Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες παραλίες για κατολισθήσεις – «Να ληφθούν άμεσα μέτρα» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στην χώρα υπό τoν φόβο κατολισθήσεων και καταπτώσεων σε δημοφιλείς παραλίες της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο enikos.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τα περιστατικά αυτά μπορεί να είναι είτε σεισμικά είτε ασεισμικά ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στις «επικίνδυνες παραλίες».

Ο σεισμολόγος, μιλώντας στο enikos.gr, με αφορμή το κλείσιμο του «Ναυάγιου» Ζακύνθου υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και σε άλλες παραλίες της χώρας όπως στην παραλία Μύρτος στην Κεφαλλονιά, στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα αλλά και στην κόκκινη παραλία στην Σαντορίνη.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει τις παραλίες αυτές ως «επίφοβες», ακριβώς γιατί εκεί παρατηρήθηκαν σημαντικά περιστατικά κατολισθήσεων.

Συγκεκριμένα, στον Μύρτο της Κεφαλλονιάς παρατηρήθηκαν μαζικές καταπτώσεις μεγάλων ογκολίθων στις 26 Ιανουαρίου του 2014, όταν ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ χτύπησε την παραλία.

«Ευτυχώς το συμβάν σημειώθηκε τον Ιανουάριο, τότε δηλαδή που η παραλία δεν είχε καθόλου επισκέπτες» λέει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Μύρτος, Κεφαλονιά
Την επόμενη χρονιά, στις 17 Νοεμβρίου 2015, ισχυρός σεισμός στην Λευκάδα 6,5 Ρίχτερ προκάλεσε μαζικές καταπτώσεις στο Πόρτο Κατσίκι, οι οποίες για καλή τύχη όλων σημειώθηκαν ξανά την χειμερινή περίοδο.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Παράλληλα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος θεωρεί πως είναι μονόδρομος η λήψη μέτρων τόσο στην Κόκκινη παραλία στην Σαντορίνη, όσο και στις υπόλοιπες παραλίες που κρίνονται επικίνδυνες για φαινόμενα κατολισθήσεων.

Κόκκινη Παραλία, Σαντορίνη
Ωστόσο, ο σεισμολόγος τόνισε ότι προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, θα πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες αυτοψίες προκειμένου να εντοπιστούν οι παραλίες με υψηλή επικινδυνότητα και να μελετηθούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της κάθε παραλίας.

Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018 τραυματίστηκαν 7 άνθρωποι από κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, με τους τρεις εξ αυτών να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Η αποκόλληση των βράχων, μάλιστα, έγινε σε τρία στάδια.

Μετά το συμβάν αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος λέει στο enikos.gr ότι από το 2019 στο Ναυάγιο Ζακύνθου είχαν προταθεί μέτρα που βασίστηκαν σε μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και τώρα επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Η λύση, λοιπόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο σεισμολόγος, είναι τα καραβάκια να προσεγγίζουν την παραλία χωρίς να αποβιβάζουν τον κόσμο.

«Οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν από απόσταση την ομορφιά του τοπίου και δεν θα κολυμπούν στην περιοχή, καθώς τα κατακόρυφα πρανή (πλαγιές ) που υπάρχουν και στις δυο πλευρές της παραλίας κρίνονται τουλάχιστον επικίνδυνα για την ασφάλεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ένα άλλο μέτρο που συστήνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο σεισμολόγος είναι η απαγόρευση της πεζοπορίας σε παραλίες στις οποίες αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης.

«Προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προτάσσει το οικονομικό όφελος πάνω από την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο σεισμολόγος, χτυπώντας «καμπανάκι» για άμεση λήψη μέτρων στις παραλίες στις οποίες κρίνεται αναγκαίο γιατί εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα.

enikos.gr

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.