «κανείς γιατρός ή νοσηλευτής δεν αναφέρθηκε σε σάλια ή δυσκολία διασωλήνωσης».

Ο δικηγόρος έκανε λόγο για στοιχείο που εισφέρθηκε ξαφνικά στη διαδικασία έπειτα από συνεννόηση του αναισθησιολόγου Χασαπόπουλου και του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη. «Ο Ηλιάδης είπε εδώ ότι η κεταμίνη δημιουργεί σιελόρροια. Έτσι καταλάβαμε πως αυτή η εκ πρώτης όψεως αδιάφορη αναφορά Ηλιάδη γιατί έγινε» σημείωσε ο κ. Κούγιας καταλήγοντας ότι ο αναισθησιολόγος εν γνώση του κατέθεσε ψευδώς ότι βρήκε το παιδί με σάλια.

Ανδρέας Ηλιάδης: «Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται αλλά δωρίζονται»

Προσερχόμενος στο δικαστήριο όπου θα συνεχίσει την κατάθεση του ο κ. Ηλιάδης, μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους τόνισε πως «θα συνεχίσω να είμαι η φωνή της Τζωρτζίνας», καθώς ήταν εκείνος και η ομάδα του που ανέλαβαν στην ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας το παιδί, μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο τον Απρίλιο του 2021.

Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση, της 6ης Απριλίου, του ΜΟΔ δέχθηκε ερωτήσεις από τον συνήγορο της κατηγορουμένης σχετικά με «εμπόριο οργάνων» και «επιλεκτικές εξαγωγές μοσχευμάτων», δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει σήμερα την κατάθεσή του:

«Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται, αλλά δωρίζονται. Ήρθα να καταθέσω τον καθαρό ιατρικό μου λόγο, την καθαρή ιατρική αλήθεια. Θέλω και θα συνεχίσω να είμαι η φωνή της Τζωρτζίνας. Ασυντόνιστοι μεταξύ τους ιατρικοί όροι που δε μπορούν με τίποτα να ενωθούν, δημιουργούν παρεξηγήσεις. Σήμερα βρίσκονται στο ακροατήριο μέλη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας».

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο κ. Ηλιάδης είχε κληθεί να επιβεβαιώσει ότι «στέλνει όργανα στο εξωτερικό», ερώτηση που είχε προκαλέσει την αγανάκτηση και την σε έντονο ύφος απάντηση του: «Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!».

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.