Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω υπέρογκα πρόστιμα

Χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν στους δήμους, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 23 Μαρτίου 2022 δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους και κλήθηκαν να πληρώσουν δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και πρόστιμα, αναδρομικά για χρονικά διαστήματα έως και 14 ετών, μπορούν πλέον να ενταχθούν κι αυτοί στην πρόσφατα ψηφισθείσα ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία οι χρεώσεις που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές περικόπτονται σημαντικά.

Τα ποσά που τους καταλογίστηκαν θα μειωθούν κατά πολύ μεγάλα ποσοστά, καθώς οι επιπλέον δημοτικοί φόροι και τα επιπλέον δημοτικά τέλη που αναλογούν στα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα, τα οποία δήλωσαν, θα επανυπολογιστούν μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων, ενώ τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειωθούν στο 20% των αναλογούντων φόρων και τελών.

Ειδικότερα, με μια νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, τα ποσά των δημοτικών τελών και των δημοτικών φόρων που έχουν επιβληθεί στους συγκεκριμένους πολίτες, για χρονικές περιόδους πριν το 2020, καθώς επίσης και τα υπέρογκα ποσά των προστίμων που τους καταλογίστηκαν θα διαγραφούν. Οσοι δε πλήρωσαν ήδη τα επιπλέον αυτά ποσά θα μπορούν να τα πάρουν πίσω! Η νέα αυτή ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι η ρύθμιση του άρθρου 18 του ν. 4915/2022 που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 24 Μαρτίου και παρέχει σε χιλιάδες δημότες τη δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων στους δήμους έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους, ισχύει και για όσους υπέβαλαν τις διορθωτικές δηλώσεις κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, όταν ακόμη δεν είχε ψηφιστεί και δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η νέα αυτή ρύθμιση. Τα επιπλέον ποσά προστίμων και προσαυξήσεων που κατέβαλαν οι συγκεκριμένοι πολίτες, πέραν των οφειλομένων, θα τους επιστραφούν μετά από αίτησή τους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με τη ρύθμιση του άρθρου 18 του ν. 4915/2022 που έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Απριλίου, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μια ακόμη ευκαιρία -την τρίτη κατά σειρά- να αποκαλύψουν στους δήμους τις πραγματικές επιφάνειες των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών και χωρίς να πληρώσουν τα πολύ υψηλά ποσά προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, που προβλέπει κανονικά η ισχύουσα νομοθεσία. Η ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η υποβολή των σχετικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας, επαναλειτουργεί από την Τρίτη του Πάσχα 26 Απριλίου και θα παραμείνει ενεργή έως και τις 30 Ιουνίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η σχετική προθεσμία.

Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέβαλαν ακόμη δηλώσεις την περίοδο από 1-1-2020 έως 23-3-2020 και, ως εκ τούτου, δεν έχουν εκκρεμότητες με υπέρογκα ποσά τελών και προστίμων, μπορούν να υποβάλουν στους δήμους τους εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές-διορθωτικές δηλώσεις, για την αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους. Υποβάλλοντας οριστικά τις δηλώσεις αυτές, θα απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για όλα τα χρόνια προ του 2020, ενώ παράλληλα θα γλιτώνουν κι από τα υπέρογκα ποσά προστίμων, τα οποία ισχύουν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες για τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που θα δηλώνουν, θα αφορούν μόνο στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Η μόνη πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπει κι αυτή η νέα ρύθμιση είναι μία προσαύξηση, η οποία ανέρχεται στο 20% των ποσών των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Η προθεσμία για την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος και των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 και του άρθρου 66 του ν. 4830/2021).

Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις εκείνες έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα, επίσης ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία προβλέπει, ειδικότερα, ότι:

1) Οσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις στους δήμους τους, για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο έντυπο Ε9 της εφορίας:

α) απαλλάσσονται κι αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους πριν το 2020

β) έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα μόνο κατά 20% κι όχι κατά ποσοστά που φθάνουν το 100% ή ακόμη και το 200% βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

2) Η εξόφληση των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των εν λόγω δηλώσεων πρέπει να γίνει σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας είναι τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων, που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου υπό ψήφιση νόμου, διατηρούνται σε ισχύ.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.