Άγιος Σπυρίδων: Mια αληθινή, παραδοσιακή ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα… με πλούσια ιστορία

Στο δημοφιλές Πόρτο Ράφτη, ακριβώς δίπλα στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα από το οποίο παίρνει το όνομά της, η παραδοσιακή ψαροταβέρνα “Άγιος Σπυρίδων” της οικογένειας Γέγου, υποδέχεται παρέες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα (από το 1929!) για ολόφρεσκο ψάρι και άλλες νοστιμιές, παρέα με ουζάκι ή το κρασί που εμφιαλώνεται κάθε χρόνο στον χώρο του καταστήματος.

Εδώ θα έρθετε για ψάρι, θαλασσινά, σαλάτες και μεζέδες απο αγνές και ντόπιες πρώτες ύλες που συλλέγονται καθημερινά από τον κάμπο της Βραυρώνας και το Μαρκόπουλο. Θα βρείτε την πολυπόθητη ηρεμία πάνω στο κύμα, σε έναν προσεγμένο χώρο δύο στρεμμάτων με ιδιόκτητο πάρκινγκ και ασφαλή χώρο για τα παιδιά.

Διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού τον αγνά παραδοσιακό χαρακτήρα μας, διατηρούμε την συνεργασία μας με τρία τρεχαντήρια της περιοχής για παραγαδίσια ψάρια και διχτυάρικα μπαρμπούνια. Για να παρέχουμε όσο το δυνατόν οικονομικότερες επιλογές στην πελατεία μας, προμηθευόμαστε πλέον και ολόφρεσκα παραγωγικά ψάρια.

Ήδη από την δεκαετία του 1930, το ζυθεστιατόριον ‘‘ Άγιος Σπυρίδων & Φίλοι ’’ του Νικολάου Γέγου, αποτελούσε ορόσημο και σημείο συνάντησης μεγάλων προσωπικοτήτων που εκτιμούσαν το απλό μενού: φρέσκο ψάρι, μια ντόπια ντομάτα μπατάλα και πατάτες από την Βραυρώνα, με ελαιόλαδο και κρασί από το σαββατιανό μούστο απο τα δρύινα βαρέλια του καταστήματος.

 

Αυτός ακριβώς παραμένει και ο στόχος της τρίτης γενιάς της επιχείρησης ως φιλοσοφία: η απλότητα μέσα από την εύρεση εξέχουσας πρώτης ύλης του τόπου μας (κόντρα στην όλο και πιο “προβληματική” εφοδιαστική αλυσίδα) και όχι η μοδάτη λύση της δημιουργίας “γκουρμέ” πιάτων από το εκάστοτε υλικό, πολλές φορές που περίσσεψε.

Ακόμα και αν αυτή η προσέγγιση – εις γνώσιν μας – δεν είναι η πιο προσοδοφόρα, αποζημιωνόμαστε ηθικά απο την εκλεκτή πελατεία μας που εκτιμά και μας τιμά εδώ και δεκαετίες.

Βρίσκουμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο ότι η νέα πελατεία μας ξαφνιάζεται ευχάριστα όταν ανακαλύπτει μία τόσο ιστορική ψαροταβέρνα “παλαιάς κοπής” (αυτό που οι πένες της εστίασης ονομάζουν σήμερα “slow food”).

 

Ακόμα και αν αρκετοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν με σιγουριά την πρώτη ύλη, το ψήσιμο στα κάρβουνα από το γκάζι, στον Άγιο Σπυρίδωνα εκτιμούν την ειλικρίνεια και εν τέλει καταλαβαίνουν γιατί δεν διατηρούμε σταθερό μενού όλο τον χρόνο ή αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε και ψάρια εισαγωγής μόνο όταν τα μελτέμια δεν επιτρέπουν στους ψαράδες μας ναεργαστούν.

 

Νιώθουν εμπιστοσύνη ότι δεν θα πληρώσουν ποτέ ψάρι παραγωγικό για ελευθέρας (μία πρακτική που δυστυχώς δεσπόζει στην εποχή μας για τηνκατηγορία πελατών που φαίνεται να μην έχει εμπειρία στον διαχωρισμό των νωπώναλιευμάτων και οι επαγγελματίες προσπαθουν να εκμεταλλευτούν κατά κόρον).

 

Στον Άγιο Σπυρίδωνα σεβόμαστε την παράδοση, την ιστορία και την καταγωγή μας. Πάνω απ’ όλα, τον πελάτη – διόρθωση: τον φίλο. Αυτό υπαγορεύει άλλωστε και το DNA μας: “Άγιος Σπυρίδων & Φίλοι”.

 

Ψαροταβέρνα Άγιος Σπυρίδωνας

Λεωφ. Γ. Γρέγου 26, Πόρτο Ράφτη 190 23

τηλ. 2299 071369

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.