Αυξήσεις «φωτιά» στο ρεύμα από Σεπτέμβριο

Δυσοίωνα μηνύματα για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταγράφοντας ραγδαία άνοδο. Αυτή η εξέλιξη παρασύρει προς τα πάνω τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου, τα οποία πρόκειται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η χονδρική τιμής του ρεύματος ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 4,6% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε σε 107,5 ευρώ/MWh, από 102,78 ευρώ/MWh. Για την άνοδο της τιμής ευθύνεται τόσο η διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, την ώρα που η ζήτηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF βρισκόταν χθες μεταξύ 37 ευρώ/MWh και 38 ευρώ/MWh, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου να κυμαίνεται στα 43,03 ευρώ/MWh και για το χειμώνα στα 53,35 ευρώ/MWh. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει άμεσα τη λιανική αγορά, και θα αποτυπωθεί και στα ενεργειακά τιμολόγια.

Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πάροχοι ρεύματος θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Μένει να δούμε το ύψος των ανατιμήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν από 10% έως 16% σε σχέση με τα τιμολόγια του Αυγούστου. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενέργειας, που σημειώνουν ότι η ανάφλεξη των τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το νέο ντόμινο αυξήσεων.

Μετά τις ανακοινώσεις των προμηθευτών ρεύματος θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηγεσία του οποίου δεν έχει αποσαφηνίσει έως τώρα ούτε αν θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς και τον Σεπτέμβριο ούτε, φυσικά, ποιο θα είναι το ύψος τους. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η κρατική στήριξη ήταν ύψους 1 λεπτού του ευρώ ανά κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh για τα οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.