Αυτό είναι το πρώτο επάγγελμα που θα καταργήσουν τα ρομπότ

Τα πρώτα ρομπότ που θα μπουν στον ΟΑΕΔ και θα διεκδικήσουν ένσημα, είναι δίπλα μας. Ας τα γνωρίσουμε.

Στην ταινία Bicentennial Man, παρακολουθούμε τον Ρόμπιν Ουίλιαμς στο ρόλο ενός ρομπότ με ανθρώπινη συμπεριφορά, που γνωρίζει μια οικογένεια ανθρώπων, και γίνεται αρχικά ο υπηρέτης της, στη συνέχεια όμως, αποκτά πλήρη αντίληψη του τι εστί άνθρωπος και αυτό που συμβαίνει στο τέλος της ταινίας είναι κάτι που αγάπησαν πολύ οι δακρυγόνοι αδένες μας. Το σενάριο αυτής της πολύ όμορφης ταινίας, σύντομα θα αποτελεί βίωμα μας. Θα εξηγήσουμε.

Η Sanctuary AI, μια φίρμα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής από το Βανκούβερ, αναπτύσσει ένα ρομπότ ονόματι Φοίνιξ, το οποίο σύντομα θα διαθέτει αντίληψη του πώς λειτουργεί ο κόσμος των ανθρώπων και ικανότητα να κατανοεί, να υπακούει και να πραγματοποιεί ανθρώπινες εντολές.

Το συγκεκριμένο ρομπότ μέχρι στιγμής, δεν έχει συγκεκριμένους «εργασιακούς στόχους», αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία σε δηλώσεις της στο BBC έχει εξηγήσει πως ο Φοίνιξ προορίζεται στο να πραγματοποιεί ανθρώπινες εντολές και να κάνει δουλείες που στην καθημερινότητα μας θεωρούμε κουραστικές ή βαρετές, κλείνοντας το μάτι σε όσους βαριούνται να κάνουν γενική καθαριότητα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Φοίνιξ, αν και με ανεπίσημους υπολογισμούς αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αξίζει να τονίσουμε πάντως, πως η ιδέα του ρομπότ – βοηθού έχει εμπνεύσει κι άλλες εταιρείες ρομποτικής ανά τον κόσμο. Ήδη η βρετανική Ντάισον αναπτύσσει αντίστοιχη κατασκευή, με ξεκάθαρο σκοπό, την πραγματοποίηση οικιακών εργασιών.

Πόσο πραγματικά κοντά είμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Μια δεκαετία για τη σύγχρονη τεχνολογία ισοδυναμεί με μια αιωνιότητα. Οι εξελίξεις ανατρέπονται διαρκώς και νέα εργαλεία ανταγωνίζονται τα ήδη υπάρχοντα, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ αξίζει να θέσουμε το ερώτημα: πόσο κοντά είμαστε στο να δούμε ρομπότ-υπηρέτες στα σπίτια μας;

Ας πούμε πως είμαστε στη μέση αυτού του δρόμου.

Ας πάρουμε σαν δεδομένο ότι οι δουλειές που μας φαίνονται πανεύκολες, για ένα ρομπότ είναι πραγματικά πάρα πολύ περίπλοκες.

Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Φοίνιξ δοκίμασε τις δυνάμεις του στο να διπλώνει ρούχα και να τα βάζει σε πλαστικές τσάντες, μέσα σε ένα κατάστημα του Καναδά. Οι επιδόσεις του δεν ήταν ακριβώς οι αναμενόμενες. Το ρομπότ τα κατάφερε στο δίπλωμα, αλλά δυσκολεύτηκε πάρα πολύ στο να εκτιμήσει το διαθέσιμο χώρο σε κάθε τσάντα, ώστε να διαμοιράσει σε κάθε μια τα ρούχα. Επίσης μπερδεύτηκε αρκετές φορές στο να ξεχωρίσει δια της αφής, το πλήθος των ρούχων.

Η εταιρεία Sanctuary AI παραδέχτηκε το πρόβλημα, εξήγησε πάντως πως οι δοκιμές των ρομπότ σε πραγματικούς χώρους εργασίας, γίνονται ώστε να ψηφιοποιηθούν βήμα προς βήμα όλες οι απαιτούμενες κινήσεις κάθε δουλειά, ώστε στη συνέχεια αυτές να αποτυπωθούν σε ένα virtual περιβάλλον.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν πλήρως ψηφιοποιημένα τα αντικείμενα κάθε αγγαρείας, οι φυσικές πληροφορίες όπως η βαρύτητα, τα βάρος των εργαλείων και οι ζητούμενες κινήσεις από το κάθε ρομπότ, θα μπορούν να γίνουν εκατομμύρια απόπειρες ώστε να πραγματοποιηθεί επιτυχώς μια στοιχειώδης εργασία από ένα ρομπότ – υπάλληλο. Δύσκολο πράγμα οι σακούλες. Ειδικά αν είσαι ρομπότ.

Ας θυμηθούμε και μια παλαιότερη εκπαίδευση του Φοίνιξ, ως μπουφετζή

Φαντάσου μόνο να περίμενες στην ουρά για ένα σάντουιτς από τα χεράκια του.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.