Αυτός είναι ο ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης – Θυμίζει ταινία θρίλερ! (ηχητικό)

Για πρώτη φορά μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο του μαγνητικού πεδίου της Γης. Είναι τρομακτικός, όπως σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Στην πραγματικότητα το ίδιο το μαγνητικό πεδίο της Γης δεν μπορεί να παρατηρηθεί, ούτε να ακουστεί άμεσα. Είναι μία πολύπλοκη και δυναμική «φυσαλίδα» που μας κρατά ασφαλείς από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια του ισχυρού ηλιακού «ανέμου».

Όταν αυτά τα σωματίδια συγκρούονται με τα άτομα και τα μόρια – κυρίως οξυγόνου και αζώτου – στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, τότε ένα μέρος από τις συγκρούσεις μετατρέπεται στο πράσινο – μπλε θεαματικό πολικό σέλας.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο παράγεται κυρίως από έναν «ωκεανό» πολύ θερμού και στροβιλιζόμενου λιωμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, ο οποίος δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους γεννούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας πήραν μαγνητικά σήματα που είχαν καταγράψει οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Swarm και τα μετέτρεψαν σε ήχους. Ο ήχος του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου της Γης είναι κάπως τρομακτικός, θυμίζοντας… θρίλερ!

Ακούστε τον:

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.