Αυξάνεται ο αριθμός των «μνηστήρων» για την “Κωτσόβολος”

Καυτές προμηνύονται οι εξελίξεις στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος με τον κύκλο των «μνηστήρων» να διευρύνεται.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατά την οποία η Citi για λογαριασμό της μητρική Currys παρέχει μια πρώτη ενημέρωση στους πιθανούς ενδιαφερόμενους, η ΔΕΗ αποτελεί τη νέα προσθήκη στη λίστα των διεκδικητών της Κωτσόβολος.

Παρότι πηγές κοντά στη διοίκηση της ΔΕΗ αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, οι πληροφορίες λένε ότι ο ισχυρότερος όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά του κορυφαίου παίκτη στην εγχώρια αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Το ισχυρό και σωστά τοποθετημένο πανελλαδικά δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει η Κωτσόβολος υποστηριζόμενο από σύγχρονα logistics είναι ένα σημαντικό δέλεαρ για τη ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει το μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο, πρωταγωνιστή στην πράσινη μετάβαση.

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος

Όπως λοιπόν συμβαίνει με αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής ρεύματος στο εξωτερικό, το σίγουρο είναι χρειάζεται ισχυρή παρουσία στο retail, μια κίνηση που έχει δρομολογηθεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι έμπρακτο ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος.

Άλλωστε η ΔΕΗ πρέπει να χάσει πελάτες, για να σταματήσει να είναι ο δεσπόζων προμηθευτής, χωρίς όμως να ανακοπεί η αύξηση των εσόδων της. Δημιουργώντας λοιπόν νέες ροές στη βάση μιας μακρόχρονης πελατοκεντρικής προσέγγισης, εν δυνάμει αντισταθμίζει τις απώλειες.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παρά την αποδυνάμωση των μεριδίων της κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 55,38%, ενώ στη χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέχει το 63,5%. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να μειωθεί προς όφελος του ανταγωνισμού.

Ποιοι άλλοι ορέγονται τη «μεγάλη μπουκιά»

Προς το παρόν ο κύκλος των «μνηστήρων» της Κωτσόβολος σε επίπεδο ξεκάθαρων δηλώσεων δεν είναι μεγάλος, καθώς μόνο η οικογένεια Γεράρδου έχει ανοίξει τα χαρτιά της, δηλώνοντας παρών στη διαδικασία.

Η αλυσίδα Πλαίσιο, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, χαρτογραφεί όλες τις παραμέτρους σχετικά με Κωτσόβολος, και «αν είναι σωστές και ευνοϊκές γιατί να μην το πάρουμε;» είχε δηλώσει προ ημερών ο κος Κωνσταντίνος Γεράρδος, αντιπρόεδρος και CEO της εταιρείας. Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «αν δεν είναι ευνοϊκές δεν θα προχωρήσουμε σε τίποτα.»

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο έτερος μεγάλος «παίκτης» του κλάδου, η Public, που ολοκληρώνει τη διαδικασία συγχώνευσης με τη MediaMarkt, δεν είναι αδιάφορος.

Και στις δύο περιπτώσεις, η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι», κάτι που δεν συμβαίνει εάν τελικά η ΔΕΗ αποφασίσει να καταθέσει προσφορά.

Χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις φήμες, στους «μνηστήρες» ακούγεται ότι περιλαμβάνεται και η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, η οποία δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία στη λιανική και άρα η Κωτσόβολος θα μπορούσε να της προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Εκτός όμως από τους πιθανούς ενδιαφερόμενους υπάρχουν και εκείνοι που δεν κάνουν… όρεξη για τη «μεγάλη μπουκιά» της Κωτσόβολος. Στους μη ενδιαφερόμενους λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Φουρλής, η οποία πριν από περίπου 20 χρόνια είχε πουλήσει την Κωτσόβολος στην Dixons προς 167 εκατ. ευρώ, αλλά και της Ιdeal Holdings, που λειτουργεί με διαφορετικό μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο η μητρική Currys αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πουλήσει την εν Ελλάδι θυγατρική της αν δεν προσφερθεί το κατάλληλο τίμημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωτσόβολος είναι μια μεγάλη εταιρεία με μηδενικό δανεισμό, 95 καταστήματα, τζίρο 733 εκατ. ευρώ, EBITDA κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, EBIT 20,7 εκατ. ευρώ και ταμείο 82,8 εκατ. ευρώ, κατά συνέπεια η αποτίμηση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 280-320 εκατ. ευρώ αναφέρεται από στελέχη της αγοράς.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.