Αύξηση 40% μέσα σε 48 ώρες στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος!

Αύξηση 40% καταγράφει μέσα σε δύο ημέρες η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ανερχόμενη σε 364 ευρώ , από 255 ευρώ στις 26 Ιουνίου. Δεδομένου ότι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου, δηλαδή στα τιμολόγια που θα λάβουν από το Σεπτέμβριο και μετά οι καταναλωτές, οι λογαριασμοί ρεύματος που θα εκδοθούν εντός του επομένου μήνα θα είναι αυξημένοι.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα η αγορά προεξοφλεί πως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν θα φέρει χαμηλότερα τιμολόγια. Άπαντες δε θεωρούν ότι θα επικρατήσει κομφούζιο στη λιανική αγορά.

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή οι προμηθευτές, θα καθορίζουν κατά βούληση κάθε μήνα την τιμή προμήθειας ρεύματος. Στις 10 Ιουλίου θα ανακοινώσουν την τιμή του Αυγούστου, στα τέλη Ιουλίου την τιμή για τον Σεπτέμβριο και τέλος Αυγούστου για τον Νοέμβριο. Δηλαδή, κάθε μήνα θα δίνουν νέες τιμές που θα ισχύουν ανά δύο μήνες μετά, ουσιαστικά «μαντεύοντας» τις χονδρεμπορικές τιμές για μετά από δύο μήνες.

Έτσι, κάθε προμηθευτής θα αποφασίζει με βάση δικούς του υπολογισμούς για την τιμή προμήθειας που θα προσφέρει, με κίνδυνο να υπάρξουν κάποιες εταιρείες που θα δίνουν τιμολόγια με πολύ χαμηλές τιμές για να κερδίσουν πελάτες και οι οποίες όμως θα συσσωρεύουν ελλείμματα πουλώντας ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους.

Και βάσει των προβλεπόμενων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θα μπορεί να ελέγχει άμεσα αν κάποιος προμηθευτής επέλεξε να προσφέρει χρεώσεις κάτω του κόστους του, ώστε να κερδίσει πελάτες.

Να σημειωθεί πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε προτείνει διαφορετικό μηχανισμό. Η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί στο πλαίσιο των νέων κυμαινόμενων τιμολογίων (μετά την κατάργηση της ρήτρας) κάθε προμηθευτής να καθορίσει ένα σαφή μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της χρέωσης, χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη παράμετρο που θα επέλεγε ως αντιπροσωπευτική του κόστους του (π.χ. την τιμή του TTF, ή την ΤΕΑ).

Οι προμηθευτές θα αναρτούσαν στις ιστοσελίδες τους τη σχετική μαθηματική φόρμουλα, με τα στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό της χρέωσης σε μηνιαία βάση, Με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε διαφάνεια στον τρόπο τιμολόγησης των καταναλωτών.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.