Αυξήσεις στο Δημόσιο: Τι θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Τι αλλάζει στις συντάξεις

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν τους μισθούς τους αυξημένους θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά αλλά και όσοι έχουν επίδομα θέσης ευθύνης

Αυξήσεις θα δουν στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω του νέου νομοσχεδίου που κατατίθεται τον Ιούλιο στη Βουλή. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου με τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν τους μισθούς τους αυξημένους θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά αλλά και όσοι έχουν επίδομα θέσης ευθύνης.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν όφελος 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αύξηση στους μισθούς τους 70 ευρώ το μήνα, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επίσης, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Τα επιδόματα παιδιών στο Δημόσιο

1 παιδί: 50 € => 70 €
2 παιδιά: 70 € => 120 €
3 παιδιά: 120 € => 170 €
4 παιδιά: 170 € => 220 ευρώ

Κάθε επιπλέον παιδί: 70 € => 120 €

Αυξήσεις στις συντάξεις

Πέραν του δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την Πρωτοχρονιά έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις, που πιθανότατα θα είναι πάνω από 3% – και σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως φτάσει και το 4%.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη θα καταβληθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς, όπως συνέβη τον Απρίλιο. Με άλλη νομοθετική διάταξη, που πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα αλλά σε νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, θα έρθει και η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης σε συνταξιούχους που εργάζονται. Αντί του οριζόντιου 30% στις συντάξεις, θα παρακρατείται (10%-20%) επί του συμπληρωματικού εισοδήματος, κάτι που θα ωφελήσει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στήριξη στους νέους με Youth Pass

Το Youth Pass, το επίδομα των 150 ευρώ σε νέους, θα είναι μόνιμο. Έτσι, κάθε νέος, 18 ετών, θα λάβει τον Σεπτέμβριο το επίδομα των 150 ευρώ για ταξίδια αλλά και για πολιτιστικές δράσεις, με το δημοσιονομικό μέτρο να υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Youth Pass: Οι δικαιούχοι και πώς θα εκδίδεται

Το Youth Pass θα εκδίδεται με αίτηση που θα κάνουν οι υποψήφιοι ψηφιακά μέσα από το vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet και θα λαμβάνουν SMS και email με πληροφορίες για την έκδοση και τη χρήση του Youth Pass – το οποίο θα έχει και ημερομηνία λήξης.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής, σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες.

Πού θα χρησιμοποιείται το Youth Pass

Το «Youth Pass» θα μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να ευνοούνται ταυτόχρονα και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα γίνεται δεκτό σε όλα τα καταστήματα που δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (το Freedom Pass «πατούσε» στο σύστημα VISA και MasterCard, και αναμένεται να ισχύσει το ίδιο και για το Youth Pass).

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν για το Freedom Pass, το voucher των 150 ευρώ του «Youth Pass» αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιείται στις εξής συναλλαγές:

αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
ενοικίαση αυτοκινήτων
ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
σιδηροδρομικές μεταφορές
σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
υπηρεσίες ταξί
υπηρεσίες λεωφορείων
θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
μαρίνες / παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες
λοιπές αερομεταφορές
αεροδρόμια / αεροσταθμοί
ταξιδιωτικά πρακτορεία
λοιπές μεταφορές
ενοικίαση σκαφών
μεταφορές
ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
campings
λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
σινεμά
αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
ορχήστρες και μπάντες
εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.