Αδήλωτα τετραγωνικά: Υπέρογκα ποσά σε ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας λάθος χρεώσεων από δήμους

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν στους δήμους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους την περίοδο από την 1η-1-2022 έως την 24η-3-2022, κατά την οποία δεν ίσχυε η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις αδήλωτες επιφάνειες ακινήτων στους ΟΤΑ, χρεώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με υπέρογκα πρόσθετα ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων, υπολογισμένα αναδρομικά για τα προηγούμενα 14 έτη, καθώς επίσης και με βαρύτατα πρόστιμα και βαρύτατες προσαυξήσεις.

Τους ιδιοκτήτες αυτούς δεν τους ενέταξε το υπουργείο Εσωτερικών στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση και φορολογήθηκαν κανονικά με τις επαχθείς τακτικές διατάξεις που εκτοξεύουν στα ύψη τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους προσέρχονται στους δήμους για να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ιδιοκτησιών τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η δυσάρεστη αυτή έκπληξη έγινε γνωστή όταν το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση υποβληθείσα από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέφερε ότι από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 18 του πρόσφατου ν. 4915/24.3.2022 για τα αδήλωτα τετραγωνικά εξαιρούνται όσοι πολίτες υπέβαλαν στους οικείους δήμους δηλώσεις προ της δημοσίευσης του νόμου (δηλαδή για το ενδιάμεσο διάστημα 1.1.2022 έως 24.3.2022) και συνεπώς όλοι αυτοί πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη 14 ετών, συν τα βαρύτατα προβλεπόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) «η υπηρεσιακή αυτή ερμηνεία είναι απόλυτα εσφαλμένη και καταπιεστική για τους πολίτες, αφού ταυτόχρονα παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της χρηστής διοίκησης, επιχειρώντας να εισαγάγει αυθαίρετα δυσμενή διάκριση σε βάρος εκείνων των πολιτών που έσπευσαν προηγουμένως στους δήμους να λάβουν βεβαιώσεις για κατάρτιση δικαιοπραξιών με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, και δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για άνιση μεταχείρισή τους».

Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε, με επιστολή της, την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που εισηγήθηκε τη σχετική διάταξη, για την επίλυση του προβλήματος.

Επιστολή

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Από τα συνημμένα από 5.4.2022 έγγραφα του Τμήματος Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου σας, θα δείτε ότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα εξαιτίας της εξόφθαλμα εσφαλμένης ερμηνείας της πρόσφατης ρύθμισης που εισηγηθήκατε στη Βουλή για τα αδήλωτα τετραγωνικά (άρθρο 18 ν. 4915/24.3.2022).

Ενώ με τη νέα διάταξη παρατείνατε την προθεσμία υποβολής δήλωσης, αντικαθιστώντας το “έως 31.12.2021” με το “έως 30.6.2022”, καλύπτοντας όλους όσοι έχουν κάνει ή θα κάνουν δηλώσεις μέχρι 30.6.2022, η υπηρεσία σας ισχυρίζεται ότι δεν καλύπτονται όσοι υπέβαλαν δηλώσεις προ της δημοσίευσης του νόμου (δηλαδή για το ενδιάμεσο διάστημα 1.1 έως 24.3.2022) και συνεπώς όλοι αυτοί πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη 14 ετών, συν τα βαρύτατα προβλεπόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.!!!

Η ερμηνεία αυτή όχι μόνον είναι απόλυτα εσφαλμένη, αλλά είναι και κυριολεκτικά καταπιεστική για τους πολίτες, αφού ταυτόχρονα παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της χρηστής διοίκησης, επιχειρώντας να εισαγάγει δυσμενή ρύθμιση σε βάρος εκείνων των πολιτών που έσπευσαν προηγουμένως στους δήμους για να λάβουν βεβαιώσεις για κατάρτιση δικαιοπραξιών με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, και δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για άνιση μεταχείριση, αλλά και ματαίωση συμβολαίων, δικαστικές αντιδικίες κ.λπ.

Γι’ αυτό και ο Δήμος Αθηναίων, που έχει μακρά παράδοση σεβασμού των δημοτών του στο θέμα αυτό, για λόγους ακριβώς χρηστής διοίκησης, προς τιμήν της ηγεσίας και των υπηρεσιών του, εφαρμόζει τη διάταξη αυτή αδιάκριτα για όλους τους πολίτες, χωρίς να “τιμωρεί” άδικα όσους υπέβαλαν νωρίτερα τις δηλώσεις τους, πριν από τη δημοσίευση της παραπάνω διάταξης.

Εν όψει των ανωτέρω, σας παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να νομοθετηθεί με ερμηνευτική δήλωση ή να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία να διευκρινίζεται το αυτονόητο, ότι η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει όλες τις δηλώσεις αδήλωτων τετραγωνικών που θα υποβληθούν έως 30.6.2022, χωρίς να εξαιρούνται αδίκως οι πολίτες που υπέβαλαν τέτοιες δηλώσεις στο μεσοδιάστημα προ της δημοσίευσης του ν. 4915/24.3.2022».

Αποκάλυψη χωρίς αναδρομικές χρεώσεις

Σημειώνεται ότι η νέα ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 18 του ν. 4915/2022, παρέχει και πάλι στους πολίτες τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας, για την αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους, χωρίς χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών αναδρομικά για τα 10, 15 ή 20 χρόνια προ του 2020, και χωρίς επιβαρύνσεις με υπέρογκα ποσοστά προσαυξήσεων.

Τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες για τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που θα δηλώσουν θα αφορούν στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Η μόνη πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπει και αυτή η νέα ρύθμιση είναι μία προσαύξηση, η οποία ανέρχεται στο 20% των ποσών των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Η προθεσμία για την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Για να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση θα τεθεί σύντομα εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για την υποβολή των εκπρόθεσμων αρχικών ή διορθωτικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει εκ νέου σύντομα στην υφιστάμενη ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 και του άρθρου 66 του ν. 4830/2021).

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.