Αλεξ. Νικολόπουλος: Αγοράζουμε στις βυθίσεις!

“Μην αφήνετε οποιονδήποτε να καυχιέται ότι τα έβγαλε πέρα με τις απειλές του χειμώνα, πριν έλθει η 7η Μαΐου”. Antony Trollope συγγραφέας.

Δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να αποφασίσουμε αν έχει παρέλθει ο χρηματιστηριακός χειμώνας. Με δεδομένη την δήλωση του προέδρου της Fed J.Powell στην πρόσφατή του συνέντευξη, ότι η εστίαση της κεντρικής τράπεζας δεν είναι στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των οικονομικών συνθηκών, αλλά στις μακρόπνοες αλλαγές τους και επίσης με δεδομένη την γενικότερη συναίνεση των συμμετεχόντων στην αγορά ότι η από τις αρχές του Οκτωβρίου ανοδική κίνηση των δεικτών συνιστά μια ανάπαυλα της βύθισης σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στην συμπαράταξη με το ολιγάριθμο στρατόπεδο των αισιόδοξων.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο σεπείσμα της πληθώρας προβλέψεων από μεγάλους οίκους και αναλυτές για την έλευση μιας παγκόσμιας ύφεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με την ροή μακροοικονομικών δεδομένων μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα μάλλον αυτή η έλευση μετατοπίζεται για το δεύτερο μισό του έτους ή ίσως και αναβάλλεται επ΄ αόριστον με την επικράτηση ενός σεναρίου ήπιας οικονομικής προσγείωσης.

Από δω και στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε ότι μακροοικονομικά, μάλλον ευνοϊκότερα στοιχεία θα προσκομίζονται στο τραπέζι μας.

Έχουμε πολύ συχνά αναφερθεί στο παρελθόν στην απλή μεν αλλά καίρια εκτίμηση ότι τα χρηματιστηριακά στίφη πολύ σπάνια δικαιώνονται στις προβλέψεις τους. Έτσι και τώρα η σχεδόν ομοφωνία για την συνέχιση της πτωτικής πορείας των αγορών, μας κάνει επιφυλακτικούς για την ορθότητά της.

Όταν τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμόζουμε και εμείς τις εκτιμήσεις μας στις τρέχουσες συνθήκες.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα τεχνική κατάσταση των μετοχικών δεικτών και μάλιστα τον σηματωρό του παγκόσμιου μετοχικού σύμπαντος, τον S&P 500, παρατηρούμε ότι έχει διασπασθεί ανοδικά η κυρίαρχη πτωτική τάση που έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες ημέρες του 2022. Μια σειρά από καίριους μέσους όρους (200,100,50,20 ημερών) έχουν παραβιαστεί ανοδικά, με τους βραχυχρόνιους αυτών (20 και 50 ημερών) να κινούνται υψηλότερα των μακροχρόνιων. Μάλιστα μια ενδεχόμενη υποχώρηση τις επόμενες ημέρες του δείκτη αυτού στα επίπεδα του 3950, θα συνεχίσει να παραμένει υπεράνω της προηγούμενης πτωτικής του τάση και των σημαντικών αυτών μέσων όρων.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, περισσότερες του 60% των 500 εταιρειών που συναπαρτίζουν τον δείκτη βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου των 200 ημέρων, με σημαντικό αριθμό εξ αυτών να βρίσκεται κοντά στα ανώτερά τους.

Η τρέχουσα λοιπόν χρηματιστηριακή συγκυρία θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από την πριν το 2022 περίοδο του “αγοράζουμε στις βυθίσεις”, για όσο διάστημα τουλάχιστον οι δείκτες παραμένουν υψηλότερα από τους μακροχρόνιους μέσους όρους των.

Νικολόπουλος Αλέξανδρος

Πιστοποιημένος Διαχειριστής Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων – Διευθυντής καταστήματος Αθηνών HellasFin

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.